Hyppää sisältöön

Kommentti: Liitto hakee päävalmentajaa, mihin häntä tarvitaan?

Suomen Golfliitolla on hyvä tilaisuus laittaa valmennusfilosofiansa uusiksi, kun valmentajien sopimukset päättyvät tämän vuoden lopussa. Päävalmentaja Staffan Johansson jättää seuraajalleen vuotavan laivan.

Suomen Golfliitto hakee nopealla aikataululla päävalmentajaa. Paikka tuli julkiseen hakuun viime viikolla. Hakuaika loppuu elokuun viimeinen päivä.

Uusi päävalmentaja aloittaa työssään vuodenvaihteen jälkeen, kun nykyisen päävalmentaja Staffan Johanssonin sopimus päättyy. Millaisen perinnön ruotsalaisvalmentaja jättää seuraajalleen? Ei kovinkaan kummoista.

Esimerkiksi amatöörimiesten taso paljastui, kun Suomen miehet putosivat aiemmin kesällä joukkue-EM-kilpailuissa kakkosdivisioonaan.

Maajoukkueen johdolle heikko taso ei tullut yllätyksenä, sillä se halusi jättää aikuisten joukkuekisat kokonaan väliin. Säästösyiden lisäksi poisjäämistä perusteltiin edustuspelaajiemme heikolla tasolla.

Silti se, että paikasta 1. divisioonassa ei oltaisi edes haluttu lähteä taistelemaan, olisi ollut ihmeellinen ratkaisu. Valkoista lippua heiluteltiin jo ennen kuin hyökkäys oli alkanut.

Johansson ei ole kestänyt paineita?

Staffan Johanssonin pärjäämistä tehtävässään on mitattu pitkälti arvokisamenestyksellä. Suomen naiset ovat pärjänneet arvokisoissa odotettua paremmin, mutta miehet ovat alisuorittaneet.

Naisten joukkue on onnistunut usein luomaan kisoihin kovan itseluottamuksen ja hyvän joukkuehengen pelaajien, valmentaja Mikael Mustosen ja kapteeni Matti Lindholmin johdolla.

Sen sijaan miehissä Johanssonin alaisuudessa vastaavaa hurmosta ei ole päässyt syntymään.

Ennen arvokisoja Johansson on pikemminkin antanut usein joukkuetta vähätteleviä lausuntoja. Esimerkiksi näin hän kommentoi Vanajanlinna EM-kotikisojen alla vuonna 2014:

”Olemme haastajan asemassa EM-kilpailussa. Skotlanti, Englanti ja Ranska olisivat voineet lähettää kaksi joukkueellista pelaajia, jotka ovat korkeammalla maailmanrankingissa kuin meidän pelaajat.”

Jo Vanajanlinnassa Suomi oli lähellä tippua sarjatasoa alemmaksi.

Rahanpuutetta vai ei?

Erään golfvaikuttajan mukaan liitto tekee amatöörien arvokilpailuista elämää suurempia juttuja, eikä Staffan Johansson kestä menestyspainetta.

”Siksi miehet aina alisuorittavat EM-kisoissa ja Staffan vähättelee menestymismahdollisuuksia kisojen alla”, hän näkee.

Tämän pohjalta valmennusjohdon halu jäädä pois kesän EM-kisoista kokonaan näyttäytyy kokonaan uudessa valossa. Suomi meni kuitenkin – ihan oikein – mittaamaan tasonsa, joka näyttää olevan se, että amatööreissä Suomi ei mahdu Euroopassa 16 parhaan golfmaan joukkoon.

Kisojen jälkeen Staffan Johanssonin perusteli huonoa menestymistä rahanpuutteella. Tosin vielä kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomissa Johansson sanoi, ettei esimerkiksi Ruotsilla ole sen enempää rahaa käytettävissään kuin Suomella.

Rahaa siis on, mutta käytetäänkö sitä järkevästi?

Heikkenevätkö suoritukset maajoukkueleireillä?

Maajoukkuevalmentajien palkkaa voidaan ajatella ainakin jossain määrin päällekkäisenä kuluna, sillä jokaisella pelaajilla on oma henkilökohtainen valmentajansa.

Pelaajien henkilökohtaiset valmentajat suhtautuvat usein ristiriitaisin tuntein maajoukkuetoimintaan. He eivät pidä siitä, että liiton järjestämillä leireillä tehdään muutoksia pelaajien svingeihin, ilman että heiltä kysytään asiasta.

Toisaalta valmentajista on tärkeää, että pelaaja pääsee liiton järjestämille ulkomaan leireille talvisin harjoittelemaan. Siksi harva haluaa puhua asiasta omalla nimellään ja moni asettelee sanansa huolellisesti, koska sellaisiankin tarinoita olen kuullut, joissa liiton toimintaa arvostelleiden valmentajien pelaajia on jätetty valitsematta maajoukkueeseen.

Maajoukkuetoiminnasta on kuulunut myös sellaista puhetta, että leireillä pelaajille on pyritty syöttää tiettyä tapaa svingata. Kuinka järkevää tällainen toiminta on, kun jokaiselle pelaajalle on jo kehittynyt omanlaisensa tapa lyödä palloa ja jos pelaajan henkilökohtainen valmentaja ei ole liiton suosiman lyöntitavan takana.

Eräs valmentaja oli tehnyt maajoukkuepelaajiensa tekemisestä tilastoa. Sen perusteella hänen pelaajiensa tulokset heikkenivät aina maajoukkueleirien jälkeen.

Mikäli Golfliitto haluaa syöttää jotain tiettyä svingiä pelaajille, se pitäisi myydä pelaajille jo juniori-iässä – tai itse asiassa junioripelaajien valmentajille, jotka tekevät työtä lähes päivittäin pelaajiensa kanssa.

Siksi Golfliiton pitäisi panostaa valmentajien koulutukseen ympäri Suomen. Ruotsissa asuva Staffan Johansson ei kiertänyt maata jakamassa tietoaan, koska ”se (valmentajien kouluttaminen) ei lue hänen työsopimuksessaan”, kuten hän taannoin vastasi eräälle seuravalmentajalle seminaarissa.

Päävalmentajasta valmentajien valmentaja

Kun uutta päävalmentajaa palkataan, hänen toimintansa ytimessä tulisi olla suomalaisten seuravalmentajien kehittäminen. Yksittäisissä kilpailuissa menestyminen on toissijaista, sillä pitkällä jänteellä menestystä kyllä tulee, mikäli pohjatyöt seuroissa tehdään kunnolla ja meillä on riittävästi massaa eli junioreita.

Sama asia pätee myös golfsvingiin. Ensin pitää oppia grippi ja alkuasento, vasta sitten voidaan alkaa miettiä mailan liikuttamista.

Onneksi jotain on opittu, sillä uuden valmentajan rekrytointihakemukseen kirjattu kohta: ”Vahvaa innostusta ja kykyä kehittää suomalaista kilpa- ja huippugolfia myös seuratoiminnan tasolla.”

Nyt tämä pitää muistaa vielä kirjata uuden päävalmentajan työsopimukseenkin.

Kirjoittaja on GoGolfin päätoimittaja

Kiinnostuitko paikasta? Nyt ei muuta kuin hakemusta rustamaan.

Etsi luettavaa