Hyppää sisältöön

Katso hyödyllinen video: Vastatuuli vie pituutta enemmän kuin myötätuuli lisää – eikä tämä johdu alakierteestä

Vastatuuleen kannattaa lyödä rauhallisesti ja isommalla mailalla ilmanvastuksen ja nosteen takia.

Vastatuuleen lyötäessä kannattaa ottaa isompi maila ja lyödä rauhallisesti, sillä vastatuuli lisää ilmanvastusta ja nostetta. Alakierteeseen vastatuuli ei vaikuta, vaikka moni niin luulee.

Internetin syövereistä pulpahti esiin mielenkiintoinen video muutaman vuoden takaa. Lyöntitutkia valmistavan Trackman Universityn videolla kerrotaan vasta- ja myötätuulen vaikutuksesta lyöntiin.

Kentällä huomaa, kuinka vastatuulessa (headwind) pallo lentää ilmassa lyhyemmän matkan ja rullii vähemmän. Tämä johtuu ilmanvastuksesta ja nosteesta eikä siitä että vastatuuli lisäisi alakierrettä, sillä vastatuuli ei itsessään vaikuta alakierteen määrään, kuten moni erheellisesti luulee.

Tämä erheellinen ajatusmalli johtuu siitä, että myös alakierre lisää pallon ilmanvastusta ja nostetta, mutta vastatuuli ei itsessään lisää alakierrettä.

Pallon kohoaminen ilmapallon lailla taivaisiin vastatuulessa johtuu siitä, että vastatuulessa ilmavirtausta palloa vastaan on enemmän kuin tuulettomassa säässä tai myötätuulessa, mikä lisää ilmanvastusta ja nostetta. Myötätuulessa ilmanvastus ja noste vastaavasti pienenevät.

Videon yksi tärkeä viesti on se, että vastatuuli vie lyönnistä suhteessa enemmän pituutta kuin yhtä kova myötätuuli (tail wind) lisää mittaa. Ero korostuu, mitä enemmän tuulee, sillä noste ja ilmanvastus eivät käyttäydy lineaarisesti suhteessa ilmavirtaukseen.

Vastatuuleen lyötäessä kannattaa pyrkiä lyömään mahdollisimman pienellä alakierteellä. Tämä onnistuu nappaamalla bägistä hieman isompi rauta ja lyömällä rauhallisesti.

GoGolfin head pro Antti Vaalas muistuttaa, että moni pyrkii svingaamaan mailaa jyrkästi alaspäin pitääkseen lentokaaren matalana, joka lisää vaan spinniä. 

”Sen sijaan kannattaa lyödä rauhallisemmin normaalilla svingillä ottaa pitempi maila ja vähemmän nostava maila”, Vaalas toistaa videon vinkin. ”Se, että lyö jyrkästi ja kovaa, on huono kombinaatio.”

Myötätuulessa pallon saa vastaavasti paremmin pysähtymään, kun lyö nostavammalla mailalla hieman kovempaa.

Tällä Trackman Universityn tuottamalla englanninkielisellä animaatiovideolla asia havainnollistuu helposti, joten pari minuuttia kestävä video kannattaa katsoa läpi ajatuksella:

Etsi luettavaa