Hyppää sisältöön

Kiikari ja GPS – etäisyysmittarit käytännön testissä

Testissä laser- ja GPS-etäisyysmittarit.

Otin erilaisia etäisyysmittareita mukaan kierrokselle ja selvitin millaista teknologiaa kannattaa eri tilanteissa käyttää. Testikenttinä olivat Suur-Helsingin Golfin Lakisto ja Han-Golf.

Monelle perusklubipelaajalle ja aloittelijalle riittäisi etäisyyden arvioimiseksi 100, 150 ja 200 metrin merkit väylillä tai niiden reunoilla griinien keskelle. Suomessa nämä ovat varsin hyvin esillä jokaisella kentällä, mutta maailmalla merkinnät vaihtelevat laajasti.

Monilla klubeilla on ’väyläoppaita’, joiden avulla voi saada, jos ne ovat hyvin tehty, hyvän käsityksen vieraskentän layoutista ja olennaisimmista mitoista.

Jos haluaa tarkempia etäisyyksiä, niin tarjolla on laaja kattaus erilaisia laitteita. Nämä jakautuvat kahteen eri ryhmään: laser-etäisyysmittarit  eli kiikarit ja GPS-mittarit. Jälkimmäiset voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: GPS-kellot, GPS-sovellukset ja muut GPS-laitteet.

Testasin kierroksillani kaikkia näitä erityyppisiä mittareita tarkoituksena selvittää laser- ja GPS-mittareiden hyviä ja huonoja puolia eri pelitilanteissa. Toki laitteita olisi ollut paljon enemmänkin, mutta näillä sai varsin hyvän käsityksen aiheesta.

Videolla käyn jokaista eri teknologiaa tarkemmin läpi ja teen omat johtopäätökseni niiden käyttökokemuksista:

Laserit

Ainoa laite, jolla saa tarkan mitan lipulle. Minun suosikkini ja olen käyttänyt laseria siitä lähtien kun ne tulivat markkinoille. Laserilla on helppo ja nopea mitata etäisyyksiä eri kohteisiin ja se toimii samalla kiikarina, jolla näkee paremmin mihin pitäisi tai ei pitäisi lyödä. Laser on ’aina valmiina’ eikä sitä tarvitse ladata tai päivittää. Pidän varaparistoa mukana, jos virta loppuu kesken kierroksen. Vaihdan pariston korkeintaan kerran kaudessa. Minulla oli käytössä Bushnellin Tour V5.

Miinuspuolena on tietenkin sokkoreiät, jolloin kiikaria on hankalampi käyttää. Silloin pitää ampua mitta paikasta, josta lippu näkyy, mitata matka siitä pallolle ja laskea kokonaismatka näiden perustella. Tai tässä tapauksessa voi myös unohtaa laserin käyttö ja luottaa väylän perusmittoihin. Laserilla ei myöskään saa tarkkaan kiinni kaikkia kohteita kuten esteiden tai griinien reunoja.

GPS-laitteet

Näitä on paljon erilaisia ja GPS-kellolla saa nopeasti ja helposti perusmitat griinille (eteen, keskelle ja taakse). GPS-kelloissa on vaihtelevasti muita näkymiä ja mittoja. Useimmista löytyy matkat myös bunkkereihin ja esteiden reunoihin. Minulla oli käytössä Garminin urheilukello Fenix 5, jossa on myös golf GPS, sekä Tom Tom Golfer 2, joissa on paljon muitakin ominaisuuksia.

Käytössäni oli myös Bushnell Phantom GPS eli pieni magneetilla tai klipsillä vyöhön, bägiin, kärryyn tai golfautoon kiinnitettävä laite, jossa on vastaavat mitat kuin GPS-kellossakin.

Kaikkien GPS-kellojen ja -laitteiden miinuspuolena on, ettei niillä saa tarkkaa mittaa lipulle. Pelaaja voi joissain tapauksissa liikutella kohdetta eri puolelle griiniä arvioimalla missä lippu on. Myös etäisyydestä griinin keskustaan, etu- tai takareunaan on kohtuullisen helppo arvioida matka lipulle, jos tietää tai näkee missä se on. Tämä riittää hyvin klubipelaajalle, mutta paremmat pelaajat haluavat tarkan ja luotettavan mitan lipulle. Jos griini on iso eikä pelaaja näe missä päin lippu on, matka voi olla pahastikin pielessä. Lisäksi GPS-laitteita pitää säännöllisesti ladata ja ohjelmistoa päivittää.

