Hyppää sisältöön

Kaikki lähtee hyvästä alkuasennosta – pitkän tauon jälkeen on tärkeää palata perusasioiden äärelle

GoGolf-valmentaja Iida Nikka kertoo hyvän alkuasennon perusteet. Iida keskittyy opetusjutuissa erityisesti harrastuksen alkutaipaleella olevien golfarien pelin kehittämiseen.

Ensimmäiset harjoituskerrat rangella pitkän talven jälkeen voivat aiheuttaa turhautumista, sillä osumat vaihtelevat ja suuntakin voi olla hakusessa. On täysin normaalia, että talven aikana lyönnin toistettavuus kärsii, etenkin jos harjoitteluun on tullut pitkä tauko. Houkutus tarttua heti ensimmäisenä draiveriin ja lähteä tavoittelemaan pitkiä lyöntejä rangen kaukaisimmalle kohteelle on varmasti suuri.

Tämä taktiikka ei kuitenkaan ole kaikista suositeltavin.Pitkän tauon jälkeen on tärkeää palata golfin perusasioiden äärelle. Yksi näistä on alkuasento eli asento, josta pelaaja aloittaa golfsvingin. Tukeva ja tasapainoinen alkuasento luo edellytykset hyvälle golflyönnille. Monet ongelmat lyönnissä johtuvat huonosta alkuasennosta. 

Aloita siis jokainen lyönti keskittymällä hyvään alkuasentoon. Kun harjoittelet rangella, valitse jokin kohde, jonka mukaan asetut pallolle. Alkuasento ja tähtäys kulkevat käsi kädessä.

Suuntatikun avulla on helppo linjata vartalo ja lapa kohteen suuntaiseksi.

Suuntatikun avulla on helppo linjata vartalo ja lapa kohteen suuntaiseksi.

Jussi Miettinen

Voit käyttää apunasi suuntatikkua tai toista mailaa, jonka asetat maahan kohteen suuntaisesti. Näin varmistat, että alkuasentosi on suunnattu kohteeseen, ja tähtäys on kunnossa. Lavan tulee osoittaa aina kohteeseen. Voit aloittaa lyömisen esimerkiksi rauta 9:llä ja siirtyä pikkuhiljaa pidempiin mailoihin.


Neutraali asento löytyy, kun pidät keskivartalon tiukkana ja kuvittelet vetäväsi napaa lähemmäs selkärankaa.


Hyvä alkuasento on ryhdikäs, tasapainoinen ja voimakas. Kun asetut pallolle ryhdikkäästi, jalkojen leveyden eli stanssin on hyvä vastata hartioiden leveyttä. Voit kuvitella painopisteen kengännauhojen kohdalle. Jalkaterät voivat olla hieman auki, jolloin vartalon kierto helpottuu.

Keskiraudalla hyvä stanssin leveys on hartioiden levyinen.

Keskiraudalla hyvä stanssin leveys on hartioiden levyinen.

Jussi Miettinen

Usein näkee pelaajia, joiden alkuasento on istuva. Tällöin selkäranka on melko suorassa asennossa, ja svingin kiertoliike vaikeutuu.

Ideaalissa alkuasennossa pelaajan lantiosta tulee kulmaa eli ylävartalo työntyy kohti palloa. On tärkeää, että selkäranka on neutraalissa asennossa, ei notkolla eikä kyyryssä. Neutraali asento löytyy, kun pidät keskivartalon tiukkana ja kuvittelet vetäväsi napaa lähemmäs selkärankaa. Tällä tavoin vältät notkoselän, joka voi pahimmillaan aiheuttaa selkäkipuja.

Hyvässä alkuasennossa selkäranka on neutraalissa asennossa.

Hyvässä alkuasennossa selkäranka on neutraalissa asennossa.

Jussi Miettinen

Jotta alkuasento on voimakas ja tasapainoinen, tulee polvien olla hieman koukussa, ja reisissä ja pakaroissa tuntua jännitettä. Kädet roikkuvat rentoina ja niillä on hyvin tilaa alkuasennossa. Hartialinja ja käsivarret muodostavat kolmion.

Kerrataan:

  • Hartioiden levyinen stanssi, painopiste kengännauhojen kohdalla
  • Vartalossa kulmaa: ylävartalo työntyy kohti palloaan
  • Huomioi selkärangan asento, napa kohti selkärankaa, keskivartalo tiukkana
  • Polvissa joustoa, pakaroissa ja reisissä jännite
  • Hartiat ja kädet muodostavat kolmion, kädet roikkuvat rentoina 

GoGolfin monilla ulkorangeilla, kuten Leppävaarassa, Mega Range Vantaalla, Kurk Golfissa ja Hills by GoGolfissa pääset treenaamaan lyöntisi kuntoon. Jos tarvitse apua golflyöntisi kanssa, osoitteessa golfvalmennus.fi voit varata ajan GoGolf-valmentajan yksityistunnille tai paikan tasoasi vastaavalla golfkurssilla.

Etsi luettavaa