Hyppää sisältöön

Kalle Samooja: Kypsä kolmekymppinen

Kalle Samooja pyrkii murtautumaan European Tourille kauden päätteeksi

Loistavasti kauden aloittanut Kalle Samooja on valmis murtautumaan European Tourille.

Kalle Samooja on kiertänyt ammattilaiskenttiä pian kahdeksan vuotta. Loistavalla amatööriurallaan hän voitti Ranskan avoimet kerran, Finnish Amateur Openin kaksi kertaa ja hänellä on neljä henkilökohtaista Suomen mestaruutta.

Näiden saavutusten ansiosta Samoojaa on pidetty yhtenä kotimaisen golfin suurimmista lupauksista. Mutta vaikka voittopuheiden pitäminen on ollut tuttua puuhaa amatöörinä ja myöhemmin Finnish Tourilla – Samoojalla on peräti yhdeksän FT-voittoa – suuret ammattilaisvoitot ovat kiertäneet 30-vuotiaan turkulaisen kaukaa.

Samooja on lähtöisin akateemisesta perheestä. Hänen isänsä omisti menestyvän erikoishammaslääkäriklinikan Turussa, jossa hän on edelleen töissä. Kaksoisveli Jussi Samooja pelasi niin ikään kilpagolfia, mutta jatkoi sittemmin isänsä jalanjäljissä ja opiskeli hammaslääkäriksi. Perheeseen kuuluu myös pikkusisko Lotta, jonka suhde golfiin ei ole koskaan ollut yhtä intensiivinen kuin veljeksillä.

Myös Kalle pärjäsi koulussa hyvin, mutta peli vei aina voiton. Golfiin Samooja suhtautuu analyyttisesti ja perustaa kaiken tekemisensä vahvaan harkintaan. Hän ajattelee peliä kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti.

”Urani varrella olen luonnollisesti oppinut näkemään sen, mikä erottaa menestyksen ja epäonnistumisen. Juniorina ajattelin golfia paljon yksinkertaisemmin, mutta kokeneena pelaajana osaan kiinnittää huomiota yksityiskohtiin muun muassa pelikirjaa tehdessäni”, Samooja sanoo.

”Täytyy osata pelata omilla vahvuuksillaan ja löytää tavat kuljettaa pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä”, hän kiteyttää.

Ammattilaisena Samoojan ensimmäinen työpaikka oli Asian Tour, jonka kiertämisen Samooja aloitti vuonna 2011. Hän palasi Eurooppaan kauden 2013 päätteeksi, kun ei onnistunut enää uusimaan paikkaansa kiertueella, ja ryhtyi hakemaan vauhtia Challenge Tourilla.

Kaudeksi 2015 Samooja palasi vielä Asian Tourille, kun hän sai paikan vanhalle työpaikalleen karsintojen kautta. Uusi yritys päättyi pettymykseen, kun hän ei onnistunut uusimaan pelioikeuttaan kiertueella. Turkulaisen ristiretki itään oli ohi.

Samoojan tavoite on pelata ja menestyä European Tourilla, mutta toistaiseksi hän on päässyt pelaamaan pääkiertueella vain yksittäisiä kilpailuja. Suuri läpimurto Challenge Tourilla on edelleen vielä tekemättä.

Viime ja toissa kaudella Samooja säilytti korttinsa niukasti. Viime vuonna hän sijoittui rahalistalla 71:nneksi. Syksyllä European Tourin karsintafinaalissa hän selviytyi kuitenkin kahdelle viimeiselle kierrokselle, mikä varmisti vahvan kategorian haastajakiertueelle täksi kaudeksi.

Nyt hän kokee olevansa valmis nousemaan seuraavalle tasolle. Mutta millä logiikalla Samooja voisi hypätä kiertueen menestyjäksi nyt, kun tulokset eivät ole olleet riittäviä viimeisen parin vuoden aikana?

