Hyppää sisältöön

Justin Thomas US Openin kärjessä: ”Winged Foot on reilu kenttä”

Justin Thomasilla on US Openissa näytönpaikkka

Matthew Wolff oli avauspäivän yllättäjiä, 13 lyöntiä kärjestä jäänyt Sami Välimäki (78,+8)lähtee toiseen päivään sijaluvulta 137.

Tulostaso nousi ensimmäisenä päivänä hurjaksi Winged Footin kentällä ennätyksellisen kovaksi, peräti 22 pelaajaa  144:sta alitti parin  (70) tuloksin 65-69.

Justin Thomas teki kärkituloksensa 65, -5 aamukieroksella, iltapäivällä olosuhteet pysyivät mainioina ja koko päivän keskiarvoksi tuli US Openin avauspäivän toiseksi paras: 72,56 lyöntiä.

Kisaa johtavalle Justin Thomasille US Open on ollut vaikea rasti. Viidessä aiemmassa kisassa paras sijoitus on hänen standardeillaan vaatimattomasti yhdeksäs, 25:s ja 32:s tila sekä kaksi karsiutumista osoittavat, että Thomas ei ole tuloksellisesti päässyt haluamalleen tasolle.

“Winged Foot nousee ehdottomien suosikkikenttieni  joukkoon. Se on kova, poikkeavalla tavalla miellyttävä ja hauska. Kaikki oleellinen näkyy edessäsi, kentällä ei tule vastaan mitään trikkejä tai älyttömiä haasteita. Jos pelaa hyvin ja kontrolloi lyöntejään, täällä pärjää hyvin. Muussa tapauksessa Winged Foot ottaa pelaajasta yliotteen”, Thomas kuvailee.

Thomas ”rakastui” US Openin areenaan jo ensimmäisellä harjoituskierrokellaaan,  jonka hän teki yhdessä Tiger Woodsin kanssa muutama viikko sitten matkallaan Bostonin FedEx Cupin finaalikisaan.  

Hyvät ystävykset Woods ja Thomas on sijoitettu varsin usein viimeisen kolmen kauden aikana samoihin ryhmiin, näin kävi myös US Openissa.

Woods jäi täysin pelikaverinsa varjoon, vaikka birdien määrässä hävisi tälle vain yhdellä (5-6).  Yhteistulokseksi tuli peräti 73,+3  kuuden bogin ja yhden tuplan myötä. Vuonna 2006 samalla kentällä US Openissa karsiutuneen Tigerin kenttäpeli oli vaatimatonta, strokes gained -tilastossa hän oli puttipelissä yksi päivän parhaista (+2,4), kaikilla muilla mittareilla nimen edessä oli miinusmerkki.

Woods on cut-rajan takana sijalla 71. Samassa tuloksessa nimimiehistä ovat Dustin Johnson ja  Justin RoseCollin Morikawa sai tuloksekseen 76, Phil Mickelsonin (79) toiveet uran ensimmäisestä US Openin voitosta karahtivat kiville jo avauspäivänä.

Matthew Wolffin hurja vire majoreissa jatkui

Matthew Wolffin maila seikkailee outoa reittiä backsvingin ääritilaan, mutta tärkein hetki, osuma, on kohdillaan

Matthew Wolffin maila seikkailee outoa reittiä backsvingin ääritilaan, mutta tärkein hetki, osuma, on kohdillaan

Getty Images

21-vuotias PGA Tourin omintakeisimman swingin omaava Matthew Wolff  osoitti elokuisessa PGA Championshipissa,  uransa ensimmäisessä majorissa, että hänen päätään ei huimaa. Tuloksena oli neljäs sija hurjan loppukirin jälkeen.

Winged Foot ei myöskään saanut sukkia pyörimään jaloissa. Hän on jaetulla kakkostilalla (66,-4) yhdessä Thomas Pietersin sekä hole-in-onen tehneen Patrick Reedin kanssa. Toiseen perättäiseen major-menestykseen on vielä matkaa kolme kierrosta.

Muistaa sopii, että yksikään US Openin ensikertalainen ei ole yli sataan vuoteen voittanut US Openia, joten Wolffin edesottamuksia seurataan jo perjantaina hyvin tiiviisti.

Sami Välimäen pelin ilonaiheena lähestymislyönnit

Sami Välimäen peli lähti heikon lähipelin myötä väärään suuntaan. Yhdeksän reiän jälkeen jo kuusi yli ollut nuorukainen sai vuodon tukittua pelaten väylä 10-17 pariin. Viimeisellä korttiin lyötiin tuplabogi, tulokseksi 78, +8.

Sami Välimäeltä odotetaan perjantaina huomattavasti avauspäivää parempaa tulosta

Sami Välimäeltä odotetaan perjantaina huomattavasti avauspäivää parempaa tulosta

GETTY IMAGES

Tilastot kertovat oleellisen. Viheriön ympäristössä (-2,14) sekä putissa (-4,46) suomalainen oli 144 pelaajan joukossa toiseksi heikoin saldolla, josta on mahdotonta tehdä edes kohtuullista tulosta. Lähestymisissä Välimäki piti hyvin rotinsa (+1,27) ollen tilaston 32:s kaikista pelaajista, vaikka muutama lähestyminen päätyikin pahasti vinoon.

”Vaikea päivä oli griineillä ja lähestymisissä. Paljon oli kolmea puttia ja väylältä muutama supervino lyöntejä, joita ei koskaan tule”, Välimäki harmitteli. 

Perjantaina hän lähtee kierrokselleen viimeisessä kolmikossa kello 21.11 Suomen aikaa. Jatkoonpääsy edellyttää tulostason pysyessä samana reilua parin alitusta: 66-68 lyöntiä.

Viaplay ja V Sport Urheilu näyttävät kisan suorana lähetyksenä ja suomeksi selostettuna Antti Vaalaksen ja Antti Ahokkaan voimin.

Perjantain lähetysaika on klo 19–2.

Etsi luettavaa