Hyppää sisältöön

Jarmo Sandelin, 55, selvitti DP World Tourin ensimmäisen karsinnan – Ruuska ja Altonen mukana Portugalissa

Jarmo Sandelin on mukana pääkiertueen karsinnoisa reilut 35 vuotta sen jälkeen, kun hän siirtyi ammattilaisksi. KUVA: GETTY IMAGES

Euroopan pääkiertueen karsinnat pelataan ensimmäistä kertaa sitten syksyn 2019. Ensimmäisen vaiheen kaksi karsintakisaa yhdeksästä pelattiin edellisviikolla Englannin Bristolissa ja Australiasssa.

Nimekkäin jatkopaikan saanut on viidesti ET:lla voittanut Ryder Cup -pelaaja, 55-vuotias Jarmo Sandelin.

Sandelin lienee myös koko karsinnan vanhin osallistuja. Mikäli hän selvittäisi myös kaksi viimeistä vaihetta, tulisi Sandelinista kaikkien aikojen vanhin karsintojen kautta kortin lunastanut pelaaja.

Sandelin oli 14:s Bristolin kisassa ja selvisi viimeisten joukossa Espanjassa lokakuussa pidettäviin toisen vaiheen karsintoihin.

Imatralla syntynyt ja ensimmäiset elinvuotensa asunut Sandelin aloitti golfin vasta teini-ikäisenä jo Ruotsiin muutettuaan.

Seve Ballesteros uhrina ensimmäisessä voittokisassa

Hän ryhtyi ammattilaiseksi 1987, mutta onnistui raivaamaan paikan pääkiertueelle vasta vuodeksi 1995, jolloin myös voitti alkukaudesta pääkiertueella Gran Canarialla Seve Ballesteroksen tiukassa kaksinkamppailussa Maspalomasin turistikentällä.

Menestystä kertyi 90-luvun toisella puoliskolla niin paljon, että syksyllä 1999 Sandelin matkusti Euroopan joukkueen jäsenenä USA:han Ryder Cupiin.

”Jamo” pääsi pelaamaan vain kaksinpelin, jossa hänet kylvetti Phil Mickelson. Sama mies, jonka Sandelin oli kääntänyt suunsoiton ja torailun kyllästämässä Dunhill Cupin lyöntipeliottelussa St Andrewsin Old Coursella.

Viidennen ja toistaiseksi viimeisen voiton nykyisellä DP World Tourilla Sandelin saavutti 2001 Asian Openissa Taiwanissa.

Menestys hiipui yllättävänkin nopeasti huippuvuosien jälkeen, viimeisen varsinaisen kautensa hän pelasi pääkiertueella 2011, 44-vuotiaana.

50 vuotta täytetttyään (2017) Sandelin hakeutui Euroopan Legends Tourille.

DP World Tourilla Jarmo Sandelin on pelannut 457 kisaa, näiden lisäksi 55 kertaa Legends Tourillla, jossa ainoa voitto on Mauritiukselta 2019.

Palkintorahaa hän on ansainnut edellämainituissa kisoissa noin viisi miljoonaa euroa.

Sandelin on pelannut myös yksittäisiä kisoja USA:n Champions Tourilla, jonne ei kuitenkaan ole karsinnoista vielä kunnon kategoriaa auennut.

DP World Tourin ensimmäisen karsintavaiheen jäljellä olevista seitsemästä kisassa kaksi pelataan Pohjoismaissa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Lauri Ruuska ja Joachim Altonen käynnnistävät urakkansa keskiviikkona

Lauri Ruuska ja Tia Teiniketo voittivat toukokuun lopulla sarjansa Finnish Tourin kisassa Hills by GoGolfin Punaiset-kentällä.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Seuraavaksi kisataan kuitenkin Portugalissa, Montado Golf Resortissa. Neljän kierroksen mittainen kisa käynnistyy keskiviikkona Suomalaisista ovat mukana Lauri Ruuska ja Joachim Altonen.

Osallistujalistoja ensimmäisen karsintavaiheen pelaajista ei toistaiseksi ole kiertueen sivuilla. Karsintoja käydään tasaisesti syyskuun aikana, viimeiset lokakuun puolella, 4.-7. päivinä.

Joachim Altonen selvitti tiensä kesäkuun alussa pidettyyn US Openin karsintafinaaliin.
KUVA: JOACHIM ALTOSEN KOTIALBUMI

Toinen karsintavaihe pelataan 3.-6. marraskuuta Espanjassa. Kuuden kierroksen mittainen karsintafinaali käydään Tarragonassa pian tämän jälkeen 11.-16. marraskuuta.

Pelaajilla jotka käynnistävät karsinnan ensimmäisestä vaiheesta, on edessä 14 kierroksen urakka pelioikeuden saavuttamiseksi.

DP World Tourin karsintojen kilpailut ja päivämäärät

Etsi luettavaa