Hyppää sisältöön

Koronaviruksen vastainen taistelu näkyy golfkenttien hoidossa: ”Työntekijöiden ja pelaajien turvallisuus on pääasia”

St.Andrewsin Old Course on  Skotlannin yli tuhannen golfkentän tavoin suljettuna koronaviruksen johdosta

Hirsalan kentänhoitajat työskentelevät eri ryhmissä kohtaamatta toisiaan työpäivän aikana. Golfkeskukset ovat valmistautuneet huolellisesti poikkeukselliseen tilanteeseen.

Hirsalan kenttämestari Janne Lehto toimii FGA:n ( Suomen golfkentänhoitajien yhdistys) ja on luottamustoimensa kautta jatkuvassa yhteydessä kentänhoidon ammattilaisten kanssa.

”Koronaviruksen uhkaan on kotimaisilla kentillä varauduttu suurella vakavuudella ja muiden maiden kokemuksista ja toimenpiteistä malleja hakien. Huolellisesta valmistautumisesta ja turvallisuuteen panostamisesta huolimatta suurella osalla kenttähenkilökunnasta on epävarma olo täysin uuden tilanteen edessä”, Lehto kuvailee tunnelmia ammattikunnassaan.

Janne Lehdon vetämä kentänhoitohenkilökunta on laajentanut toimenkuvaansa. Hirsalan ammattilaisilta saa tilattua myös pihojen kevätkunnostuksia ja piharemontteja.

Janne Lehdon vetämä kentänhoitohenkilökunta on laajentanut toimenkuvaansa. Hirsalan ammattilaisilta saa tilattua myös pihojen kevätkunnostuksia ja piharemontteja.

Pääsiäisen aikoihin lukuisat golfkeskukset avaavat kenttänsä ja viheriönsä.

Koronaviruksesta huolimatta Suomessa kentät ovat olleet jo kelien mukaan avoinna jo aiemmin. Golfliiton ohjeistuksen ja suositusten mukaisesti lähes kaikilla kentillä kierretään maksimissaan kahden hengen ryhmissä. 

Penkit, bunkkeriharavat ja klubien lainakärryt on useimmilta poistettu, lipputankoon ei tarvitse koskea. Turvavälien pitäminen golfkentällä on käytännössä huomattavasti helpompaa verrattuna moniin muihin ulkona tapahtuviin liikuntamuotoihin yleisillä alueilla ja teillä.

Kierrosajat ovat jo avatuilla kentillä nopeutuneet huomattavasti kahden hengen ryhmissä,  mitalin kääntöpuoli on toki tässä vaiheessa se, että läheskään kaikki halukkaat eivät mahdu pääsiäisen aikaan kentille pelaamaan.

Kenttähenkilökunta on jaettu pienryhmiin

Koronaviruksen vastaisessa ehkäisyssä myös golfkentillä työkaluksi on otettu työskentely pienissä, toisistaan eristetyissä ryhmissä.

”Meillä työskentelee kahdeksan henkilöä kolmessa tiimissä, jotka työaikoja sekä kulkureittejä säädellen ovat toisistaan eristettyinä. Tämä on hyvin yleinen käytäntö muillakin kotimaisilla kentillä”, Lehto kertoo.

FGA:n toimesta on tehty myös suunnitelmia sen varalle, että jollain kentällä osa henkilökunnasta, tai jopa kaikki joutuisivat tartunnan johdosta sairauslomalle.

”Uskon, että tällaisessa tapauksessa saisimme ulkopuolisen valmiusryhmän paikkaamaan kentänhoitoa muiden osapuolten turvallisuuden vaarantumatta. Kentänhoidon parissa ympäri Suomen  työskentelevät tekevät mielestäni erinomaista yhteistyötä, josta on merkittävää hyötyä. Kenenkään ei tarvitse yksinään aprikoida ratkaisua haasteisiin”,  Lehto kiittelee.

Suljetut kentätkin vaativat hoitoa

Lukuisissa muissa Euroopan maissa golfkentät ovat suljettuina. Suomessa näihin toimiiin ei ole ainakaan toistaiseksi lähdetty.

