Hyppää sisältöön

Kaareva osuma-alue kehittää lavan kontrollia – katso kolme videoharjoitetta, jotka parantavat tekniikkaasi

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen avaa tämän viikon opetusartikkelissaan sitä, miksi mailaa kannattaa pyrkiä liikuttamaan kaarevasti osuma-alueella.

Koska mailan varsi muodostaa kulman (lie-kulma) maahan nähden, on mailan lavan liikuttava kaarevassa kehässä osuma-alueella. Tällöin varsi kiertyy luonnollisesti oman akselinsa ympäri, jota lapan liike seuraa.

Lapa liikkuu osuma-alueella symmetrisessä kehässä, jonka keskipiste on kohdelinjalla, mikäli osumakulma on maan suuntainen. Alas- tai ylöspäin lyötäessä svingin syvin kohta on kohdelinjan sisäpuolella pelaajasta katsottuna.

Edellämainitun symmetrian hahmottamisella pystyy lyönnin kaarta hallitsemaan yksinkertaisin keinoin pallon paikkaa ja omaa painopistettä siirtämällä.

Osuma-alue on kaareva

Maila liikkuu kaarevasti osuma-alueella.Maila liikkuu kaarevasti osuma-alueella.

Osuma-alueen tulisi olla kaareva siten, että maila kulkee kohdelinjan sisältä takaisin kohdelinjan sisäpuolelle.

Jos käsien toiminta osuma-alueella on passiivinen, pysyy lavan asento suorassa kulmassa hartialinjaan nähden. Käsivarsien ja hartioiden muodostaman kolmion avulla voit tunnustella osuma-alueen kaarevuutta.

Harjoittele lyöntejä joissa hartioilla on merkittävä rooli ja pyri lähettämään pallo kohdelinjaan. Kun pallo starttaa linjaan, on sen sijanti oikeassa paikassa kaarta.

Sisältä sisälle

Mailaa ei kannata yrittää svingata kohteesta oikealle.Mailaa ei kannata yrittää svingata kohteesta oikealle.

Varsin usein kuulee pelaajien pyrkivän svingaamaan kohteesta oikealle. Jos lapa ja kämmenet jatkavat liiaksi kohteesta oikealle, aktivoituvat ranteet johtaen voimakkaaseen käsivarsien kiertoliikkeeseen: lapa sulkeutuu ja lyönnin ajoitus muuttuu epävarmaksi.
Yhtälailla liian suora mailan kulkusuunta tai ulkoa sisälle kulkeva svingi johtavat ongelmiin tarkkuuden kanssa.
Vartalon ja käsivarsien synkronoitu kierto onkin varmin tae sille, että lapa kiertyy luonnollisesti kohdelinjaan nähden. Siksi mailan tulee kulkea osuma-alueella kaarevasti sisältä sisälle.

Osumakulma vaikuttaa kaaren pohjaan

Vasemmalle kohteesta osoittava lyöntijälki ei välttämättä tarkoita raudoilla sitä, että lyönti on vino.Vasemmalle kohteesta osoittava lyöntijälki ei välttämättä tarkoita raudoilla sitä, että lyönti on vino.

Vasemmalle osoittava lyöntijälki ei välttämättä tarkoita vinoa lyöntiä raudoilla, sillä mitä jyrkemmin maila kulkee alaspäin osumassa, sitä myöhemmäksi svingin pohja siirtyy.
Jos pelaajalla on lapa kämmenten perässä osuma-alueella ja turve alkaa reilusti pallon jälkeen, voi sen suunta näyttää vasemmalle siitäkin huolimatta, että lyönti on suora.
Vastaavasti draiverilla ylöspäin lyötäessä svingin kaaren pohja on ennen palloon osumista kohdelinjan sisäpuolella.
Tour-ammattilainen hakee harjoitussvingillä oikeaa tunnetta

Usean tour-pelaajan lyöntiin valmistautumisessa on omalaatuisia maneereita. Näillä liikkeillä haetaan tunnetta liikesuunnasta, eikä harjoituslyönnissä tehtävillä liikesuunnilla sinänsä ole samankaltaisuutta itse lyöntisuorituksen kanssa.

Corey Pavin ja Alexander Noren tunnetaan golfin historiassa vahvasti kohteesta vasemmalle suuntautuvista harjoitussvingeistään. Näillä liikkeillä on pyritty vahvistamaan pitkäaikaisen svingimuutoksen suuntaa ja aktivoimaan vartalon kiertoa osuma-alueen läpi.

Useat ammattilaiset korostavat mailan liikesuuntaa kohteesta vasemmalle vahvalla vartalon kierrolla.Useat ammattilaiset korostavat mailan liikesuuntaa kohteesta vasemmalle vahvalla vartalon kierrolla.

Useat ammattilaiset korostavat mailan liikesuuntaa kohteesta vasemmalle vahvalla vartalonkierrolla. Tarkoituksena on varmistaa oikean kyynärpään paikka kehon edessä ja aggressiivinen vartalon kierto osuma-alueella.

Kolme harjoitetta lavan asennon kontrolliin

1. Hallitse osuma-aluetta hartioiden kierrolla

2. Käännä ranteita taakseviennissä, mutta pidättele saattoa

3. Pidä jumppapalloa kyynärpäiden välissä

Kuvauspaikka: Els Club, Dubai

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.​

Etsi luettavaa