”Toissa vuonna kierroskeskiarvoni olisi melkein riittänyt, jos olisin päässyt pelaamaan enemmän kisoja. Viime vuonna se oli alle puoli lyöntiä huonompi kuin 15:nneksi sijoittuneella pelaajalla. Kun talven aikana hiotut asiat loksahtelevat paikoilleen, kuten alkukausi on näyttänyt, tuon eron kiinni saaminen on tehtävissä. Tämä yhdistettynä siihen, että pääsen pelaamaan täyden kalenterin ja onnistun isoissa kisoissa, tarkoittaisi kauden päätteeksi sarjanousua”, Samooja pohdiskeli ennen kauden alkua.

Samooja ottikin omasta neuvostaan vaarin ja oli tehdä todellisen jymy-yllätyksen heti kauden ensimmäisessä kisassa ja tärkeässä paikassa, sillä Kenian avoimet olivat palkintopotiltaan koko kauden rahakkain kilpailu.

Harmittavasti viimeisellä reiällä Samoojan neljä metriä pitkä birdie-putti luikerteli niukasti ohi, eikä hän päässyt uusintaan kahden muun pelaajan kanssa. Jaettu kolmas sija toi kuitenkin 30 000 euroa palkintorahaa. Se on hänen uransa suurin shekki tähän mennessä.

”Näin sen pitikin lähteä liikkeelle. Pelkkä raha ei tietenkään tuo onnea, vaan tarvitaan myös itseluottamusta, ja sitä lähti Keniasta matkaan. Nyt uskon entistä vahvemmin, että pystyn voittamaan kisoja tällä tasolla.”

Kiinassa pelatussa kauden toisessa kisassa Samooja sijoittui jaetulle 16. sijalle, joten kahden kilpailun jälkeen koossa on jo 34 000 euroa.

 

Viime vuonna Tapio Pulkkanen voitti ensimmäisenä suomalaisena Challenge Tourin rankingin ja on ottanut jo European Tourilla yhden kolmannen sijan. Pulkkasen huikea kausi on luonut uskoa muihin suomalaisiin, myös Samoojaan, joka tuntee Pulkkasen hyvin.

Samooja ja Pulkkanen ovat treenanneet jo vuosia yhdessä aina kun siihen on ollut mahdollisuus. Tänä vuonna miehet ovat leireilleet yhdessä viikon Espanjassa.

Parivaljakolla on nykyään myös sama fysiikkavalmentaja, kun Samooja lisäsi tiimiinsä Pulkkasen fysiikkavalmentaja Eero Partion. Kenties Samooja alkaa takoa palloa jatkossa yhtä pitkälle kuin kotkalainen hattupää.

”Tietenkin Tapsan ranking-voitto antoi uskoa minulle ja muille suomalaisille. Tapsan tason tuntien tiedän, mihin itse täytyy pystyä, jotta nousu pääsarjaan olisi mahdollinen. Nyt ollaan hyvällä uralla Kenian-kisan myötä ja mieli on positiivinen”, Samooja sanoo.

Varmistaakseen paikan European Tourilla Samoojan pitäisi yltää noin 100 000 euron tienesteihin. Kahden kisan jälkeen summasta on kasassa jo kolmannes.

“Uskon, että Challenge Tour -kaudesta tulee suomalaisittain mielenkiintoinen. Toivottavasti itse olen rahalistalla 15 parhaan joukossa kauden päätteeksi. Siihen on loistavat mahdollisuudet myös muilla suomalaisilla.”

 

Kalle Samooja…

…aloitti golfin pelaamisen 10-vuotiaana Aura Golfissa, edustaa nykyään Kultaranta Golf Resortia.

…on tehnyt urallaan neljä hole-in-onea.

…käy vapaa-ajallaan mielellään kalastamassa ja pelaamassa snookeria.

Artikkeli on julkaistu GoGolf 2/18 lehdessä.

 

Etsi luettavaa