Hyppää sisältöön

Hyvä tietää ylä-ja alamäkilyönneistä

Timo Karvinen on suomalainen huippuvalmentaja

Vasta- tai myötämäkeen pelattaessa mailan nostokulma muuttaa pallon kaarta merkittävästi. Pelaajan pitää mukauttaa mailavalintaa ja nostokulmaa tilanteessa, jotta lyönnin kokonaispituus pysyy kontrollissa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lyönnin kokonaispituus muuttuu rinteen kulmasta riippuen keskiraudoilla viidestä kymmeneen metriä. Koska pallon nousukulma ja kulma jossa se laskeutuu maahan muuttuu merkittävästi, astuu myös muut olosuhteet kuvaan vahvasti.

Ylämäestä lyötäessä tuuli ja alamäestä kentän pinnan kovuus vaikuttavat merkittävästi lyönnin kokonaispituuteen. Niinpä pelikokemus on valttia käsittelemään olosuhteiden vaikutusta mailavalintaan ja lyönnin kontrolliin.

Alamäkilyönti

Alamäestä pallon lentokaari madaltuu merkittävästi. Nousukulma putoaa 5–10 astetta, ja lentokaaren lakipisteen korkeus putoaa puoleen. Siksipä keskirautojen ilmalento on 15–20 metriä lyhyempi kuin tasaiselta pelattaessa. Tosin kokonaismatka nousee 5–7 metriä pidemmäksi, koska mailan nostokulma pienenee merkittävästi.

Pelaaja tulee osumaan kropan painopiste niin vahvasti edellä, ettei normaalia releasea ehdi tapahtua. Siksipä suurin osa lyönneistä suuntautuu vähän oikealle ja mailanpään nopeus putoaa 7–8 mailia. Mailanpään nopeus putoaa enemmän kuin missään muussa rinnelyönnissä.

Varmista, että svingi jatkuu matalana rinteen suuntaisesti, jotta osut palloon puhtaasti.

Ylämäkilyönti

Raudoilla ylämäestä pelattaessa tulisi pyrkiä lähes normaaliin lentorataan.

Siirrä vartalon painopistettä eteenpäin, jolloin svingin syvin kohta pysyy vakiona. Pyri pitämään vartalon painopiste pallon päällä taakseviennin ajan. Normaalin painonsiirtymisen ongelmana on, että ylämäestä lyötäessä se jää helposti liiaksi taakse ja kaaresta tulee liian korkea. Vähempi painonsiirto alentaa mailanpään nopeutta keskiraudoilla 1,5–2 mph, ja dynaaminen nostokulma suurenee.

Sen sijaan kokeneemmilla pelaajilla osumakulma jyrkkenee 1,5–2 astetta ja lapa on ylämäestä keskimäärin 1,5 astetta tasaista maata suljetumpi. Onnistuneessa lyönnissä rinteen vaikutus pitäisi keskiraudoilla olla vähemmän kuin yhden mailan verran.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa www.timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa