Jos Sami Välimäki valitaan Vuoden tulokkaaksi, hän nousee komeaan seuraan

Sami Välimäki pelasi itsensä tähän arvokkaaseen seuraan.

European Tourin Henry Cotton -palkinto eli Vuoden tulokkaan titteli on jaettu monelle golfin huippunimelle. Muutaman päivän kuluessa tiedämme, lisätäänkö komeaan myös Sami Välimäen nimi.

Sami Välimäki pelasi loistavasti koko kauden 2020 ja vakuuttavasti sujunut päätöskisa Dubaissa nostaa hänet suurella todennäköisyydellä European Tourin Vuoden tulokkaaksi ennen Tanskan Rasmus Højgaardia.

Suomalainen sijoittui European Tourin rankingissa upeasti 11:nneksi, mikä on kaikkien aikojen paras sijoitus suomalaiselle. Aiemmin Suomen ennätystä piti hallussaan Mikko Ilonen, joka oli vuonna 2014 kokonaiskilpailun 18:s.

Tulokkaista ainoastaan Collin Morikawa sijoittui Välimäkeä korkeammelle (viidenneksi), mutta yhdysvaltaisen valinta voisi pitää jossain määrin outona. Dubain-finaalikisa oli Morikawalle ainoa varsinainen European Tourin kilpailu koko kauden aikana. Muut olivat joko majoreita tai World Golf Tourin kilpailuja, jotka luetaan sekä European Tourin että PGA Tourin kilpailuiksi.

Suurimman osan pisteistään Morikawa sai voitettuaan PGA Championshipin.

Mutta millaisia nimiä löytyy aiempien vuosien voittajalistalta? Vastaus kuuluu: todellisia huippuja mutta myös pelaajia, joista ei myöhemmin ole paljon kuultu.

Tässä kaikki European Tourin Sir Henry Cotton -palkinnon voittajat 2000-luvulla, olkaa hyvä!

2019 Robert MacIntyre

Robert MacIntyre

Skotti on noussut European Tourin kestomenestyjäksi, joka pelasi tämänvuotisessa päätöskilpailussa jopa koko rankingin voitosta, mutta hyytyi päätöskierroksella.

2018 Shubhankar Sharma

24-vuotias intialainen voitti tulokaskaudellaan kaksi kilpailua ja sijoittui rankinginssa 28:nneksi. Sen jälkeen ura on luisunut alamäkeen, mutta hän on vielä nuori pelaaja.

2017 Jon Rahm

Jon Rahm

Jon Rahm

Maailman huipulle noussut Jon Rahn sijoittui tulokaskaudellaan European Tourilla kolmanneksi, mikä lienee yksi parhaista tulokkaiden sijoituksista koskaan. Nykyinen maailmanlistan kakkonen.

2016 Wang Jeung-hun

Korealaisen uran paras ranking-sijoitus sattui juuri tulokaskaudella hän oli 16:s. Nykyään 25-vuotiaan pelaajan sijoitukset ovat heikentyneet tasaisesti, ja tämän vuoden rankingissa sattui pohjanoteeraus: 154:s.

2015 An Byeong-hun

”Ben An” -nimelläkin tunnettu korealainen voitti debyyttikaudellaan BMW PGA Championshipin kuuden lyönnin marginaalilla. Sen jälkeen voittoa ei ole herunut, mutta tasaista menestystä sekä European että PGA Tourilla.

2014 Brooks Koepka

Brooks Koepka

Majorien erikoismies aloitti uransa European Tourilla, mutta nousi nopealla tahdilla PGA Tourilla ja maailman huippupelaajaksi. On ottanut jo peräti neljä major-voittoa.

2013 Peter Uihlein

31-vuotias yhdysvaltalainen on rakentanut uraa viime vuosina PGA Tourilla, mutta ilman suurta menestystä. Valahtanut maailmanlistalla lähelle 500:ttä. Titleistin omistavan Achushnetin toimitusjohtajan poika.

2012 Ricardo Santos

Portugalilainen voitti tulokasvuonna Madeira Islands Openin. 38-vuotias pelaa tätä nykyä Challenge Touria.

2011 Tom Lewis

29-vuotias pelaa sekä PGA Tourilla ja European Tourilla. Maailmanlistalla sijalla 74 ja oli mukana DP World Tour Championshipissä.

2010 Matteo Manassero

Golfin ihmelapsen peli perustui pitkälti loistavaan puttipeliin. Ottanut yhteensä neljä voittoa, joista viimeisin vuodelta 2013. Ikää italialaisella kuitenkin edelleen vasta 27 vuotta, mutta joutunut hakemaan vauhtia jo satelliittitasolta.

2009 Chris Wood

Pelasi vuoteen 2018 saakka tasaisen hyvin European Tourilla, parhaimmillaan rahalistan 11:s. Kaksi viimeistä vuotta menneet kuitenkin huonosti ja pitkä peluri on pudonnut maailmanlistalla 1600:n heikommalle puolelle.

2008 Pablo Larrazábal

Larrazabal kuuluu kiertueen kestomenestyjiin. Sijoitukset rahalistalla vaihdelleet 17 ja 88 välillä. Vyöllä ET:ltä viisi voittoa.

2007 Martin Kaymer

Martin Kaymer

Saksalainen ei esittelyjä kaipaa. Kaksinkertainen major-voittaja ja entinen maailmanlistan ykkönen. Edellisestä voitoista kuitenkin kulunut jo yli kuusi vuotta.

2006 Marc Warren

39-vuotias kiertuejyrä on voittanut European Tourilla neljä kertaa.

2005 Gonzalo Fernández-Castaño

Seitsemänkertainen European Tour -voittaja lähti rakentamaan uraa Yhdysvaltoihin. PGA Tourin sijaan kiertue on tätä nykyä kuitenkin Web.com Tour.

2004 Scott Drummond

Skotti on lopettanut uransa. Hänen parhaaksi ranking-sijoituksekseen jäi tulokasvuonna otettu 23. sija.

2003 Peter Lawrie

Kiertuejyrä päätti uransa kauteen 2016 takelleltuaan neljä edeltävää vuotta. Sitä ennen kuului kiertueen parempaan keskikastiin useiden vuosien ajan.

2002 Nick Dougherty

Englantilainen menetti pelinsä 2010-luvulla oltuaan sitä ennen yksi lupaavimpia pelaajia. Työskentelee nykyään toimittajana European Tourin tv-lähetyksissä.

2001 Paul Casey

Paul Casey

Paul Casey

Siirtyi hyvissä ajoin rapakon toiselle puolelle, jossa luonut menestyksekkään uran. Pelit jatkuvat edelleen huipputasolla.

2000 Ian Poulter

Ian Poulter

Ian Poulter

Golfin tunnetuimpia kasvoja, joka pelaa pääosin PGA Tourilla, mutta on myös European Tourin jäsen. Tunnetaan Ryder Cup -sankarina ja mukana myös tämän kauden ET:n finaalissa.

Aiempia tunnettuja Vuoden tulokkaita ovat muun muassa Sergio García Thomas Bjørn, Jarmo SandelinColin Montgomerie ja José María Olazábal.