Hyppää sisältöön

Kaivohuone Cup pelattiin 51:n kerran: ”Kun 100 vuotta tulee täyteen, pokaali lahjoitetaan Urheilumuseoon”

Harry Sjöman aloitti pelaamisen SHG:n Luukin kentällä 1971 toimittuaan jo 1950-luvulla kahden kesän ajan caddienä Talissa. KUVA: Teemu Tyry

Harry Sjöman, Lasse Selinko, Olli Ojaranta, sekä Erkki ja Jaakko Wallenius käynnistivät 1972 rakennuslasialan yrittäjien kilpailun, joka lukeutuu maamme perinteikkäimpiin yksittäisen toimialan golftapahtumiin.

SHG:n Luukin kentällä pelattiin syyskuun alussa Kaivohuone Cup, joka saattaa hyvinkin olla maamme vanhin yhden toimialan tai yhteisön vuosittain järjestettävä golfkilpailu.

Samalle Luukin kentälle kokoontui ensimmäisen kerran tasan 50 vuotta aiemmin mittelemään paremmuuttaan rakennuslasialan ja lasiliikkeiden yrittäjiä ympäri maan.

Tuossa vaiheessa HGK:n kenttä Talissa oli maamme ainoa 18-reikäinen. Jäseniä golfseuroissa oli noin 2000. Rakennualan yrittäjät olivat uranuurtajia polkaistessaan liikkeelle vuosittain pidettävän kilpailunsa.

Juhlavan nimen, Kaivohuone Cup, kisa sai siitä että palkintojenjako tapahtui illallisella Carl Engelin suunnittelemassa Kaivohuoneen ravintolassa , joka valmistui kylpylän yhteyteen Helsingin Kaivopuistoon vuonna 1838.

Kilpailun alkuperäinen yhteistyökumppani, Lasitukku Oy lahjoitti näyttävän kristallimaljan kiertopalkinnoksi.

Syyskuussa Luukissa pelatun juhlakilpailun voittaja Jarmo Sjöman kuvassa vasemmalla, isännöinnistä vastannut Misa Laamanen oikealla.

Talissa caddienä kausilla 1954-1955 toiminut Harry Sjöman toimi vuosikymmeniä kilpailun järjestäjänä. 82-vuotias Sjöman on edelleen mukana, ainoana perustajista ja ensimmäiseen tapahtumaan osallistuneista.

”Luukki valikoitui ensimmäiseksi kisakentäksi lähinnä sen johdosta, että aloitin caddienä toimimisen jälkeen 1971 SHG:ssa varsinaisen peliurani. Alusta alkaen Kaivohuone Cupissa on osallistujia ollut ympäri maan. AGK:n vahvaa hahmoa ja puheenjohtajaa Lasse Selinkoa on syytä muistaa aloitteellisuudesta kilpailun käynnistämisen osalta”, Sjöman jakaa kunniaa jo edesmenneelle lajifriikille.

Rakennnuslasialan yrittäjille ja työntekjiöille tarkoitettua kilpailua on pyöritetty ahkerasti pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin, yhteensä 21 eri kentällä. Lisäksi kahdella kaudella kilpailu on pelattu Tallinnassa.

”Yhteinen golfkilpailu on olllut merkittävä yhdistävä tekijä alalla. Kierrosten aikana, illanvietoissa ja matkoilla on opittu toisiamme tuntemaan paremmin, verkostoiduttu. Kaverin kanssa on ollut helpompi tehdä kauppaakin.”

Puttikilpailun voittaja keräsi potin

Kaivohuoneellla 1972 pidetty illanvietto on jäänyt toistaiseksi ainutkertaiseksi.

”Mikäli kisa oli pääkaupunkiseudulla, pelin jälkeen siiryttiin Lasitukku Oy:n tiloihin, jossa saunottiin ja tarkistettiin pelaajien tulokset. Illallinen oli vuosikymmenten ajan sama, grillattua kanaa, perunaa eri muodoissa, vihanneksia, jälkiruoka ja kahvi konjakin kera.”

