Hyppää sisältöön

Janne Kasken tarinan seuraava luku European Tourilla?

Janne Kasken kaksi birdietä kierroksen loppuun lupailevat jatkopaikkaa Australiassa

Janne Kaske on pysytellyt visusti Aasiassa viimeiset vuodet. Bangkokissa asuva 33-vuotias on ainoa suomalainen, joka pelaa varmasti European Tourin karsintafinaalissa. Kaske tavoitteleekin pelioikeutta jo valmiin Asian Tour -kortin tueksi.

Kun urheilijalle laittaa viestillä kysymyksen, on vastaus usein lyhyt, pelkistetty ja ytimekäs. Kun Janne Kaskelle laittaa viestin kysyäkseen kuulumiset, jatkuu keskustelu yleensä sujuvasti ja mielenkiintoisesti kymmeniä minuutteja, jopa tunteja. Janne on aina tiennyt, että itsestään kannattaa tiedottaa, muuten näkyvyys Suomessa voisi olla paljon nykyistä vähäisempää. 

Janne Kaske oli vahvasti esillä myös Suomessa toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna kun Viasat Golf ja Viaplay näyttivät Asian Tourin suurta kilpailua Koreasta. Janne taisteli läpi viimeisen kierroksen voitosta ja taipui lopulta villissä uusinnassa kakkoseksi. Hän myös missasi metrin voittoputin uusinnassa. 

Kaske kävi Suomessa kesällä ja kertoi, että tuo putti pyöri mielessä vielä useita viikkoja kisan jälkeen. Voittaja otti kisasta 266 000 dollaria, Jannen oli tyytyminen 106 000 dollariin. 160 000 dollaria meni tavallaan yhdessä putissa. Se harmitti, mutta kakkossijakin varmisti uran kannalta paljon tärkeitä asioita. Ennen kauden loppuhuipennusta Aasiassa, on Kaske kiertueen rankingin sijalla 22. 

Yksi asia minkä se varmisti, oli riittävän korkea Asian Tourin ranking, että Kaske pääsi ilmoittautumalla suoraan European Tourin karsintafinaaliin. Karsinnoissa hän on ollut aiemminkin, mutta matka on aina tyssännyt viimeistään toiseen vaiheeseen. Täten Jannen on ollut helppo keskittyä uraan Aasiassa. Tällä hetkellä Kaske on ainoa suomalainen, jolla on varma paikka European Tourin viimeiseen karsintavaiheeseen.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Confirmed for European Tour Q-School Final Stage! So excited about this opportunity on November 15th!✌?⛳️ #singha #bridgestonegolffinland #honmagolf #teamPG #thaicountryclub #leonianthailand #uukuconsulting

Henkilön Janne Kaske (@jannekaske) jakama julkaisu Elo 25, 2019 kello 11.01 PDT

European Tourin valloitus mielessä kohti uutta kautta

”Tottakai tavoitteena on aina nousta korkeammalle! Aasian Tourilla ja ET:llä on paljon yhteiskisoja kauden aikana joten ehkä ideaalitilanteeksi voisi ajatella tilannetta missä AT (Asian Tour) -kategoria olisi varmistettu jo alkukauden isoista yhteiskisoista ja sitten voisi keskittyä täysin ET:n (European Tour) puolelle”, Kaske spekuloi tulevaisuudellaan. 

Asian Tourilla ero yhteiskisojen ja rivikisojen välillä on valtava. Se tekee kiertueesta kohtalaisen sisäänpäin kääntyneen, eikä pelioikeutta ole helppoa uusia karsinnoista tai ADT:n kautta saadulla kategorialla. Mukaan yhteiskisoihin mahtuvat vain rahalistan kautta kortin saaneet tai voittajat. 

Jo ilman European Tourin karsintoja Kaske on varmistanut mielenkiintoisen talvikauden itselleen. European Tourin kalenterista löytyy yhteiskisoja heti tämän vuoden puolelta lähtien. Mauritiuksen kisaan pelipaikka löytyy, kuten myös Etelä-Afrikan Avoimiin. Ensi vuoden puolelta kalenteriin voi ympyröida Intian, Malesian ja China Openin, jotka ovat todella rahakkaita tapahtumia kuuluen European Touriin kuin Asian Touriin. 

”Pelaamalla hyvin loppukauden ja pysymällä top-25 AT-rankingissä tänä vuonna antaisi se jo itsessään heikon kategorian myös ET:lle, mutta karsinnoista on paljon enemmän saavutettavaa”, Kaske kertoo karsintojen merkityksestä. 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

@got_w1ngs kicking my ass at the gym!? light weight, as you can tell by my facial impressions…?