HIrsalassa on panostettu viimeaikoina myös bunkkerien muotoiluun ja viimeistelyyn. Kuva 16:lta.

HIrsalassa on panostettu viimeaikoina myös bunkkerien muotoiluun ja viimeistelyyn. Kuva 16:lta.

Teemu Tyry

”Toivomme tietysti, että koronavirus saadaan taltutettua ja pelaaminen voisi kauden päästessä vauhtiin jatkua ilman taukoa.”

Mikäli Hirsalan tapainen 18-reikäinen golfkeskus jouduttaisiin väliaikaisesti sulkemaan, hoitotoimenpiteitä kentällä jatkettaisiin pienemmillä resursseilla.

”Kenttäaluetta ja sen eri osasia olisi tässäkin tapauksesssa hoidettava käytännössä päivittäin. Oma arvioni on , että minimissäkin tämä vaatisi tauon aikana 2-3 henkilön työpanoksen, jotta kenttä pysyy siinä kunnossa, että se olisi nostettavissa optimaalisella tavalla taas pelattavaksi”, Janne Lehto kuvailee tilannetta,  jollaista Suomessa ei ole koskaan koettu. 

Hirsala avataan torstaina huippukuntoisena

2000-luvun puolivälissä avattu Hirsala Golf on ollut lähes poikkeuksetta keväisin mainiossa kunnossa. 

Vieraspelaajat pääsevät tilan salliessa Hirsalaan lauantaista eteenpäin. Kuva syyskuulta 2019.

Vieraspelaajat pääsevät tilan salliessa Hirsalaan lauantaista eteenpäin. Kuva syyskuulta 2019.

Teemu Tyry

Janne Lehdon astuttua syksyllä 2017 kenttämestarin saappaisiin, hän toi muutamia omia näkemyksiään ja toimintamalleja kehittäen puttialueita nopeammiksi ja ”napakammaksi”. 

Kentän parannustyöt muun muassa bunkkeriston osalta ovat myös saaneet runsaasti ansaittua suitsutusta osakseen. Hirsalassa rima kentän kunnon osalta on nostettu tekijöiden, myös pelaajien osalta korkealle.

Suomen arvostetuimpien kenttämestarien joukkoon noussut Lehto ei kulje takki auki kylillä kertomassa saavutuksistaan. Tätä taustaa vasten hänen  maanantaina puhelimitse antamansa määritelmä avattavan kentän kunnosta on merkillepantava.

Janne Lehto mielityössään, leikkaamassa viheriötä Hirsalan kakkosella

Janne Lehto mielityössään, leikkaamassa viheriötä Hirsalan kakkosella

Teemu Tyry

”Hirsala on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin kauden käynnistyessä. Meillä oli suotuisa talvi ja hoitotoimenpiteet ovat menneet suunnitelmien mukaan”, kuului lausunto, joka luo Hirsalaan suuntaaville hyvänolon tunteen ja valtavat odotukset.

Toro golfkoneet takaavat laadun ja huollon toimivuuden

Janne Lehto aloitti työskentelyn Hirsalassa vuonna 2011.  Hän on hakenut työkokemusta ja oppia myös ulkomailta. Ottaessaan Hirsalassa syksyllä 2017 kenttämestarin toimet golfyhtiö tiivisti entisestään yhteistyötä Toro golfkoneita -ja laitteita edustavan Oy Hako Ground & Garden Ab:n kanssa.

”Toro on markkinajohtaja maailmalla ja Suomessa yli satavuotisen alan kokemuksen pohjalta. Koneiden laatu, huollon toimivuus sekä jälkimarkkinointi ovat tasolla, jotka tekevät  käyttökokemuksesta korkealaatuisen  sekä yhteistyöstä Hakon kanssa saumattomasti toimivan kokonaisuuden”, Lehto perustelee laitetoimittajan valintaa. 

Hirsalassa on reilusti yli 20 Toron konetta käytössä. Kysymykseen, onko laitteista joku Lehdolle ja/tai henkilökunalle muita  rakkaampi työväline tai ominaisuuksiltaan ylivertainen, tulee vastaus ripeaästi kuin siltä kuuluisalta apteekin hyllyltä.

