Hyppää sisältöön

Katso video: Mikä saa golfarin svingaamaan ulkoa sisään? Näin korjaat yleisen virheen

Ulkoa sisään -liikerata on monen slaissarin vitsaus.

Oletko yksi niistä monista golfareista, joka svingaa ulkoa sisään? Vaikka mitä tekisit, et pysty sitä korjaamaan. Videon aiheesta löydät jutun lopusta.

Et millään saa mailaa tulemaan osumaan halutusta suunnasta. Seurauksena pallo kaartaa ilmassa oikealle slaissina. Voi olla, että lyönti lähti vasemmalle ja päätyi haluttuun suuntaan, mutta se ei riitä. Haluat mieluummin lyödä ”oikeita” suoria lyöntiä tai mieluummin draw-kierrettä eli oikealta vasemmalle kaartavia lyöntejä.

Haluat ratkaista ongelman, mutta mistä lähteä liikkeelle? Vastaus on mailan lapa. Ulkoa sisään svingiin liittyy lähes aina avonainen lapa.

Mieti asiaa, sillä se on lopulta aika yksinkertaista. Jokaisella svingillä on suunta – mailan lapa voi osuman läpi kulkea joko liikaa vasemmalle, tai liikaa oikealla tai sopivaan suuntaan. Sen lisäksi lapa on jossain asennossa suhteessa mailan kulku suuntaan. Lapa voi olla joko suorassa, auki (oikealle) tai kiinni (vasemmalla) suhteessa mailan kulkusuuntaan.

Svingaako kukaan vapaaehtoisesti ulkoa sisään eli liikaa vasemmalle? Yleensä ei, vaan joku pakottava tarve saa svingin kulkemaan ulkoa sisään.

Onko lapa auki?

Jos lapa on auki, niin lyönti on lähdössä oikealle. Silloin golfarin helpoin tapa pelastaa lyönti on suunnata svingi vasemmalle kohteesta. Se saa lavan osoittamaan vasemmalle kohteesta mutta olemaan yhä auki suhteessa svingin suuntaan. Nyt pallo sentään lähtee vasemmalle, sitten ilmassa se kiertää oikealle. Miksi? Koska lapa oli auki mailan kulkusuuntaan nähden.

Nyt huomio – tässä tulee varsinainen asia: svingin suunta tuskin muuttuu, ennen kuin saat lavan suoraksi tai jopa hivenen suljetuksi suhteessa mailan kulkusuuntaan.

Mitä jos lapa ei olisikaan auki vaan jopa vähän kiinni? Silloin golfarilla olisi pakottava tarve svingata sisältä ulos. Se olisi ainoa tapa saada pallo edes lähtemään oikealle kohteesta ennen kuin hook-kierre tarttuisi lyöntiin.

Palataan alkuun – ensimmäinen asia joka kannattaa tarkistaa on mailan lapa. Downsvingin alku on kriittinen kohta, siinä moni lähtee avaamaan lapaa. Miksi? Ehkä alitajuntaan on jäänyt ajatus päästä pallon alle. Teoriassa vain avonaisen mailan voisi edes jotenkin saada pallon alle. Tai sitten moni yrittää kovasti pitää rannekulmia downsvingissä lyödäkseen pitemmälle. Mutta tämä yritys menee helposti pieleen, golfari yrittäessään pitää kulmia taivuttaakin vasenta rannetta rystysten suuntaan mikä avaa lavan.

Joten tarkista downsvingin alku, vaikka videoimalla oma svingisi. Koita selvittää siitä onko maila aukeamassa. Tietenkin parempi on, jos menet treffaamaan omaa golf-protasi. Kysy häneltä onko lapa auki? Jos se on pyydä seuraavaksi ohjeet, kuinka korjaat asian.

Tällä videolla havainnollistan asian helposti ymmärrettävällä tavalla:

Antti Vaalaksen ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnan löydät osoitteesta golfvalmennus.fi

Juttu on julkaistu alunperin 2018.

Etsi luettavaa