Hyppää sisältöön

Isosaaren kentällä pelataan lauantaina viimeiset pelit

Avaus veden yli kapealle viheriölle. Koko mailasettiä ei Isosaareen kannata ottaa mukaan

Helsingin edustalla Isosaaressa sijaitsevan yhdeksänreikäisen kentän taival päättyy tänään saarella pelattavaan kilpailuun. Ensimmäinen reikä Isosaareen valmistui 1980-luvun lopulla.

Talkoovoimin rakennettu kenttä laajeni yhdeksänreikäiseksi 90-luvun alussa. Sen kehittäminen, rakentaminen sekä ylläpito ovat todellisia taidonnäytteitä kentän ideoineelta Sauli Ketoselta, sekä vuodesta 1991 asti toimintaa pyörittäneeltä Risto Pakariselta.

Sotilasalueella sijainneelle kentälle vieraiden ottaminen oli kesään 2017 asti hyvin rajoitettua, pelaajamäärät laskettiin muuutamissa sadoissa. Kolmen viimeisen kauden ajan saari on ollut vuokrattuna yksityiselle yrittäjälle  kaupalliseen virkistyskäyttöön, jossa golfkierros venematkoineen on ollut yksi tuote.

Kokemus on jäänyt kaikille Isosaaressa pelanneille vahvana mieleen. Maisemat ovat komeita, 80-150 metriset väylät ovat keskenään hyvin erilaisia. Kekseliäisyys jolla kenttä on suunniteltu ja rakennettu vaativaan, kalloiseen ja osittain metsäiseeen maisemaan saa kävijän ihastuksen valtaan. 

Kierroksen aikana vedenylitykset sekä historiallisten tykkien ja linnoitusrakenteiden tarjoamat poikkeukselliset puitteet tekevät golfkierroksesta myös hulppean luontoretken, jolla sielu lepää.

Allekirjoittanut on pelannut Isosaaressa luonnonrauhassa muutaman kerran ja palannut matkalta aina monta kokemusta ja  ajatusta rikkaampana.

Isosaaren ja golfin yhdistelmä on mielestäni yksi upeimmista esimerkeistä ihmisen kekseliäisyydestä, siihen on yhdistettävissä runsaasti yhtymäkohtia siitä, mistä golf aikoinaan on vuosisatoja sitten  kehittynyt ja kuinka alkukantaisissa olosuhteissakin lajia voidaan harrastaa.

Pelkästään näkymä saarelta kymmenen kilometrin päähän Helsingin keskustaan on pysäyttävä. 

Miksi toiminta sitten loppuu Risto Pakarinen?

”Isosaaren vuokrannut Suomen Saaristokuljetus Oy:n liiketoiminnassa golf on luonnollisesti ollut vain pieni osanen. Suuri osa vierailijoista tulee saarelle luontoretkelle ja muiden aktiviteettien houkuttelemina. Turvallisuussyistä golfin pelaaminen on rajoittunut vain 1-2 päivään viikossa ja volyymit ovat jääneet pieniksi”, puolustusvoimien palveluksessa pitkään toiminut, ja kentän hoitotöistä vastannut Pakarinen taustoittaa.

Suomen Saaristokuljetus Oy:lla on vielä vuokrasopimustaan jäljellä. Golfkentän alueelle on suunniteltu muun muasssa frisbee-golfia. 

GoGolf on mukana lauantain päätöstapahtumassa. Päivän mittaan Isosaaresta on luvassa videoita, kuvia ja raportteja.

Etsi luettavaa