Hirsalan konehallin rakkain työkalu on  Toro ProCore 648 ilmastaja

Hirsalan konehallin rakkain työkalu on Toro ProCore 648 ilmastaja

toro

Toro 648, jolla ilmastetaan viheriöitä on ehdottomasti se apuväline, jota meillä ja hyvin laajasti ammattilaisten keskuudessa peukutetaan korkealle. Ketterä ja käyttövarma, työn jälki on ensiluokkaista ja tasalaatuista. Toro 648 on maailmallakin lähes poikkeuksetta kaikissa suurissa kisoissa valinta ilmastajaksi. Se on todellakin käsite ja synonyymi huippukoneelle alallamme”, Lehto ylistää.

Koneiden luovutus turvaetäisyyssuositukset huomioiden

Vantaan Hakkilassa toimintojaan pitävälle Hakolle kevät ja golfkenttien konetoimitukset ovat kiireistä ajanjaksoa. Koronavirus ei ole vähentänyt kiireitä, mutta on muuttanut toimintamalleja.

Heti kun hallitus alkoi ohjeistamaan ja suosittelemaan yleistä liikkumisen vähentämistä ja lisäämään etätyötä, tämä tuli myös Hakossa malliksi toimia.

Kytäjä Golfin uusista koneista ensimmäiset toimitettiin huhtikuun kolmantena päivänä.

Kytäjä Golfin uusista koneista ensimmäiset toimitettiin huhtikuun kolmantena päivänä.

”Tärkeintä on nyt pyrkimys suojella korjaamon toimintoja. Pitää asentajat terveinä ja sitä kautta toiminta pyörimässä. Uusien koneiden varustelu tarkoittaa esimerkiksi golfkoneissa koneesta riippuen 2 – 12 tunnin varusteluaikaa. Koneet eivät suinkaan tule tehtaalta toimitusvalmiina”, muistuttaa liiketoimintajohtaja Petri Aaltonen.

”Valmiit koneet odottavat noutoa jo valmiiksi ulos ajettuina, jolloin edes koneita noutaessa ei tarvitse olla kontaktissa asentajien kanssa.” 

Hakolla myyjät ovat aina tehneet itse ison osan koneiden toimituksista. 

”Tämä on hyvä tapa aloittaa kausi asiakkaan kanssa, paiskata vielä kerran kättä onnistuneesta konekaupasta, vaihtaa kuulumiset lyhyellä kenttäkierroksella ja varmistaa, onko vielä jotain viime hetken tarpeita alkavaan kauteen. Nyt kentänkin päässä jätetään koneet pihaan kahveja juomatta. Kuulumisetkin vaihdetaan lyhyesti ja turvaetäisyyksiä noudattaen.”

 Hakon golftuotteista vastaava tiimi Jesse Kaan (vas.), Teemu Vaalio (kesk.)  ja Petri Aaltonen markkinoi myös Yamahan golfautoja.

Hakon golftuotteista vastaava tiimi Jesse Kaan (vas.), Teemu Vaalio (kesk.) ja Petri Aaltonen markkinoi myös Yamahan golfautoja.

Teemu Tyry

Maaliskuun alkupuolella startanneet toimitukset ovat hyvässä vauhdissa ja tavoitteena on tänäkin vuonna saada golfkoneet toimitettua toukokuun loppuun mennessä alkuperäisten aikataulujen mukaisesti.

”Tänä keväänä se tarkoittaa yli 90 golfkonetta ja siihen vielä lisäksi extra leikkuuyksikkösarjoja, pystyleikkuuyksiköitä ja muita lisävarusteita. Näin ison konemäärän toimituksia ei ole voitu siirtää ja odottaa koronatilanteen helpottumista, tällöin toimittaisimme viimeisiä koneita vielä elokuussa”, Aaltonen painottaa lopuksi. 

Hirsala Golf

Hako, golf

Toro

FGA

Listausta avoimista kentistä Suomessa

Etsi luettavaa