Hyppää sisältöön

Imatran Golf hakeutuu selvitystilaan – kentän tulevaisuus on epävarma

Imatran Golf Oy asetettiin heinäkuussa selvitystilaan.

Imatran Golf on asetettu selvitystilaan. Pääomistaja Stora Enson tavoitteena on päästä eroon maa-alueista ja rakennuksista, jotka se on vuokrannut kymmeniksi vuosiksi Imatran Golf Oy:lle.

Imatran Golf on asetettu selvitystilaan tänään pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Selvitystilaan hakeutumista esitti kenttäyhtiön pääomistaja Stora Enso, jonka pyrkimyksenä on ollut jo jonkin aikaa löytää kentälle, maille ja rakennuksille uusi omistaja.  Stora Ensolla on useiden kymmenien vuosien päähän kestävä vuokrasopimus maista Imatran Golfin Oy:n kanssa

”Pääosakas (Stora Enso) on ilmoittanut, että se haluaa eroon osakkeista ja kiinteistöistä, koska ne eivät kuulu yhtiön ydinliiketoimintaan”, Imatran Golfin hallituksen puheenjohtaja Anssi Muikku kertoi kesäkuussa GoGolfille.

Golfkenttä sijaitsee pörssiin listatun metsäjätin mailla, ja lisäksi se omistaa myös kentän alueella olevat kiinteistöt. Näille ei ole yrityksistä huolimatta löytynyt ostajaa Stora Ensoa tyydyttävin ehdoin. Kesäkuussa Imatran Golf ry teki kesäkuussa golfkentästä ostotarjouksen yhdessä muiden tahojen kanssa. Stora Enso on yrittänyt myydä kiinteistön myös Imatran kaupungille.

Kevään aikana Stora Enso hankki kenttäyhtiöstä määräenemmistön eli kaksi kolmasosaa osakkeista, joten käytännössä se pystyi päättämään selvitystilaan hakeutumisesta itse.

Pörssiyhtiöissä kenties uskotaan, että maat ja rakennukset on helpompi myydä, mikäli ne eivät ole golfkäytössä.

Käytännössä selvitystila tarkoittaa sitä, että yhtiön varallisuusasema selvitetään ja tarpeellinen omaisuusmäärä muutetaan rahaksi. Sen jälkeen maksetaan mahdolliset velat, jonka jälkeen ylijäämä suoritetaan osakkeenomistajille. Selvitystila voi päättyä joko liiketoiminnan jatkamiseen tai osakeyhtiön purkamiseen.

Nyt selvitysmies ottaa golfyhtiön haltuunsa, ja hallitus ja toimitusjohtaja vapautetaan tehtävistään ja toimivalta yhtiössä siirtyi selvitysmiehelle. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa selvitysmieheksi valittiin pääomistajan esityksen mukaisesti asianajaja Heikki Huhtamäki. GoGolf ei tavoittanut Huhtamäkeä puhelimitse perjantaina myöhään iltapäivällä.

Kokous kesti kaikkiaan reilun tunnin, kertoo Imatran Golfin hallituksen puheenjohtajan tehtävistä vapautettu Anssi Muikku. Hän sanoi, että kokous sujui asiallisesti, vaikka ymmärrettävästi asia herättää monissa pelaajissa tunteita.

”Puheenvuoroja käytettiin jonkun verran puheenvuoroja, mutta ne olivat asiallisia puheenvuoroja”, hän totesi.

”Kaikki ymmärtävät tilanteen niin pääomistajan kuin aktiivisten pelaajien ja osakkeenomistajien näkökulmasta. Molemmilla on hyvä pointti olla omaa mieltä. Pääomistaja on lupautunut, että kausi jatkuu loppuun asti niin kuin on ilmoittanut”, Muikku sanoi.

Kauden jälkeen kentän kohtalo on kuitenkin vielä epävarma, mutta Muikku kertoi, että neuvotteluja mahdollisten ostajien kanssa on ollut käynnissä, ja ne toivottavasti jatkuvat.

Yhtiökokoukseen osallistui myös toimitusjohtaja Turkka Ollilainen, jolle selvitystilamenettelyyn hakeutuminen tietää töiden loppumista. Ollilainen on sairauslomalla ensi maanantaihin saakka, jonka jälkeen työsuhde todennäköisesti päätetään.

”Sopimussyistä johtuen, en voi antaa kommentteja ennen kuin saan asiat selväksi”, Ollilainen viestitti GoGolfille.

Myöskään Imatran Golf ry:n puheenjohtaja Anu Urpalainen ei vastannut puhelimeen, kun yritimme häntä tavoittaa. 

Selvitystilaan hakeutuminen ei välttämättä tarkoita golfin pelaamisen loppua Imatralla. Muikku korosti aiemmin perjantaina imatralaisessa Uutisvuoksi-lehdessä  etteivät yhtiökokouksen päätökset tarkoita välttämättä golftoiminnan päättymistä Imatralla.

”Pääomistaja ja selvitysmies voivat milloin tahansa keskeyttää selvitysmenettelyn. Tämä ei tarkoita konkurssia tai yhtiön lopettamista, mutta sitä kohti mennään, jos muuta ratkaisua ei löydy”, Muikku kertoi lehdelle.

Imatran Golfin kenttä avattiin vuonna 1987. Se on Kosti Kurosen suunnittelema puistokenttä, joka sijaitsee Immalanjärven rannalla. Stora Enso edeltäjä Enso-Gutzeit on omistanut Immalanhovin maineen yli sadan vuoden ajan, ja se kuului myös golfkentän perustajiin.

Etsi luettavaa