Henkilön Janne Kaske (@jannekaske) jakama julkaisu Syys 17, 2019 kello 3.37 PDT

Asian Tourin kortti helpoittaisi työtä uusia kortti Eurooppaan

European Tourin karsinnoista saapuvilla pelaajilla on aina ongelmia pelioikeutensa uusimisessa. Suuri syy siihen on se, että paikka ei aukea yhteiskisoihin, eikä rahakkaimpiin Rolex Seriesin tapahtumiin. Kasken kohdalla tilanne olisi toinen, sillä Asian Tourin kategoriallaan hän saisi rakennettua erittäin toimivan kalenterin molemmille kiertueille, päämääränään breikata läpi Euroopan puolelle. 

Tämän takia karsinnat ovat olleet mielessä jo pidemmän aikaa ja valmistautuminen kuuden kierroksen kilpailuun on aloitettu. Jaossa on 25 ”täyttä pelioikeutta” European Tourille. Pelaajia kisassa on mukana 156. 

”Tällä hetkellä on kolmen viikon treenijakso menossa. Sen jälkeen Aasian Tourin kisa Bangkokissa ja siitä sitten seuraavana päivänä lähtö Espanjaan. Kaikki valmistautuminen tehdään karsinnat mielessä ja se on ollut tässä tekemisen taustalla jo koko syksyn ajan. Tulen Espanjaan kolme päivää ennen kisaa, minulle riittää, että pelaan kisakentät kerran. Enemmän totutteleminen tulee olemaan ilmaston ja aikaeron kanssa”, Kaske muotoilee karsintafinaalin merkitystä itselleen. 

Karsinnat eivät ole olleet tilastojen valossa Jannelle varsinaista menestyskulkua. Nyt 33-vuotias porvoolaislähtöinen Kaske suhtautuu kisaan kuitenkin vain voitettavaa mielessään. 

”Aasiassa olen mennyt kerran läpi ja ET-karsinnoissa en ole kakkosvaihetta pidemmällä ollut ikinä. Track record karsinnoista ei ole mikään kovin kummoinen, mutta kisa se on muiden joukossa, Välillä kulkee, välillä ei, se on osa tätä peliä. Kiva mennä sinne kuitenkin ilman sen kummempia paineita kun hyvä työpaikka ensi vuodelle on jo taskussa”, Janne pohtii. 

Asian Tour on toiminut monelle tähdelle kasvualustana

Janne Kaske pääsee alkavana vuonna siis ensimmäistä kertaa pelaamaan loistavan kalenterin Asian Tourilla, toivottavasti myös European Tourilla. Aikanaan samoja polkuja on kulkenut moni muukin pelaaja. Suomalaisille tutuimmat lienevät Kalle Samooja ja Kurt Kitayama. Kitayama loisti Asian Tourilla viime vuonna, karsi itsensä European Tourille kaikkien kolmeen vaiheen läpi ja on tällä hetkellä rankingissa sijalla 12. 

Kalle Samooja pelasi pari täyttä kautta Asian Tourilla, ennen kuin tuli Eurooppaan ja aloitti käytännössä alusta grindaten Challenge Tourin läpi kohti European Touria. 

”Kyllä noille länsimaisille pelaajille jotka täältä raivaa tiensä läpi ilman villejä kortteja ym ”kotimaaetuja” pitää nostaa hattua. Kityamasta kyllä huomas heti että on pelimies ja taivas on rajana. Vastaavanlaisia pelaajia täällä on muitakin jotka varmasti tulevat nousemaan ylöspäin seuraavien vuosien aikana”, Janne kertoo Asian Tourin kovuudesta. 

”Kallen kehitystä on ollut hieno seurata! Pontentiaaliahan siellä on aina ollut mutta kaksi viimeistä vuotta on ollut erittäin tasaista ja vakuuttavaa tekemistä. Tollaisia kehityskaaria me kaikki pelaajat yritetään saada uralla aikaiseksi”, Janne jakaa tunnustusta.

Jammailu pitää mielen virkeänä

Yksi asia, jolla Janne palkitsi itsensä mukavan shekin jälkeen Koreasta oli rakas harrastus kitaransoitto. Janne oli jo hetken aikaa katsellut uutta soitinta ja mukava palkkapäivä sai miehen menemään kauppaan ja ostamaan uuden soittimen kokoelmaan. 

Ensi vuonna Kaske tulee olemaan mukana vähintään viidessä European Tourin kisassa. Toivottavasti useissä kymmenissä jos karsinnat sujuvat. Kenties myös kitarakokoelma kasvaa uran ensimmäisen vuoden myötä kun porvoolaislähtöinen maailmankansalainen nähdään suurkilpailuissa näyttämässä taitojaan. 

European Tourin karsintafinaaliin on todennäköisesti tulossa myös muita suomalaisia. Challenge Tourin viimeisessä kisassa ennen finaalia Roope Kakko ja Oliver Lindell voivat onnistumisella varmistaa paikkansa suoraan finaaliin. Kakkosvaiheessa suomalaisista pelaavat Lauri Ruuska, Sami Välimäki, Linus Väisänen, Kim Koivu, Antti Ahokas, Alex Hietala ja Juuso Kahlos

Etsi luettavaa