Hyppää sisältöön

Kolumni: Hartikaisen sovintoneuvottelut onnistuivat

PGA ja Golfliitto palasivat neuvottelupöytään.

Suomalaiset golfjärjestöt palasivat neuvottelupöytään ja poistuivat niistä sulassa sovussa. Jotain konkreettisia tuloksia saatetaan saada jo ennen Golfliiton maaliskuisia 60-vuotisjuhlia.

Suomalaiset golfjärjestöt ovat palanneet neuvotteluihin yhteisen strategian viemiseksi käytäntöön. Hanna Hartikainen kutsui PGA:n, Suomen Golfkentät ry:n ja FGMA:n yhteiseen sovintotapaamiseen. Eilen pidetty kokous meni hyvin, sillä osapuolet päättivät jatkaa neuvotteluja sulassa sovussa, myös ryminällä aiemmista neuvotteluista poistunut Suomen PGA. Tätä ei tosin voi pitää suurena uutisena, sillä PGA liputti julkisesti Hartikaisen valinnan puolesta.

SGK otti puheenjohtajavaaleihin varovaisemmin kantaa ennen marraskuun puheenjohtajavaalia. Lokakuussa ilmestyneen SGK:n Honour-lehden pääkirjoituksessa Weckman kirjoitti seuraavasti: ”SGK tulee osaltaan vaikuttamaan siihen, että liiton puheenjohtajaksi valitaan se ehdokas, joka parhaiten ja selkeimmin sitoutuu käynnistämään ja ajamaan läpi tarvittavat muutokset liiton toimintarakenteissa ja -kulttuurissa sekä toiminnan sisällössä.”

Golfalalla nimenomaan Hanna Hartikaista pidettiin muutoksen airueena ja Toni Laakson katsottiin istuvana varapuheenjohtajana edustavan jatkuvuutta. Niinpä rohkenin kirjoittaa marraskuussa ilmestyneen GoGolf-lehden pääkirjoituksessa Hartikaisen olevan mieluisampi valinta PGA:n lisäksi myös SGK:lle.

Tulkintani oli ilmeisesti väärä, sillä pian sen jälkeen kun Golfliiton vaalitoimikunta päätyi vaalien alla esittämään uudeksi puheenjohtajaksi Toni Laaksoa, SGK:n puheenjohtaja Hans Weckman pyysi oikaisua pääkirjoitukseeni.

Hän painotti, että SGK piti sekä Laaksoa että Hartikaista erinomaisina ehdokkaina uudeksi puheenjohtajaksi. Tulkoon SGK:n virallinen kanta tässäkin vielä kerrotuksi.

Konkreettisia tuloksia jo maaliskuussa?

Ennen vaaleja SGK halusi myös ottaa aikalisän neuvotteluista. Nyt aikalisä on ohi. ”Ei toisaalta pidä aikailla vaan isoja linjauksia pitää saada näkymään jo ennen kevättä. Ensimmäisenä konkreettisena askeleena voitaisiin jo nyt allekirjoittaa aiesopimus päätoimijoiden välillä”, hän kirjoitti tänään SGK:n sivuilla.

Neuvottelut siis jatkuvat ja aikaisempaan verrattuna jopa hengästyttävää vauhtia, sillä Hanna Hartikainen kertoi eilen PGA Gaalassa GoGolfille, että konkreettista kerrottavaa neuvotteluista voi tulla jo ennen maaliskuun alussa pidettäviä Suomen Golfliiton 60-vuotisjuhlia.

Mistä nyt sitten oikein neuvotellaan? Lyhyesti sanottuna golfjärjestöjen rooleista ja tehtävistä Suomi-golfin eteen tehtävässä työssä – ja tietenkin myös rahanjaosta.

SGK ja PGA eivät pyydä kuuta taivaalta

Sekä PGA että SGK ovat jo aiemmin esittäneet Golfliitolle omat näkemyksensä siitä, mitkä heidän roolinsa ja tehtävänsä uudessa mallissa olisivat.

PGA haluaisi ottaa enemmän vastuuta huippupelaajien valmennuksesta ja valmentajien kouluttamisesta. SGK puolestaan ehdottaa, että sen tehtäviä uudessa mallissa olisivat golfkenttien laki- ja ympäristöasiat ja kentänhoito sekä taloudenpitoon ja raportointiin liittyviä asioita.

Roolit ja tehtävät osuvat hyvin järjestöjen osaamisalueisiin. Kysymys onkin pikemminkin siitä, haluaako Golfliitto tätä toiminnallaan rahoittaa. Kumpikaan järjestö ei pyydä mahdottomia. SGK ehdottaa, että se saisi liiton keräämistä jäsenmaksuista 200 000 euroa. PGA toivoo liitolta 275 000 euroa.

Yllämainitut luvut ovat neuvottelujen lähtökohtia. Äkkiseltään summat eivät kuulosta suurilta, sillä niiden summa on yhteensä noin 10 prosenttia Golfliiton vuosibudjetista. Toki tämä tarkoittaisi sitä, että liiton täytyy löytää säästöjä muusta toiminnastaan tai sitten kerätä lisää rahaa jäseniltään. Todennäköisesti ratkaisu löytyy yhdistelmästä molempia, sillä PGA:n ja SGK:n hamuamissa tehtävissä löytynee jonkin verran päällekkäisyyksiä liiton nykyisten tehtävien kanssa.

Mikä on Petri Peltoniemen rooli jatkossa?

Sovintoneuvottelut käytiin hallitustasolla, ja Hanna Hartikainen on ottanut aktiivisen roolin puheenjohtajakautensa alussa. Mielenkiintoinen kysymys on se, millä miehityksillä neuvotteluja jatketaan tästä eteenpäin, sillä sekä PGA että SGK ovat olleet tyytymättömiä liiton operatiivisen johdon toimintaan neuvotteluissa.

Tämänpäiväisessä kirjoituksessa SGK:n Weckman kritisoi jälleen liiton operatiivista johtoa hidastelusta. Oma veikkaukseni on se, että kritiikin kärki kohdistui Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemeen, joka ei siis eilisissä sovintoneuvotteluissa ollut mukana.

Voin toki olla jälleen väärässä.

 

 

 

Etsi luettavaa