Hyppää sisältöön

Kalle Samoojan golfkausi oli rock & rollia parhaimmillaan

Ennakkoon heikoimmaksi lenkiksi arvioidunKalle Samoojan kausi ET:lla oli täynnä tapahtumia

Kalle Samoojan kausi ET:lla oli täyskymppi menestyksen osalta. Otsikoissa ET:n kotimaiset pelaajat olivat enemmän kuin koskaan aiemmin, vaikka kaksi viidestä jätti leikin kesken kauden – ja myös niiden johdosta.

Lähtökohdat suomalaisten osalta European Tourin kauteen 2019 olivat paremmat kuin koskaan. 
 

Kim Koivu ja Kalle Samooja nousivat vakuuttavien CT:n saavutustensa kautta pääkiertueelle, jolla Mikko Korhonen oli voittanut ensimmäisen kisansa 2018, Tapio Pulkkanen uusinut noviisina korttinsa ja Mikko Ilonen oli aloittamassa 19:tta perättäistä kauttaan.

Suomalaisviisikko on  ylittänyt kansallisen ja kansainvälisenkin uutiskynnyksen ennätyksellisellä tavalla läpi kauden. Uutisvuosi on ollut vilkas ja otsikoiltaan hyvinkin yllättävä.

Kaikkea muuta kuin tylsää, paljon juonikäänteitä, joita ei ennakkoon olisi kyennyt veikkaamaan…

Mikko Ilosen maaliskuussa tullut ilmoitus aktiivuran lopettamisesta oli uutispommi joka pysäytti muuallakin kuin Suomessa. Yksi aikakausi suomalaisessa golfissa päättyi. Useimmille golfareille hetki ja paikka jossa uutisen Ilosen päätöksestä kuulivat, jäi ikuisesti mieleen…

Ilonen nauttii ET:lla ja pelaajien keskuudessa maailmalla suurempaa kunnioitusta kuin kotimaassa ymmärretäänkään, joka tuli monella tavalla ilmi viesteissä ja kannotoissa, jota lopettaminen kirvoitti.

Korhosen ja Mickselsonin yhteisestä päivästä kuvasta piirretty taideteos vaihtoi omistajaa Lappajärvellä pidetyssä hyväntekeväisyystilaisuudessa

Korhosen ja Mickselsonin yhteisestä päivästä kuvasta piirretty taideteos vaihtoi omistajaa Lappajärvellä pidetyssä hyväntekeväisyystilaisuudessa

Mikko Korhonen valtasi Kiinan mestaruuden näyttävällä ja yleisöön menevällä tavalla. Samalla hän raivasi toistamiseen paikan PGA Championshipiin, heinäkuussa myös The Openiin, jossa Phil Mickelsonin kanssa pelattu harjoituskierros oli Korhosellekin elämää suurempi kokemus. 

Korhosella on vielä yksi näytös edesssään, kauden päätöskilpailu Dubaissa. Suomen nykyinen ykköspelaaja on viimeisen 12 kuukauden aikana, mukaanlukien 2018 Etelä-Afrikan ja Dubain kisat, laskenut kisojen sisällä tulleiden poikkeuksellisten huonojen jaksojen johdosta runsaasti mahdollisuuksia käsistään.  Torstaina käynnistyvässä kisassa hänellä on paljon vain voitettavaa tähtikatraan keskellä

Tapio Pulkkanen säväytti upeilla avauskierroksillaan. Hän jakoi johtopaikkaa Kiinassa (65) ja oli kärkiparissa lauantaina kierroksella. Italiassa Hattu-Tapion putteri oli liekeissä torstaina, eroa seuraaavan muodostui kierrotuloksen 64 myötä kolme lyöntiä. Kauden ainoa sijoitus kärkikymmenikköön (8.) tuli Marokosta.

