Hyppää sisältöön

Kommentti: Ensimmäisen LIV Golfin osallistujajoukkoa pidettiin vitsinä – yksi fakta kertoo, miksi näin ei enää ole

Pat Perez ja Dustin Johnson saavat jatkossa peliseuraa Cameron Smithistä (kesk.). KUVA: GETTY IMAGES

LIV Golfin neljäs osakilpailu pelataan tällä viikolla Bostonissa, eikä saudikiertueen fieldille voi enää nauraa, sillä iso joukko tuoreita major-voittajia on jo hypännyt aidan toiselle puolelle.

Tämän viikon perjantaina käynnistyy Saudi-Arabian valtion rahoittaman LIV Golf -kiertueen neljäs osakilpailu. Turnausta isännöi Bostonissa sijaitseva The International -kenttä. Isoista rahoista on pelaamassa nyt entistä kovempi joukko pelaajia, kun sunnuntaina päättyneen PGA Tour -kauden jälkeen kuusi uutta pelaajaa maailmanlistan sadan parhaan joukosta liittyi saudikiertueelle.

Kesäkuussa pelatun ensimmäisen LIV Golfin osanottajakunnalle vitsailtiin. Ei vitsailla enää. Bostonissa LIV Golfin 48 pelaajasta jo puolet mahtuu maailmanlistan sadan parhaan joukkoon – ja kyseessä on vasta kiertueen neljäs osakilpailu.

* * *

Viimeisimmässä aallossa muun muassa Cameron Smith ja Joaquin Niemann siirtyivät LIV Golfiin. Menetys oli PGA Tourille suuri, sillä kummatkin ovat isoja nimiä ja kaiken lisäksi nuoria pelaajia.

Niemann on vasta 23-vuotias, mutta chileläinen on ehtinyt voittaa kahdesti PGA Tourilla. Maailmanlistalla hän oli 19:ntenä siirtyessään LIV Golfiin.

Smithiä puolestaan voidaan pitää jo lajin isona nimenä, sillä maailmanlistan kakkonen voitti The Openin heinäkuussa ja The Players Championshipin maaliskuussa. Ikää aussilla on 29 vuotta ja voittoja PGA Tourilta yhteensä kuusi.

LIV Golfin kaarti kovenee koko ajan, vaikka esimerkiksi Hideki Matsuyama sanoi ei lehtitietojen perusteella peräti 300 miljoonan dollarin arvoiselle allekirjoitusbonukselle.

Japanilainen supertähti valitsi rahan sijaan PGA Tourin, joka vaikkakin on nostanut huimasti palkintojaan ja bonuksiaan tuleville kausille, ei pysty kilpailemaan LIV Golfin kanssa tähtitieteellisistä kynnysrahoista, jotka ovat peräisin syvällä Saudi-Arabian maaperässä olevasta öljystä.

Myös Cameron Young sanoi tällä erää ei LIV Golfin houkutuksille. Yksi syy Youngin kieltäytymiseen on se, että menemällä LIV Golfiin hän olisi todennäköisesti menettänyt jossain vaiheessa asemansa maailmanlistan 50 parhaan joukossa, mikä taas olisi tarkoittanut sitä, ettei hänellä olisi ollut asiaa major-turnauksiin.

Ja major-voitto on se, josta pelaajat ovat unelmoineet junnuvuosistaan lähtien.

* * *

LIV Golfista löytyy kuitenkin jo aika monta major-voittajaa. Itse asiassa 27 edellisestä major-voitosta peräti 12 on mennyt nykyiselle LIV Golf -pelaajalle. Tämä on fakta, joka kertoo, että LIV Golfin pelaajien taso on jo erittäin kova.

Major-voittajat vuodesta 2016 lähtien. LIV Golf -pelaajat boldattu

Kilpailu2016201720182019202020212022
Masters TournamentD. WillettS. GarciaP. ReedT. WoodsD. JohnsonH. MatsuyamaS. Scheffler
U.S. OpenD. JohnsonB. KoepkaB. KoepkaG. WoodlandB. DeChambeauJ. RahmM. Fitzpatrick
The Open ChampionshipH. StensonJ. SpiethF. MolinariS. LowryEi pelattuC. MorikawaC. Smith
PGA ChampionshipJ. WalkerJ. ThomasB. KoepkaB. KoepkaC. MorikawaP. MickelsonJ. Thomas

Yksi syy sille, että LIV Golfista löytyy näin paljon major-voittaja on se, että aiemman major-ansiosta he ovat varmistaneet joksikin aikaa pääsyn eri arvoturnauksiin. Ja kääntäen: major-voitottomuus on varmasti yksi suurimpia pidäkkeitä pysyä PGA Tourilla sellaisilla pelaajilla, jotka lähtöä empivät.

Golfin maailmanlistan laskentatapaa rukattiin hiljattain siten, että PGA Tourilla menestymistä painotettiin suhteessa enemmän muihin kiertueisiin, eikä LIV Golfin kilpailuissa jaeta maailmanlistan pisteitä lainkaan. Samalla DP World Tourin ja Asian Tourin asema heikkeni, ja näissä kilpailuissa LIV-pelaajia edelleen nähdään.

Tämä oli yksi tapa torpata LIV Golfiin siirtyneiden pelaajien mahdollisuus edetä golfin maailmanlistan kautta majoreihin muita reittejä kuin PGA Touria pitkin. Tällä hetkellä maailmanlistan 20 parhaan joukosta kymmenen pelaajaa ei ole uransa aikana päässyt juhlimaan major-voittoa.

Tosiasia kuitenkin on, että mikäli tämä pidäke murtuu kunnolla ja huippupelaajien vuoto LIV Golfille jatkuu samaan tahtiin kuin nyt, golfin päättävien elimien on ryhdyttävä miettimään uudelleen suhtautumistaan Greg Normanin johtamaan saudikiertueeseen, sillä jos majoreissa eivät kohtaa maailman parhaat, siitä kärsii golf huippu-urheiluna.

Päätös ei tule olemaan helppo, sillä valittavana on kahdesta huonosta vaihtoehdosta se vähemmän huonompi.

Etsi luettavaa