Hyppää sisältöön

Korhosella pieni sauma finaaleihin

Mikko Korhonen onnistui Portugalissa yli odotusten.

Mikko Korhosen väkevä viikko poisti jo lauantaina jännityksen pelioikeuden uusimisesta. Katse käännettiin voittoon nopeasti, joka jäi lopulta kahden lyönnin päähän. Jaettu kolmas sija on kuitenkin uran paras saavutus tärkeimmässä mahdollisessa paikassa. Kausi saattaa jatkua vielä Turkin-kilpailussa.

Mikko Korhosen kolmas sija oli upea osoitus nummelalaisen henkisestä vahvuudesta. Viimeinen päivä lähti hyvin käyntiin Korhosen napatessa johtoaseman yksin itselleen väylien 2 ja 4 birdieillä. Väylällä viisi tapahtui käänne, joka todennäköisesti vei voiton jälkeen päin spekuloituna. Kolmen putin par teki putterista epävarman, joka näkyi viheriöillä koko loppukierroksen. Jossittelu on aina turhaa, mutta nyt on hetki kuitenkin mutustella.

Viitosen kolme puttia ei jäänyt viimeiseksi, vaan seiska-väylällä tapahtui täysin vastaava erhe. Ujot ensimmäiset putit kostautuivat, kun jatkoputit reilun metrin matkalta eivät uponneet. Korhonen taisteli tärkeän parin ysillä ja onnistui roikkumaan mukana voittokamppailussa. Onni onnettomuudessa oli se, että kärkipäässä myöskään Padraig Harrington ja Andy Sullivan eivät saaneet suurinta vaihdetta silmään.

Korhonen onnistui lopulta birdiessä väylällä 12, jossa hänellä oli oiva paikka myös eagleen. Väylällä 13 Korhonen pelasti tärkeän parin ja kaikki oli avoinna. 14 hän jätti kaksi metrisen birdien linjassa vajaaksi, eikä hyvä paikka uponnut myöskään 15:nnellä. 16:nnella Korhonen tuli taas takaisin peliin tekemällä vaikealle par-kolmoselle birdien neljämetrisellä putillaan.

Oliko väylän 17 välilyönti väärä ratkaisu?

Momentumin kera väylälle 17 lähtenyt Korhonen osui par-vitosen avauksessa hienosti väylään. Matkaa lipulle oli noin 240 metriä ja veden yli noin 215. Kaikki edellisessä ryhmässä olivat lyöneet vastaavasta paikasta puumailalla viheriön tuntumaan ja tehneet birdiet. Korhonen ei kuitenkaan uskaltanut lähteä haastamaan greenia pienestä alarinnemakuusta. Tämä oli virhe. Pahimmassakin tapauksessa Korhonen olisi lyönyt pallonsa veteen ja tehnyt bogin ja edelleen kortti olisi ollut täysin turvassa. Hyvällä hyökkäyksellä birdie olisi ollut varma, eaglekin mahdollinen. Vasemmalla oli reilusti tilaa ja helpohko chippi kun lippu oli oikeassa reunassa. Tällä kertaa Korhonen ei nähnyt hyökkäystä järkevänä ratkaisuna.

Heikko wedge ja par varmisti, että voitto käytännössä karkasi käsistä. Padraig Harrington löi 10 metriä lähempää greenin yli ja teki helpon birdie. Mikäli Korhonen olisi lyönyt ensin ja onnistunut, hän olisi voinut laittaa paineita Harringtonille.

18 reiällä sauma laittaa paineita Harringtonille

Mikko Korhonen onnitteli Padraig Harringtonia voitosta.

Mikko Korhonen onnitteli Padraig Harringtonia voitosta.

Getty Images

Viimeisellä väylällä jännitys tiheni. Sullivan odotteli maalissa tuloksessa -22 ja Harrington (-23) löi avauksen vaikeaan paikkaan oikealle raffiin. Korhonen (-21) sekä Hansen (-21) olivat keskellä väylää vajaan 140 metrin päässä lipusta. Harringtonin lähestyminen päätyi viheriön oikealle puolelle paikkaan, josta bogi oli hyvinkin mahdollinen.

Hansenin lyödessä heikosti noin 15 metriin, Korhoselle aukesi ovi auki laittaa paineita Harringtonin niskaan. Lähestyminen jäi vain, kun draw jäi uupumaan ja pallo päätyi noin 7-8 metriä lyhyeksi oikealle. Harringtonin rutiinit, tiukka keskittyminen ja jäätävä lähipelitaito olivat kuitenkin liikaa. Hän chippasi reiluun metriin.

Korhosen birdieputti oli jälleen linjassa, mutta noin kymmenettä kertaa päivän aikana vauhti loppui kesken. Nopeammilla viheriöillä (tai kovemmilla vauhdeilla puteissa) Korhonen olisi voittanut Portugal Mastersin. Tänään ei vain löytynyt oikeat vauhdit viheriöillä, joka on täysin luonnollista jännittävässä tilanteessa. Harrington painoi parinsa sisään ja viimeisteli ensimmäisen voittonsa Euroopan maaperällä sitten British Openin 2008.

Korhoselle yli 100 000 euroa palkintorahaa

Andy Sullivan ja toiseksi lyönnin päähän ja Korhonen, sekä Hansen jakoivat kolmannen sijan. Molemmat ottivat mukaan 112 600 euroa ja hyvän nipun world ranking -pisteitä. Tämä nosti Korhosen ET:n rahalistan sijalle 86 ja turvallisesti mukaan ensi vuoden peleihin. Toistaiseksi on vielä auki tuleeko sijoitus riittämään mukaan Turkish Airlines Openiin – viime vuonna kisaan mahtui 88 parasta rahalistalta. European Tourin finaalit ovat sinänsä aivan päin puuta rakennettu, että vieläkään ei tiedä, kuinka monta parasta pääsee mukaan kahteen ensimmäiseen finaalikisaa.

Viime vuonna Korhonen jäi (saattoi myös jättäytyä) viimeisten joukossa pois Turkin-kisasta. Tänä vuonna olisi hyvä sauma lähteä jatkamaan siitä mihin jäi. Turkista menestys avaa portteja Etelä-Afrikan NedBank Challengeen sekä RaceToDubai -finaaliin.

Aivan käsittämättömän upea suoritus Mikko Korhoselta, joka selkeästi tarjoaa parasta pöytään, kun paineet ovat suurimmillaan. Korhosen tulisi useamminkin pelata voitosta!

Etsi luettavaa