Hybrid (Laser + GPS)

Markkinoille on viimevuosina tullut myös Hybrid-laitteita, joissa on laser ja GPS samassa laitteessa. Minulla oli ensimmäistä kertaa testissä Bushnell Hybrid, josta jäi varsin hyvä vaikutelma. Sillä saa tietenkin molempien edut käyttöön ja kiikarin näyttöön tulee kaikki mitat. GPS-ominaisuus toimii eri virtalähteellä eli sitä pitää ladata säännöllisesti ja ohjelmistoa päivittää aika-ajoin.

GPS-sovellukset

Näitä on paljon erilaisia ja tässä yhteydessä käytin Golf GameBookin palvelua, koska se on minulle ja monelle suomalaiselle tuttu. Jos pelaa vierakentällä ja erityisesti, jos reikä on tiiltä katsottuna hieman epäselvä, niin Golf GameBookin GPS on todella kätevä hahmottamaan reiän kokonaisuudessaan.

Pelinaikainen GPS-näkymä näyttää oletuksena tiipaikan, välikohteen väylällä ja lopullisen kohteen, jonka pitäisi olla griinin keskellä. Asettamalla aloituspaikan omaan sijaintiin pelaaja saa mitat siitä paikasta eri kohteisiin. Parhaana puolena tässä on se, että kaikkia näitä kohteita voi liikutella näytöllä ja karttaa voi suurentaa, jotta esimerkiksi esteet näkyvät paremmin. Liikuttelun aikana näkee koko ajan avauslyönnin mitan eri kohteisiin ja samalla se laskee etäisyyden lopulliseen kohteeseen, jota voi myös siirtää eripuolille griiniä.

Miinuspuolena on tietenkin sama kuin muissakin ’gepseissä’ eli tarkkaa mittaa lipulle ei näilläkään saa. Kaikkien GPS-sovellusten vaatimuksena on aina oikein ’gepsitetty’ kenttä ja selkeät karttakuvat. Kohteiden liikuttelu ei kuitenkaan ole mahdollista kaikilla eri GPS-sovelluksilla. Kannattaa kokeilla, koska esimerkiksi Golf GameBookin palvelu on ilmainen – toki yhteensopiva puhelin vaaditaan!

Hangon Golf ja Suur-Helsingin Golf

HanGolf on Suomen eteläisin kenttä ja oikein kiva pieni, kodikas golfyhteisö. Hangon kenttä on tasainen ja suhteellisen lyhyt, mutta monella dogleg-reiällä auttaa vankka paikallistuntemus. GPS-sovelluksesta on tällaisella kentällä hyötyä. Minulle HanGolf oli tuttu entuudestaan ja tunsin reititykset hyvin. Hangon kentän griinit odottavat vielä parasta kesäkuntoa ja odotus varmasti palkitaan vielä tänäkin vuonna.

Hangon Golf

Hangon Golf

Suur-Helsingin Golfin mahtipontinen golfyhteisö on siinä mielessä ainutlaatuinen Suomessa, että siellä on kaksi erillistä kenttäaluetta klubitaloineen ja harjoitusalueineen saman golfseuran alla. Molemmat kentät, Lakisto ja Luukki, olivat erinomaisessa kunnossa, niillä on aina mukava pelata, ja tulostakin saa tehtyä, kun putti kulkee.

Suur-Helsingin Golf, Lakisto

Suur-Helsingin Golf, Lakisto

Tarkemmat ajankohtaiset tiedot ja koronavirusrajoitukset kannattaa katsoa kenttien nettisivuilta.

50 Day Golf Challenge

Enää kaksi golfyhteisöä pelaamatta tai oikeastaan kaikki on jo tätä kirjoittaessa pelattu, mutta yksi blogi tulee vielä haasteen viimeisestä golfelämyksestä Uudellamaalla.

Miten peli kulki?

Nyt lähdin hakemaan haasteen parasta tulosta pelaten kaksi kierrosta suhteellisen normaalia golfia rauhallisesti oikealta puolelta apuna markkinoiden parhaimmat etäisyysmittarit ja hyvä peliseura. Hangossa lyönti kulki hyvin, mutta putit eivät uponneet ja tulos 70 (-2) jäi pettymykseksi.

SHG:n Lakistossa meni pari hyvää, pitkää puttia sisään, mutta turhat bogit rokottivat tulosta sen jäädessä 71 lyöntiin (-1). Luukki meni iltalenkin merkeissä auringonlaskun jälkeen yhdellä mailalla (rauta 6) ihan kivasti 82.

Tulokset ja tilastot

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitän paljonko tässä projektissa kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä.

Seuraava ja viimeinen blogi parin päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa