Hyppää sisältöön

Kolme vinkkiä, joiden avulla nopeutat peliäsi – 20 sekuntia riittää harrastajalle lyöntiin valmistautumiseen

Nopea pelaaminen ei tarkoita sitä

Sujuvat kierrokset ovat kaikkien etu. Jos kaikki noudattaisivat näitä kolmea vinkkiä, golfkentillä pelattaisiin entistä useammin tavoiteaikaan tai jopa sen alle.

Vähintään kerran kauden aikana on tärkeää muistuttaa pelaajia pelinopeuden tärkeydestä. Hitaat pelaajat varastavat toisilta aikaa, mikäli he eivät pysy tavoiteajassa, jotka vaihtelevat kenttäkohtaisesti.

1. Se, joka on valmiina, lyö ensin

Tiiauspaikalla lyöntivuoro on aina sillä, joka on ensimmäisenä valmiina. 

Ns. ready golfin -pelaaminen kannattaa sopia jo ykkösen tiillä, jottei pelikaverisi harmistu siitä, että ”varastat” hänen tai heidän honöörinsä. Kyseessä on pitkälti ilmoitusluonteinen asia: ”Sopiiko, että se joka on ensimmäisenä valmiina, lyö ensin.”

Jos et ehdi ensimmäisenä lyömään, kaiva tii ja pallo valmiiksi taskusta ja kun sinun vuorosi tulee, voit mennä suoraan tiiamaan ja valmistautumaan lyöntiin.

Myös tiiauspaikan ulkopuolella järjen käyttö on sallittua. Jos olet jo omalla pallollasi ja valmiina lyömään, älä odota, että pelikaverisi pääsee pallolleen tai on valmis, vaikka hän olisi kauempana. Varsinkin viheriöllä ja viheriöiden ympärillä tämä säästää kosolti aikaa – ja myös takana tulevien ryhmien hermoja.

Yhdestä asiasta ei kuitenkaan pidä tinkiä: pelin turvallisuudesta.

2. Pelaa edempää

Tiedetään, kunnialle saattaa käydä pelaaminen etummaisilta tai toiseksi etummaisilta tiiltä, mutta pelinopeuteen tällä on vaikutusta jo siitä syystä, että lyöntejä tulee väistämättä vähemmän kuin taaempaa pelattaessa.

Pyri siis valitsemaan sellainen tiiauspaikka, joilta onnistuessasi voit päästä  suurimmalla osalla par 4 -rei’istä kahdella ja par 5 -rei’istä kolmella päälle. Tällöin sinulla on pelin nopeuttamisen lisäksi mahdollisuus päästä puttaamaan birdieitä, jolloin golf on paljon hauskempaa.

3. Nopeuta rutiinejasi

Tour-pelaajat voivat käyttää lyöntiin valmistautumiseen 40 sekuntia. Tavalliselle pelaajalle se on aivan liikaa. Harrastajalle riittää puoletkin tästä ajasta, kun kiinnittää rutiineihin huomiota. Näin se onnistuu:

  • Suunnittele lyönti samaan aikaan, kun pelikaverisi lyövät palloa tai valmistautuvat lyöntiin.
  • Aloita lyöntiin valmistautuminen heti, kun olet seurannut loppuun pelikaverisi lyönnin tai näet, että se ei voi kadota.
  • Mene pallon taakse, katso lyöntilinja ota yksi – kyllä, yksi riittää mainosti – kevyt mailanheilahdus tai harjoitussvingi.
  • ​Mene päättäväisesti pallolle, hae hyvä alkuasento ja aseta mailanlapa kohdetta päin.
  • Rentouta käsivarret parilla ranneheilahduksella ja anna mennä.

Saatat yllättyä siitä, että rutiinien nopettaumisella voi olla positiivisia vaikutuksia tulokseen. Fakta on, että jäätyminen pallolle ei ole koskaan parantunut yhdenkään golfarin peliä. Jos epävarmuus iskee kesken valmistautumisen, on ihan ok purkaa lyöntiin valmistauminen kerran tai kaksi kierroksen aikana.

Nopeita rutiineja voi ja kannattaa harjoitella etukäteen rangella. Pyydä esimerkiksi jotain toista kellottamaan itsellesi aika tai käytä älypuhelimen ajastinta apuna. Aseta ajastimeen 20 sekuntia ja aloita valmistautuminen.

Etsi luettavaa