Hyppää sisältöön

Kenttämestari Antti Koskela: ”Kytäjän viheriöt huippukuntoon uusilla pinnoilla”

South Eastin yhdeksäs on yksi Kytäjän näyttävimmistä reiístä

South East Coursella pelataan heinäkuun alussa Espanjassa kasvatetuilla ruohopinnoilla. Projektia johtava Koskela sai sparraajakseen Hirsalan kenttämestarin Janne Lehdon.

Kytäjällä on kärvistelty viimeisten vuosien aikana molempien kenttien kunnosta, joka ei ole ollut sillä tasolla, jota maamme parhaan golfkeskuksen maineen saaneelta Kytäjältä odotetaan.

Päätös viheriöiden ruoholajikkeen vaihdosta tuli käytännössä pakon sanelemana, Kytäjän käyttämän luhtaröllin siementen saatavuus on tullut tiensä päähän.

Edellisviikolla Kytäjä tiedotti vaihtavansa kaikkien vanhemman kentän, South Eastin viheriöiden lajikkeen rönsyrölliksi.

Rönsyrölli tulee Kytäjän South Eastin viheriöiden ruoholajikkeeksi heinäkuussa 2020

Rönsyrölli tulee Kytäjän South Eastin viheriöiden ruoholajikkeeksi heinäkuussa 2020

Teemu Tyry

Kun vastaavaa operaatiota ei ole aiemmin maassamme tässä laajuudessa tehty, projektiin on valmistauduttu uuden kenttämestari Antti Koskelan johdolla huolella.

Heinäkuun ensimmäinen päivä on Kytäjällä joulu

Gumbölen apulaiskenttämestarin paikalta Kytäjän ykköseksi syyskuun alussa siirtynyt Koskela johtaa projektia, jossa ei ole varaa epäonnistua.

”Siitä kun kuokka menee toukokuun alussa maahan ja viheriöltä kuoritaan vanhat pinnat pois, meidän pitäisi saada 30 päivässä viimeisetkin Espanjasta rekoilla tuotavat ruohopinnoitteet aseteltua paikoilleen”, Koskela kertoo aikataulusta.

Uusien pintojen asennuksen tekee myyjätahon tiimi avaimet käteen periaatteella. Tähän vaiheeseen on varattu 30:sta päivästä yhdeksän.

Kentän avaamispäiväksi on suunniteltu heinäkuun ensimmäistä, joka Kytäjän, sen osakkeenomistajien ja vieraspelaajien kannalta on kuin jouluaatto. 

Odotukset ovat pilvissä, kliseinen tavoite, ”palautetaan Kytäjä omalle paikalleen Suomen golfkenttien kärkeen”, on ensimmäisistä kierroksista alkaen tiukassa syynissä.

”Uskomuksemme on, että viheriöt ovat hienossa kunnossa heti auetessaan. Olemme tehneet suunnittelun ja kartoitukset huolella, tutustuneet myyjän tiluksiin ja meille myytyyn, toukokuussa 2019 kylvettyyn ruoho-alueeseen, sekä vierailleet myös Oslon Golfklubilla, jonne on tehty vastaava operaatio varsin onnistuneesti”, Koskela jatkaa.

Kenttämestarien yhteistyö toimii

Avukseen ja sparraajakseen Koskela sai Janne Lehdon, joka on noussut Suomessa yhdeksi arvostetuimmista kenttämestareista.

”Oma kiinnostus alaa kohtaan, ja Kytäjän tapauksessa ehdoton huipputason tavoittelu ovat motivaattoreita, joiden johdosta lähdin pyydettäessä mielelläni mukaan. Olen aina pitänyt Kytäjää Suomen ykköskohteena kenttien osalta”, Hirsalan kenttämestarina työskentelevä Lehto kertoo tulokulmastaan.

Kuin yhdestä suusta parivaljakko Koskela & Lehto painottaa sitä, kuinka hyvä ja tiivis yhteistyö kenttämestareilla etenkin Etelä-Suomen alueella on.

”Koko alan ja kenttämestarien ammattikunnan etu on se, että puhalletaan yhteen hiileen, jaetaan tietoa, autetaan kavereita ja tsempataan toisiamme. Lähes päivittäin tulee yhteydenottoja moninaisissa käytännön asioissa”, Koskela kertoo.

Janne Lehto (vas.) ja Kytäjän kenttämestari Antti Koskela ovat kartoittaneet tarkkaan molempien kenttien tilanteet. Ensimmäinen yhteinen projekti on Suomessa lajissaan ensimmäinen.

Janne Lehto (vas.) ja Kytäjän kenttämestari Antti Koskela ovat kartoittaneet tarkkaan molempien kenttien tilanteet. Ensimmäinen yhteinen projekti on Suomessa lajissaan ensimmäinen.

Teemu Tyry

Logistisesti operaatio on erittäin haastava ja moninainen.

”Ruohoitettavaa aluetta on 15 000 neliömetriä 70 hehtaarin kokoisella alueella. Työn suunnittelu, tarvittavien koneiden ja laitteiden lainaaminen tai vuokraaminen sekä kuljetukset pitää saada hyvissä ajoin valmiiksi. Jannen kanssa hankimme jatkuvasti myös kontakteiltamme ulkomailta kokemusta ja oppia projektia varten”, Koskela kertoo.

Ennen rekkojen lähtöä Espanjasta Suomeen Koskela ja Lehto käyvät vielä Espanjassa tarkistamassa, että kaikki on kohdallaan.

Norht West on ensimmäinen näyteikkuna

Kahdesta kentästä vuoden myöhemmin avattu North West on oletettavasti saman projektin edessä seuraavana vuonna, mikäli vaihe yksi sujuu odotusten mukaisesti.

”Haasteet ovat siellä samanlaiset. Kauden 2020 alussa NW on hyvällä hoidolla, SE:n remontista se ei kärsi. Oma kädenjälkeni töiden tekemisessä varmasti näkyy, mutta suuria muutoksia emme lähde tekemään.”

Kytäjän North East on heinäkuun alkuun asti ennätyksellisen kovalla käytöllä. Kuva kahdeksannen viheriöltä

Kytäjän North East on heinäkuun alkuun asti ennätyksellisen kovalla käytöllä. Kuva kahdeksannen viheriöltä

Teemu Tyry

Suomessa ei kaudella 2020 avata yhtään uutta kenttää, mutta Kytäjä South Eastin viheriöremontti herättää lähes vastaavaa mielenkiintoa.

Lähes varmaa on se, että kauden toisella puoliskolla Kytäjä omat pelaajat sekä vieraat haluavat pelata ensisijaisesti South Eastilla.

Kytäjällä ei ole toistaiseksi tehty hinnoitteluun liittyen aiemmista poikkeavia päätöksiä.

”Näitä asioita pohdimme myöhemmin. Nyt on tärkeintä, että saamme viheriöremontin kautta otettua ison askeleen kentän ja palvelukokonaisuuden kehittämisessä”, linjasi kesällä Kytäjän toimitusjohtajana aloittanut Jukka Koivu.

Kytäjä Golf

Etsi luettavaa