Hyppää sisältöön

Jendelid uskoo miesten maailmanmestaruuteen –  päävalmentaja haluaa jatkaa pestissään

Fredrik Jendelid pitää pelaajien svingit kunnossa karsinnoissa

Eisenhower Trophy eli amatöörigolfin MM-kisat pelataan Irlannissa elo-syyskuun vaihteessa. Päävalmentaja Fredrik Jendelid uskoo, että Suomi voi voittaa kisan. Ruotsalaisen pesti on katkolla tämän vuoden lopulla.

RUOTSALAINEN FREDIK Jendelid aloitti Suomen Golfliiton päävalmentajana puolitoista vuotta sitten. Miesten maajoukkue oli juuri pudonnut kakkosdivisioonaan Staffan Johanssonin johdolla, joten lähtökohta oli toisaalta oikein hyvä – hänellä oli lähinnä voitettavaa.

Jendelidin palkkaus ei kuitenkaan herättänyt kaikissa ihastusta. Moni olisi halunnut palkata suomalaisen päävalmentajan, sillä kaikki eivät olleet vakuuttuneita ruotsalaisen Johanssonin perinnöstä. Ehdolla olivat muun muassa Timo Rauhala ja Timo Karvinen, mutta lopulta ruotsalainen veti pidemmän korren. Ennen pestiään Suomessa, hän työskenteli Itävallassa vastaavissa tehtävissä ja johti Itävallan miehet yllätyspronssiin MM-kisoissa.

Alkuvaiheessa arvostelua aiheutti myös se, että Jendelid jatkoi käytännössä vanhalla valmennustiimillä, semminkin kun hän osti Johanssonilta myös konsultaatiopalveluita.

 

TÄNÄ KESÄNÄ epäilijöiden joukko on pienentynyt. Syy on tietenkin Suomen miesten ottamassa historiallisessa joukkueiden Euroopan mestaruudessa. Päävalmentaja ei ota kaikkea kunniaa mestaruudesta itselleen.

Jendelid itse ei ollut mukana kisoissa, vaan joukkueen valmentajana toimi Mikael Mustonen ja fysiikkavalmentajana Matti Lindholm. Hän korostaa erityisesti Lindholmin roolia, sillä joillekin pelaajille tuli jopa kymmenen kierrosta kuuden päivän aikana, joten rasitus oli kova.

Jendelidin joukkuepeleissä valmentajilla on suuri merkitys, sillä parien muodostaminen on yllättävän tärkeässä roolissa. Kaiken a ja o on tietenkin hyvä joukkuehenki. Sen luomisessa Mustonen ja Lindholm olivat aiempina vuosina kunnostautuneet naisten arvokisoissa.

“Matsit voitetaan muodostamalla parit fiksusti”, Jendel sanoo.

 

NYT JENDELIDIN ruokahalu on kasvanut syödessä, sillä elo-syyskuun vaihteessa Irlannissa pelattavassa Eisenhower Trophyssä eli amatöörien joukkue-MM-kisoissa tavoite on miehissä selvä: maailmanmestaruus.

“Itävallan joukkueen kanssa sijoituimme Meksikossa kolmanneksi ja uskon, että Suomen joukkueella on mahdollisuudet parempaan”, hän sanoo.

Hän uskoo, että Suomi saa kilpailuihin mukaan kovemman joukkueen kuin Itävalta kaksi vuotta sitten.

Tuolloin Itävallan ykköspelaaja oli Matthias Schwab, joka pelaa nykyään varsin hyvällä menestyksellä European Tourilla. Esimerkiksi parhaillaan hän johtaa Saksassa pelattavaa Porsche European Openia.

Kun EM-kisat pelattiin kuuden miehen joukkuein, lyöntipelimuodossa pelattavissa MM-kisoissa pelaajia on vain kolme.

Suomen joukkueessa kahden pelaajan paikat ovat käytännössä varma. Matias Honkala ja Sami Välimäki pelaavat Carton Housen kentällä käytävissä kisoissa, mikäli he ovat terveenä. Kolmannesta paikasta kisaavat tiukimmin Santeri Lehesmaa ja Aleksi Myllymäki. Sivuuttaa ei voi myöskään Veeti Mähöstä, joka oli Suomen joukkueen toiseksi paras EM-kisojen kaksipäiväisessä lyöntipeliosuudessa ja päihitti Lehesmaan ja Myllymäen SM-kisoissa viikko sitten.

 

MILLAISIA MUUTOKSIA  Jendelid on tehnyt Suomen valmennusjärjestelmään?

Jendelidin johdolla Suomeen on rakennettu malli, jossa pelaaja nousee portaittain kohti huippua. Ensin pitää pärjätä klubitasolla, sitten juniorisarjoissa. Junioreita hän kuitenkin kehottaa harrastamaan monipuolisesti erilaisia urheilulajeja.

“On huono asia, jos valitsee pelkän golfin”, hän sanoo.

Seuraavaksi pitää nousta amatöörien huipulle eli maajoukkueeseen, jonka jälkeen liitolla on vielä ammattilaisille oma pro teaminsa.

Jendelid tietää mitä menestykseen vaaditaan. Pelatakseen Nordic League -tasolla pelajan kierroskeskiarvon tulee olla 73. Challenge Tour -pelaajan kierroskeskiarvon tulee olla lyöntiä parempi, ja European Tourilla vaaditaan 71 lyönnin keskiarvo. Maailman huipuilla kierroskeskiarvo on noin 70.

Kenen valmentaja näkee olevan Suomen seuraava ykköspelaaja tulevaisuudessa?  Miesten puolelta hän nostaa Tapio Pulkkasen nimen esiin ja naisista juniori-ikäisen huippulupauksen Kerttu Hiltusen.

Jendelidin mukaan molemmilla on mahdollisuus nousta 15 parhaan joukkoon maailmassa.

ENTÄ MITKÄ ovat Fredrik Jendelidin tulevaisuuden suunnitelmat? Jendelidin kahden vuoden sopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Kysymykseen, onko hänellä toiveita jatkaa sopimusta, hän vastaa välittömästi kyllä.

Nähtäväksi jää jatkuuko Jendelidin sopimus. Mikäli päätöksiä tehdään numeroiden valossa, on ruotsalaisvalmentajalla hyvät mahdollisuudet.

Mikäli menestys jatkuu hyvänä tulevissa MM-kisoissa, häntä voi olla mahdotonta sivuuttaa. Jo kymmenen joukkoon yltäminen olisi Suomelle hyvä saavutus.

Etsi luettavaa