Hyppää sisältöön

Kommentti: Ilonen pelaa mitalista, eikä se ole yllätys

Mikko Ilosella on tänään mitalinkiilto silmissä.

Muutaman tunnin päästä Mikko Ilonen starttaa Rion olympiagolfin viimeiselle kierrokselle mitalinkiilto silmissä.

Mikko Ilonen pelaa tänään olympiamitalista Rio de Janeirossa. Jo ennen kilpailua Ilonen sanoi lähteneensä Rioon mitali mielessä Rioon kannattaa lähteä, sillä muuten kisoista ei ole mitään kotiintuomisia.

Leipätyössään golfammattilaisena Ilonen on tottunut siihen, että kaikki cutista selvinneet tienaavat vähän rahaakin.

Vaikka Ilonen ei ole British Amateurin jälkeen voittanut yhtään suurkilpailua, hän on saanut itsestään paljon irti pelaamissaan major-turnauksissa. Siksi ei ole yllätys, että Ilonen taisteli itsensä Riossa mitalikamppailuun mukaan ennen päätöskierrosta.

Viisi voittoa urallaan

Ilosella on pitkällä urallaan viisi voitto Euroopan Tourilla ja suuriin saavutuksiin voidaan lukea myös kaksi top-10-sijoitusta majoreissa. Ilosen pitkä urasta kertoo paljon se, että ensimmäinen tuli vuonna 2001 ja toinen ”heti perään” 2014.

Kausi 2014 olikin Iloselle uran toistaiseksi paras. Hän voitti kaksi Euroopan Tourin kisaa ja sijoittui PGA Championshipissä jaetulle seitsemännelle sijalle.

Monen mielestä Ilonen olisi tuolloin pitänyt tuolloin valita vuoden urheilijaksi Suomessa. Toisin kävi, sillä hiihtokaksikko Sami Jauhojärven ja Iivo Niskasen parispinttivoitto Sotshin olympialaisissa arvostettiin vuoden kovimmaksi saavutukseksi ja lahtelainen golfari jätettiin neljänneksi.

Mikäli Ilonen voittaisi Riossa vaikka pronssisen mitalin, se nostaisi hänet Vuoden urheilija -äänestyksessä voittajasuosikkien joukkoon, vaikka hänen kautensa kokonaisuudessaan on ollut ainakin toistaiseksi paljon heikompi kuin kahden vuoden takainen mestaruus.

Tämä kertoo yhtäältä siitä, kuinka korkealle suomalaiset urheilutoimittajat arvostavat neljä vuoden välein pidettävä olympiakisat, ja toisaalta myös siitä, että suomalaisten ilonaiheet urheilussa ovat olleet tänä vuonna ja toistaiseksi myös Riossa vähissä.

Golfin todellinen suurlähettiläs Suomessa

Ilosen mitali olisi siis paitsi suomalaisen golfin myös suomalaisen urheilun kannalta huikea juttu. Jo nyt golf on saanut mielettömän hyvin näkyvyyttä televisiossa ja moni sellainenkin, joka ei muuten lajia seuraa, on väkisinkin törmännyt kiehtovaan lajiimme.

Ilosen positiiviset ja positiivisella tavalla rennot haastattelut ovat vain parantaneet lajikuvaa. Hän esiintynyt mediassa kuin lajin todellinen suurlähettiläs. Mikäli golf olisi halunnut ostaa yhtä suuren medianäkyvyyden rahalla, siihen tuskin olisi riittänyt koko liiton viiden miljoonan vuosibudjetti.

Mikko Ilosen starttiin Riossa on enää muutama tunti aikaa. Hän pelaa yhdessä kahden lajin suurnimen eli kolminkertaisen major-voittajan Padraig Harringtonin ja USA:n Matt Kucharin kanssa. Eilen Ilonen ei kumarrellut kuvia, sillä hän päihitti samassa ryhmässä pelanneet hallitsevan Masters-mestarin Danny Willettin ja kaksinkertaisen major-voittajan Martin Kaymerin.

Toivottavasti Ilosen mitalitaistelu kerää mahdollisimman laajan yleisön TV2:n ja Ylen Rio-areena-sovelluksen ääreen. Kun taisto on ohi, ja kävi siinä miten kävi, golfyhteisön täytyy miettiä, kuinka se käyttää tehokkaasti hyväksi golfin Riossa saamaan medianäkyvyyden.

Mitali vaati superonnistumista

Mutta sitä ennen on vielä kisa käytävänä. Ilosella on pronssimitaliin matkaa neljä lyöntiä. Se ei ole golfissa määrä eikä mikään, mutta käytännössä pronssiin on kiinnitys Ilosen lisäksi monella kovalla pelimiehellä.

Esimerkiksi Yhdysvaltain Bubba Watson on pelannut nousujohteisen turnauksen ja pystyy tarvittaessa pelaamaan todella alhaisen kierrostuloksen. Golfin suola on kuitenkin se, että mikä tahansa on mahdollista ja varsinkin Olympic Coursen takaysi ja etenkin sen neljä viimeistä reikää tarjoavat mahdollisuuden huimiin nousuihin.

Toivottavasti Mikko Ilonen on se pelaaja, joka onnistuu tänään ottamaan tänään tilaisuudesta vaarin. Eilen Mikko Ilonen toivoi tälle päivälle sumeaa, pöljää päivää.

Pannaan peukut pystyy, että sellainen on myös tulossa!

Kirjoittaja on GoGolfin päätoimittaja

 

Etsi luettavaa