Hyppää sisältöön

Jutanugarn: Lyön raudalla yhtä pitkälle kuin muut draiverilla

Ariya Jutanugarn on pelannut huikean kauden.

Thaimaan turistitoimisto kertoi maanantaina palkanneensa golflähettilääkseen hurjassa pelikunnossa olevan Ariya Jutanugarnin. Tapasimme maailmanlistan kakkosen Pariisissa.

Maailmanlistan kakkonen Ariya Jutanugarn pelasi elämänsä ensimmäisen LPGA-turnauksen ala-asteikäisenä vuonna 2007. Thaimaan Siam Country Clubilla pelatussa kilpailussa 11-vuotiaan Ariyan caddiena toimi isosisko Moriya. Molemmat tytöt tekivät kisassa historiaa. Ariya oli nuorin pelaaja kautta aikojen LPGA Tourilla ja Noriya kiertueen nuorin caddie. 

Tuolloin 13-vuotias Moriya sai kisassa ensimmäistä kertaa käsiinsä lippukartan, eikä ymmärtänyt siitä mitään. Ariya kuitenkin taisteli itsensä kisassa viidenkymmenen parhaan joukkoon.

Äiti kiertää LPGA Tourilla mukana

Tytöt syntyivät golfperheeseen. Isä pyöritti työkseen pro shopia ja äiti pelasi golfia vielä viikkoa ennen Noriyan laskettua aikaa. Kun tytöt olivat pieniä, vanhemmat palkkasivat ylimääräisen caddien hoitamaan lapsia golfkierrostensa ajaksi.

Ensimmäisen mailansa Ariya sai viisivuotiaana, kun hänen isänsä katkaisi hänelle sellaisen. Molemmat lapset olivat virtaa täynnä ja innostuivat golfista. Tyttöjen ollessa 7-8-vuotiaita, vanhemmat veivät heidät ensimmäisiin kilpailuihin.

Nykyään sekä Ariya että Noriya kiertävät LPGA Touria yhdessä äitinsä kanssa.

Ketsuppipullo aukesi

Kuluneella kaudella Ariyan ura on lähtenyt nousukiitoon. 21-vuotias Ariya on voittanut tällä kaudella peräti viisi kilpailua, joista yksi on British Openin voitto heinäkuussa. Viime viikolla pelatussa Evian Mastersissa, kauden viidennessä majorissa, hän sijoittui yhdeksänneksi.

Nousunsa syyksi hän näkee sen, että hän on tehnyt asioita hieman toisin kuin aiemmin. Hän kertoo käyvänsä nykyään urheilupsykologin paikeilla.

Psykologi on tehnyt hyvää pelilleni. ”En enää stressaa huonoista lyönneistä, koska tiedän, mistä ne johtuvat ja miten ne voidaan korjataan”, hän sanoo.

Lisäksi 20-vuotias ei käytä draiveria lainkaan, vaan avaa usein rautakakkosella. ”Lyön sillä yhtä pitkälle kuin muut pelaajat draiverilla”, Jutanugarn perustelee.

Uusi Thaimaan suurlähettiläs

Ariya kantaa paidassaan Amazing Thailand -logoa. Hän on tehnyt kotimaansa turistiviranomaisten kanssa yhteistyösopimuksen. Siksi onkin syytä kysyä häneltä suosituksia Thaimaan-kentistä suomalaisille golfmatkustajille.

”Black Mountain, Siam Country Club, Amata Spring, Banyan Tree ja Banpra”, kuuluu vastaus.

Black Mountain ja Banyan sijaitsevat Hua Hinissä, Siam Country Club ja Bangpra sijaitsevat lähellä Pattayaa ja Amata Spring Chon Burissa. Kysyttäessä, miten aikoo edustaa maataan, Ariya sanoi olevansa se hymyilevä thaimaalainen ja edustavansa ylpeänä thaimaalaistavieraanvaaisuutta.

Etsi luettavaa