Hyppää sisältöön

Kolumni: LIV Golfiin on yhdistetty kaksi nimeä, joiden loikkaus saudikiertueelle olisi järisyttävä menetys – jokaisen ahneen urheilijan taustalla vaikuttaa vielä ahneempi manageri

Cameron Smith ja Henrik Stenson parvekkeilla hieman erilaisissa tunnelmissa. Smith kilpailun voittajana ja Stenson viikonlopun peleistä karsiutuneena. KUVAT: GETTY IMAGES

Mikäli Henrik Stenson liittyy LIV Golfiin, se olisi kaikkien aikojen pyllistys golfin kenties hienointa instituutiota kohtaan. Myös tuoreen The Open -voittajan vastaus mahdollisesta siirtymisestään LIV Golfiin herätti spekulaatioita loikkauksesta.

Suomessa on väitelty sosiaalisessa mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissa, onko moraalisesti oikein mennä ostamaan halpaa polttoainetta Venäjän rajan toiselle puolelle säästääkseen rahaa, vaikka samalla tulee tukeneeksi Venäjän valtiota ja sen käymää hyökkäysotaa Ukrainassa.

Aika moni on sitä mieltä, ettei ole.

Golfmaailmassa puolestaan jatkuu kiivaana keskustelu Saudi-Arabian valtion rahoittamasta LIV-kiertueesta ja onko oikein, että huippugolfarit vaihtavat PGA Tourin ja DP World Tourin saudikiertueeseen.

Miten nämä kaksi asiaa oikein liittyvät toisiinsa? Ennen kuin mennään siihen, palataan hetkeksi eilen päättyneeseen The Openiin ja LIV Golfiin.

* * *

Historian 150:nnessä The Openissa yleisö suhtautui LIV-pelaajiin sekavin tuntein. Televisiolähetysten perusteella LIV-pelaajia kannustettiin, mutta laimeasti. Ian Poulterille taidettiin jopa buuata ykkösen tiillä.

The R&A:n kanta kiertueeseen tuli kilpailun aikana hyvin selväksi. Osallistumisoikeutta sen järjestämään turnaukseen ei LIV-pelaajilta evätty, mutta muuten heitä kohdeltiin järjestäjien toimesta muita nihkeämmin ja kiertueen näkyvyys haluttiin juhlakilpailussa minimoida.

The Openin alla pidettyyn entisten mestarien illalliselle ei esimerkiksi kutsuttu LIV Golfin nokkamiestä Greg Normania.

Myös LIV Golfin nimekkäimmälle pelaajalle Phil Mickelsonille kerrottiin, että olisi oikeastaan hyvä, jos hän jättäisi illanvieton väliin. Tätä toivetta ”Lefty” myös kunnioitti.

Sitten pelattiin huikea golfturnaus, jossa LIV-kiertue jäi hetkeksi taka-alalle, semminkin kun LIV-pelaajia ei laskettu kilpailun virallisiin tiedotustilaisuuksiin lainkaan.

Mutta nyt kierrokset LIV Golf -keskustelussa ovat nousemassa jälleen korkealle.

Syynä tähän ovat huhut, jotka liittävät tuoreen The Open -sankarin Cameron Smithin ja Ryder Cup -kapteeniksi valitun Henrik Stensonin öljyrahalla mässäilevään kiertueeseen.

Tämän kaksikon lähtö olisi jälleen järisyttävä takaisku PGA Tourille ja sen kanssa liittoutuneelle DP World Tourille.

* * *

Aloitetaan Stensonista.

Ruotsalainen yhdistettiin LIV-kiertueeseen jo viime vuonna, mutta huhuilta katkesivat siivet nopeasti sen jälkeen, kun hänet nimitettiin maaliskuussa Euroopan joukkueen Ryder Cup -kapteeniksi.

Shokki olikin melkoinen, kun eilen monet kansainväliset mediat uutisoivat, että Stensonin siirtymisestä LIV-kiertueelle voitaisiin tiedottaa jo ensi viikolla.

Vuoden 2016 The Open -voittaja on jo lähempänä viittä- kuin neljääkymmentä, eivätkä pelit ole sujuneet entiseen tapaan. Taloudellisesta vinkkelistä siirtyminen kiertueelle olisi ilman muuta perusteltu.

Mutta sitten on tämä moraalinen puoli.

Mikäli Stenson liittyisi LIV Golfiin, tarkoittaisi se väistämättä sitä, että hän saisi potkut Ryder Cup -kapteenin paikalta. Sen Stenson tietää hyvin itsekin, ja kyseessä olisi kaikkien aikojen takinkäännöstä golfissa.

Joku voisi jopa väittää, että Stenson kävi hetken aikaa kohottamassa markkina-arvoaan LIV Golfin suuntaan hyväksymällä kunniatehtävän Ryder Cup -kapteenina.

Stensonin osalta kyseessä olisi myös vahva poliittinen kannanotto, sillä hän ei tee päätöstään ainoastaan pelaajan vaan myös Ryder Cup -kapteenin ominaisuudessa. Sitä pidetään yhtenä arvostetuimmista titteleistä golfissa – perinteisesti Ryder Cup -kippareiden sanoilla ja teoilla on suurempaa merkitystä.

* * *

LIV Golfia on vahvasti kritisoitu siitä, että kyseessä on Saudi-Arabian valtion urheilupesukampanja, jossa se pyrkii nyt myös golfin avulla kääntämään katseita maan ihmisoikeusloukkauksista.

Viime viikolla uutistoimisto Reuters uutisoi, että Saudi-Arabia ostaa Venäjältä halpaa öljyä omaan käyttöönsä – aivan niin kuin suomalaiset rajan takana tankkaavat autoilijat – ja myy vastaavasti omaa tuotantoaan kalliilla kansainvälisillä markkinoilla.

Mittaluokka on toki täysin toinen. Siinä missä Markku Imatralta tankkaa 50 litraa ysivitosta Vaalimaalla, tuo Muhammed Jeddasta Reutersin mukaan 48 000 barrelia eli 5,8 miljoonaa litraa öljyä päivässä Venäjältä maahan.

Näin Saudi-Arabian syntilistaan voidaan lisätä ihmisoikeusloukkauksien lisäksi myös Ukrainaan hyökänneen Venäjän tukemisen.

Voidaan ajatella, että välillisesti tätä toimintaa tukevat myös LIV Golfiin liittyvät huippupelaajat, vähän samalla tavalla kuin tavalliset suomalaiset, jotka ajavat Vaalimaan rajan yli ostamaan polttoainetta autoihinsa alle eurolla per litra.

* * *

Mutta liittyykö Cameron Smith sitten jatkossa LIV-kiertueeseen?

Kun The Openin jälkeisessä tiedotustilaisuudessa tätä häneltä kysyttiin, hän esitti ensin vähän loukkaantuneensa kysymyksestä . Jatkokysymyksen jälkeen hän kiemurteli ja siirsi vastuun päätöksestä taustajoukoilleen.

”En tiedä. Tiimini ympärilläni huolehtii tällaisista asioista. Minun tehtäväni on voittaa golfkilpailuja”, totesi Smith, joka nousi The Open -voitollaan maailmanlistalla toiseksi.

Tämän vastauksen jälkeen en itse ainakaan löisi vetoa sen puolesta, että Smith jäisi PGA Tourille. Kannattaa nimittäin muistaa, että jokaisen ahneen golfpelaajan taustalla on vielä ahneempi manageri.

Lopullisen päätöksen toki tekee mukavan miehen maineessa oleva pelaaja itse.

Etsi luettavaa