Hyppää sisältöön

Kalle Samooja: ”Pitää tehdä eniten birdieitä jos haluaa voittaa”

Kalle Samooja osallistui European Tourin karsintafinaalin marraskuussa 2017

30-vuotias Kalle Samooja on ollut seitsemän vuotta golfammattilainen. Hän on golfarina likipitäen parhaassa iässä. Viimeiset pari vuotta Challenge Touria kiertänyt turkulainen tavoittelee kiertueen rankingin 15 parhaan joukkoa kaudella 2018. Minkä takia hän onnistuisi siinä juuri tänä vuonna?

Kalle Samooja vastaa Whatsapp-puheluun Nairobin hotellihuoneesta. Takana on valmistautumisleiri Ras Al Khaimahissa, jossa treenimäärät olivat suuria. Eikö maanantai-iltapäivällä pitäisi olla vielä kentällä hakemassa tuntumaa? 

”Ei, kyllä treenit on treenattu ja nyt haetaan vaan kisaan parasta mahdollista tuloskuntoa. Tänään käytiin vetämässä Roopen (Kakko) kanssa yhdeksän reikää ja pienet treenit. Nyt tavoite olisi löytää joku hyvä urheilua näyttävä kanava televisiosta, mutta vähän pahalta näyttää”, Samooja kertoo. 

Viime vuosi oli Samoojan osalta Challenge Tourin rankingissa mitattuna paras toistaiseksi. Aasian kentät Eurooppaan vaihtanut Samooja ei ole saanut läpimurtoa vielä Euroopan toiseksi korkeimmalla tasolla, vaikka Asian Tour -vuosina yhteiskisoista European Tourin kanssa tulikin jo hyvää menestystä. Kalle näkee, että asiat ovat pienestä kiinni. 

”Kierroskeskiarvo on yksi tärkeimmistä mittareista. Mielestäni oma lukuni oli vain 0,25 lyöntiä korkeampi kuin kortin saaneella pelaajalla, joka tarkoittaa lyönnin tai parin parannusta kisaa kohden. En tykkää käyttää sanaa tuuri, mutta kyllä silläkin on paljon tekemistä tässä lajissa. Yhden hyvän ja huonon lyönnin ero oikeassa paikassa voi merkitä tuhansia euroja ja useita rahalistan sijoituksia ratkaisuhetkillä”, Kalle pohtii. 

Samooja tuli tutuksi myös viime kaudella todella kovasta pätkänopeudestaan. Hän pelasi useita kierroksia, jotka olivat koko fieldin (kaikki pelaajat) parhaita tai viiden parhaan joukossa. Kokonaisvaltaiset onnistumiset jäivät kuitenkin vieläkin odottamaan itseään. Tasaisuus ei ollut läsnä kun sitä tarvittiin. 

”Hyvät viikot osuivat mulla aika paljon pieniin kisoihin. Kun oli isompaa pottia tarjolla niin en ehkä elänyt parhaita viikkojani. Se on lähes mahdoton sanoa etukäteen miltä kroppa tuntuu ja miten veto lähtee ennen kuin on kentällä itse kisatilanteessa. Tänä vuonna olen todella nälkäinen menestymään myös isommissa kisoissa”, Kalle uskoo. 

Miten saadaan vaihdettua rahalistan sijoitus 69 European Touriin oikeuttavaan 15 parhaan joukkoon. Hyppy tuntuu aika isolta? 

”Onhan se varmasti iso. Itse olen panostanut normaalia enemmän lähipeliin, josta uskon, että saan muutaman lyönnin siivottua pois. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja näen, että osaamiseni taso riittää pelaamaan voitoista Challenge Tourilla. Kun tulee paikka, täytyy vaan laittaa kylmäpäisemmin palloa reikään. Kuten kaikki Bay Hillin kisaa katsoneet näkivät, ei Rorykaan mitään lyhyitä birdieitä laittanut lopussa sisään, voittamiseen tarvitaan myös ripaus hyvää tuuria ja momentumia”, Kalle pohtii. 

Pelin vahvimmat osa-alueet turkulaisella ovat? 

”Teen paljon birdieitä. Se on varmasti näkynyt myös värikkäinä tuloskortteina, mutta uskon edelleen, että jos tekee eniten birdieitä kisassa, on hyvä mahdollisuus voittaa. Täytyy vaan pitää virheet minimissään, niin resepti on aika hyvä. Birdieitä tulee paljon varmaan hyvän wedge-pelini takia, se on aina ollut iso vahvuus.” 

Pari vuotta Challenge Touria kiertäneellä Samoojalla on myös hyvä näkemys alkavasta kaudesta. Suomalaisittain Challenge Touria seurataan entistä tarkemmalla silmällä Tapio Pulkkasen viime vuoden temppujen johdosta. 

”En usko, että tulemme näkemään ihan yhtä kovaa suorittamista keneltäkään mitä Tapsa teki viime kaudella. Näen kuitenkin, että meillä on monta pelaajaa, jotka voivat vielä loppukaudella taistella suorasta paikasta kiertueen 15 parhaan joukkoon. Loppukaudesta olisi myös tärkeää, että entistä useampi olisi rankingin top-70, jolla saa täyden pelioikeuden ensi kaudelle. Kyllä tästä hyvä ja menestyksekäs kausi pitäisi tulla laajasti suomalaisille”, Kalle lupaa. 

Keniassa kenttä on pehmeämpi kuin viime vuonna. Ainoa asia, mikä Samoojan osalta on kysymysmerkki on pitkä kisatauko. 

”Muuten kaikki on kunnossa, mutta neljän kuukauden kisatauko on aina pieni kysymysmerkki. Viime vuonna se ei vaikuttanut negatiivisesti, vaan olin heti alkukaudesta hyvässä tikissä. Toivottavasti näin on myös tänä vuonna ja torstaina pallo alkaa löytää tiensä vähillä lyönneillä reiän pohjalle!”

Etsi luettavaa