Hyppää sisältöön

Kommentti: Stensonin LIV-voitto, golfia Ivana Trumpin haudalla ja verosuunnittelua ex-presidentin tapaan

Henrik Stenson sai onnittelut Yhdysvaltain entiseltä presidentiltä Donald Trumpilta, kun ruotsalainen voitti LIV Golfin osakilpailun. KUVA: GETTY IMAGES

Ryder Cupin kapteenin roolin Majesticks GC:n rivijäsenen tehtävään vaihtanut Henrik Stenson, teki sunnuntaina sen mitä hän oli tullut LIV Golfiin tekemään: valtavasti rahaa.

LIV Golfin kolmas osakilpailu päättyi sunnuntaina Henrik Stensonin voittoon. Katsoin kilpailua pidempään kuin aiempia LIV-osakilpailuja.

Minua kiinnosti erityisesti Stensonin peli ja hänen olemuksensa. Kävisikö hänelle samalla tavalla kuin Phil Mickelsonille, jonka pelitaidot ja -ilo katosivat samalla hetkellä, kun hän joutui mediamyllytykseen LIV Golfia ja PGA Touria koskettaneiden rujojen puheidensa takia.

Ei käynyt.

Stenson kasvot olivat sunnuntaina kireät ja keskittyneet. Ruotsalainen halusi näyttää maailmalle, että median ja sosiaalisen median asettamat paineet vaikuttivat hänen peliinsä vain myönteisesti.

Ja siinä hän myös onnistui.

Vaikka neljä edellistä kilpailua PGA Tourilla olivat päättyneet cutista putoamiseen, sunnuntaina Stenson poistui entisen presidentin Donald Trumpin tiluksilta yli neljä miljoonaa dollaria rikkaampana.

* * *

LIV Golfiin liittyy koko ajan absurdimpia piirteitä. Poskettomia ovat tietysti pelaajien tienaamat rahasummat ja järjetöntä on ollut medianäkyvyys kiertueen ympärillä – ei kuitenkaan itse kisojen osalta vaan sen suhteen, mitä kentän ulkopuolella tapahtuu.

Kiertueen propagandakoneisto ottaa kaiken ilon irti kiertueelle liittyvistä uusista pelaajista, eivätkä pelaajat epäröi muuttaa mustaa valkoiseksi, kun he ilmoittavat – arvatenkin LIV-propagandistien käsikirjoituksen mukaan – saudikiertueelle liittymisen syyksi melkein kaiken muun kuin rahan.

Kiertueen tiedotusosastolla tunnutaan uskovan tähän Joseph Goebbelsin suusta tulleeseen oppiin: ”Kun valhetta toistetaan riittävän monta kertaa, se muuttuu totuudeksi”.

Yksi tällainen valhe on LIV-kilpailujen vertaaminen Ryder Cupiin, mikä on muuten ihan yhtä hullua kuin väittäisi Ukrainan juutalaista presidenttiä Volodymyr Zelenskyä natsiksi.

Perjantaina tv-tiimiin hiljattain rekrytoitu David Feherty loihi lausumaan lähetyjsessä seuraavasti: ”Juttelin eilen Sergion (Garcia) kanssa, ja hän sanoi tunnelman pukukopeissa olevan samaa luokkaa kuin Ryder Cupissa.”

Goebbelsin oppipoikia retoriikan suhteen tuntuu olevan myös vuoden 2024 presidentin vaaleihin valmistautuva Donald Trump, jonka omistamalla golfkentällä viime viikon kilpailu siis pelattiin.

Trump on nyt vuodesta 2020 saakka väittänyt vaalitappiotaan demokraattien huijaukseksi, vaikka hän ei ole pystynyt esittämään väitteilleen todisteita. Aika moni häntä kuitenkin uskoo ja kannatusta miehellä riittää edelleen.

Liittoutuminen Trumpin kanssa on tuonut kiertueelle lisää näkyvyyttä, eikä Trump ei ole pelännyt ottaa kantaa Saudi-Arabian valtion sijoitusrahaston PIF:n rahoittaman kiertueen puolesta, vaikka monet yhdysvaltalaiset yhdistävät maan edelleen vahvasti syyskuun 11. päivän terroristi-iskuihin.

Monessa muussa maassa tämä voisi tarkoittaa poliittista itsemurhaa, mutta Yhdysvalloissa kaikki on mahdollista.

* * *

Yksi absurdi juttu LIV Golfin viime viikon osakilpailun kohdalla oli vielä se, että kilpailu pelattiin ex-presidentin entisen puolison Ivana Trumpin haudalla.

Nimittäin New York Post -lehden mukaan aiemmin heinäkuussa menehtynyt liikenainen haudattiin juuri New Jerseyssä sijaitsevalle Bedminsterin kentälle perin käytännönläheisistä syistä.

Asiasta Suomessa uutisoinut Ilta-Sanomat kertoi, että New Jerseyn osavaltion verolaissa hautausmaakäyttöön tarkoitetut maa-alueet on vapautettu kaikista veroista ja hautausmaayritykset on vapautettu kiinteistöverosta, yritysverosta, myyntiverosta ja tuloverosta.

Nyt spekuloidaankin sillä, että hautaaminen kentän maille liittyy juuri tähän osavaltion verolaissa olevaan porsaanreikään, jota Donald Trump haluaisi hyödyntää, jottei hänen golfyhtiönsä tarvitsisi maksaa niin paljon veroja.

Ivana Trumpin ainakin toistaiseksi varsin koruton hauta sijaitsee lehtitietojen mukaan lähellä klubitaloa ja kentän ensimmäistä reikää.

Tämän haudan ohi kulkiessaan Stenson ja kumppanit ovat voineet paitsi kunnioittaa vainajan muistoa myös hakea inspiraatiota omaan verosuunnitteluunsa LIV-miljoonien kanssa.

Etsi luettavaa