Riku Mattila ( vas.) on toiminut Tapio Pulkkasen oikeana kätenä syksystä 2017

Riku Mattila ( vas.) on toiminut Tapio Pulkkasen oikeana kätenä syksystä 2017

GETTY IMAGES

Työpaikan Pulkkanen säilytti vaivatta, mutta neljän kierroksen onnistumiset jäivät puuttumaan. Kaudelle 2020 Hattu-Tapio Pulkkanen on erinomainen veikkaus läpimurtopelaajaksi. Talentti ja scooraamisen taito ovat olemassa. 

Kim Koivu kilpaili ja harjoitteli itsensä piippuun. Kauden ensimmmäinen kisa Hongkongissa (9.) toi lisää vettä myllyyn odotusten osalta. Suuriin otsikoihin Koivu nousi kuitenkin vasta ilmoitettuaan valmentajan vaihdosta kesän toisella puoliskolla, sekä erityisesti ulostulollaan burnoutista kauden päätösvaiheilla.

Kalle Samooja sai vauhdin päälle heinäkuussa

Aura Golfin kasvatti, Kultaranta Resortia nykyään edustava 31-vuotias Kalle Samooja järjesti medialle ja suurelle yleisölle ennakko-odotuksiin nähden eniten ihasteltavaa ja  ihmeteltävää. Samooja oli ennen kautta ”heikoin lenkki”, jonka osalta suurin arvuuttelun aihe oli se, onko hänellä mahdollisuuksia uusia työpaikkaansa.

Samoojan meriittilista on paitsi suomalaisittain, myös ET:n osalta ennätyksellinen kun tapahtumia nivotaan tulokkaan osalta yhteen.

 Kauden 2019 aikana ensimmäistä kauttaa ET:lla pelannut Kalle Samooja:

-teki kaksi hole in onea ( Intia & Skotlanti)

-teki albatrossin ( Sun City, Etelä-Afrikka)

-vaihtoi caddietä kaksi kertaa (Eric Indries, Greig Stanfield, Daniel Mulvey)

-toinen caddie Greig Stanfield ryöstettiin ja pahoinpideltiin Espanjan kisan yhteydessä

-Daniel Mulvey apunaan Samooja pelasi 11 kisaa ja ansaitsi lähes 480 000 euroa

-Kauden kokonaisansiot 609 000 euroa nostivat hänet Race to Dubai-listalla 62:ksi: paras suomalaistulokkaan sijoitus kautta aikojen.

-Samooja pääsi Sveitsin kisassa viiden miehen uusintaan, jääden toiseksi yhdessä Rory McIlroyn kanssa. Paras suomalaistulokkaan sijoitus kautta aikojen.

-Hänen sijoituksensa maailmanlistalla (171:s) on 68 sijaa parempi kuin hienon Challenge Tourin kauden 2018 jälkeen. Paras suomalaistulokkkaan sijoitus kautta aikojen.

”Kaikkinensa ihan huippukausi. Varsinkin viimeisen kolmanneksen peliesitys oli mieleen. Tällaista peliä kun pystyy tarjoamaan, niin voittotilikin aukeaa ensi kaudella”, Kalle Samooja avasi ajatuksiaan Sun Cityn kisan jälkeen.

Kalle Samoojan kauden huippuhetki oli voittotaistelu Rory McIlroyn ja lopullisen ykkösen Sebastian Söderbergin kanssa Crans Montanassa syyskuun alussa

Kalle Samoojan kauden huippuhetki oli voittotaistelu Rory McIlroyn ja lopullisen ykkösen Sebastian Söderbergin kanssa Crans Montanassa syyskuun alussa

Jukka Lämsä

Heikoimmasta lenkistä kasvoi toisen caddien vaihdon jälkeen kivikova tuloksentekijä, joka tammikuussa 2020 kisakentille palatessaan luokitellaan potentiaaliseksi menestyjäksi suurissakin kisoissa.

Kalle Samooja

Etsi luettavaa