Hyppää sisältöön

Kalle Samooja nousi maailmanlistalla 190:nneksi

Kalle Samoojalle pitkän ja leveän Green Eagle-kentän pitäisi sopia erinomaisesti

Kultaranta Golf Resortia edustava Samooja on kuluvalla kaudella rikkonut lukuisia omia ennätyksiään ja rajapyykkejä.

Maanantaina julkaistavalla maailmanlistan tuoreimmala päivityksellä Kalle Samooja kipuaa 110 sijaa ylöspäin ja ensimmäistä kertaa 200:n joukkoon.

Jaettu toinen tila tuotti 14,63 pistettä. Mielenkiintoinen pointti on se, että edelliskaudella Hainanissa saavuttamansa Challenge Tourin kisan ykköstila (13 pistettä) tuotti lähes saman pistemäärän kuin maailmantähtien seassa toiseksi yltäminen ET:lla.  Ottamatta mitään pois CT:lla menestyneiltä, kakkoskiertueella pisteitä saa pääkiertueeseen nähden Euroopassa varsin avokätisesti. Edellisvuonna Samoojan paras sijoitus oli 200. CT:n voiton jälkeen.

Samooja on nyt  kuudes suomalaispelaaja, joka on noussut 200:n ensimmäisen joukkoon. Mikko Ilosen paras sijoitus on 37:s, Mikko Korhosen 84:s, Tapio Pulkkasen 167:s, Kim Koivun 176:s ja Roope Kakon 198:s.

Tuoreimmalla listalla Korhonen on 108:s ja paras suomalainen.

Kuluva kausi on Mikko Ilosen lopettamisesta huolimatta ylittänyt odotukset kotimaisten pelaajien menestyksestä. Mikko Korhonen voitti Kiinassa uusinnan jälkeen, nousi toista kertaa urallaan maailmanlistalla sadan joukkoon ja selviytyi Open Championshipissa jatkoon.

Tapio Pulkkanen johti Kiinassa avauspäivän jälkeen, oli kärkiparissa lauantaina ja on sijoittunut kymmenen joukkoon. Kim Koivu pelasi kärkikolmikossa Saksassa, häneen toistaiseksi paras sijoituksensa (9.) on ET:n kauden avauskisasta Hongkongista marraskuulta.

Pulkkasen ja Koivun tavoin Kalle Samooja on tehnyt parissa vuodessa todella nopeat nousut maailmanlistalla. Kalenterivuoden 2017 päättyessä hän oli 686:s, vuosina 2014-2017 keskimääräinen sijoitus oli 1039:s., joten turkulainen on kahden viimeisen kauden aikana nostanut tasoaan merkittävästi.

Samooja varmisti työpaikkansa uusimisen ET:lla kauden päätteeksi ( 110:s tai parempi) ensimmäisellä yrittämällä. Samaan ovat suomalaisista aiemmin yltääneet vain Mikko Ilonen ja Tapio Pulkkanen .

Crans Montanassa Samooja  oli puttien määrässä kaikki neljä kierosta pelanneista paras (107 ), ja kuudes puttien keskiarvossa silloin, kun osui viheriöihin (1,669). Ensimmäinen näistä tilastoista pohjautuu pitkälti myös siihen, että osumaprosentti viheriöihin (68,1) oli jatkoonpäässeistä  vasta 53:s. Listakärki Lee Westwood löysi viheriöt 84.1 prosentin tarkkuudella.

Viikonlopun tuloksissa (62-67,-11)  Samooja oli ykkönen. 

Omega European Mastersissa hän oli kuudetta kertaa enenen viimeistä kierrosta 20:n joukossa. Kaikilla edellisillä kerroilla sijoitus putosi sunnuntaina alaspäin, nyt hän nousi viidenneltä sijalta toiseksi.

Jatkoonpääsy oli Samoojalle neljäs perättäinen, tätä ennen hän ehti karsiutua viidesti peräkkäin,  jota sarjaa edelsi viisi tehtyä cuttia. Kausi on mennyt 14 viimeisen kisan osalta jaksoissa. 

Kautta on pelaamatta vielä 12 kisaa. Pistelistalla 71:ksi nousseella Samoojalla on paikka varmistettuna jo kaikkiin muihin paitsi Kiinassa pelattavaan HSBC Championshipiin sekä Race to Dubain kolmeen finaalikisaan. Nykyinenkin ranking tuonee paikan kahteen ensimmäiseen finaaliin, mutta menestyksen makuun päässyt Samooja antanee vielä syksyn aikana uusia näyttöjä kyvyistään.

Seuraavan kerran hän kilpailee torstaina Hampurissa käynnistyvässä kisassa.

Golfin maailmanlista

Etsi luettavaa