”Tämän jälkeen seurasi palkintojen jako ja illan tärkein ohjelma puttikilpailu varaston lattialle rakennetulla radalla tietysti pientä panosta sisältäen. Voittaja korjasi haltuunsa osallistumismaksut ja mittaamattoman suuren kunnian vuoden ajaksi.”

”Ilta olikin jo pitkällä puttikisan päätyttyä, mutta osa lähti vielä tutustumaan Helsingin yöelämään, pidemmältä tulleet pelaajat yöpyivät usein yrityksen saunatiloissa ja lähtivät kotimatkalle vasta seuraavana päivänä”, muistaa Sjöman perinnettä joka päättyi kymmenisen vuotta sitten.

Sjömanin eläköidyttyä lasimiesten kilpailun järjestelyistä vastaa Misa Laamanen KMV Finland -yrityksensä kautta.

Lyöntipelikisa ja kova tasoitusraja

Kilpailun alkuperäiset säännöt ovat 1970-luvulla kirjoitetun mukaisessa muodossaan voimassa. Ohessa niistä muutama poiminta:

Osanottajiksi kutsutaan rakennuslasialla mukana olevat ”takeelliset mieshenkilöt”. Lasilikkeistä osallistumaan pääsee yrittäjä, hänen suosituksestaan myös muut työntekijät.

Kisaan voidaan kutsua myös ansioitunut eläkkeellä oleva henkilö tai muulle toimialalle siirtynyt aiemmin kisaan osallistunut henkilö.

Pelimuotona Kaivohuone Cupissa on tasoituksellinen lyöntipeli. Suurin myönnettävä tasoitus on 24.

”Sääntöjen mukaan voittopokaali kiertää ikuisesti. Ajatuksissa ja suunnitelmissa on kuitenkin ollut pokaalin lahjoittaminen Urheilumuseolle siinä vaiheessa kun 100 vuotta tulee täyteen. Kapula siirtyy siltä osin seuraaville sukupolville”, Sjöman tiedostaa.

Hänen silmänsä loistavat kun tarinoita kisoista sekä jälkipeleistä vuosikymmenten varrelta muistuu mieleen haastattelun aikana lähes loputtomasti.

”Kaivohuone Cup on luonnollisesti minulle ja suurelle osalle osallistujista kauden merkittävimpiä tapahtumia, jonka historiasta ja perinteistä olemme iloisia ja ylpeitä.”

Hole-in-onea kilpailussa ei ensimmäisten 50 vuoden aikana ole tehty. Sen aika tullee jossain vaiheessa ennen Kaivohuone Cupin satavuotisjuhlia.

Golf yhdistää – yritysten ja yhdistysten kilpailut ovat valtava voimavara lajille ja golfkentille

Maassamme järjestetään varovaisen arvion mukaan vuosittain tuhansissa laskettava määrä yritysten, järjestöjen, ammattikuntien, urheilulajien edustajien ja yhdistysten golftapahtumia, killpailuja sekä tutustumistilaisuuksia,

Tällä mittarilla golf on urheilulajeista omassa luokassaan ykkösenä, ja kasvupotentiaalia on edelleen valtavasti. Golf on se laji, johon suuri osa liikuntaa eri muodossaan harrastavista ennemmin tai myöhemmin päätyy.

Kaivohuone Cup on mainio esimerkki yhden toimialan mallista rakentaa vuosittainen huippuhetki ja perinne samalla alalla toimivien ihmisten yhdistämiseksi.

Lasimiesten kisa lukeutuu eittämättä perinteikkäimpiin lajissaan, se voi olla jopa vanhin edelleen voimissaan olevista tapahtumista joissa alusta asti on ollut osallistujina pelaajia ympäri maan.

Hattua päästä kilpailun perustajille.

Mikäli sinulla on tietoa vastaavista tai tarinan arvoisista tapahtumista, ota mielellään yhteyttä teemu@gogolf.fi

.

Etsi luettavaa