Hyppää sisältöön

Hikkorigolfin SM-kilpailut kisataan Gumbölessä lauantaina

Gumböle Golfin 17. griini

Suomen Golfhistoriallinen Seura (SGHS) järjestää järjestyksessään kymmenennet Hikkorigolfin Suomen mestaruuskilpailut Gumböle Golfin kentällä lauantaina 2. päivänä heinäkuuta 2016.

Kilpailuissa ratkaistaan miesten, naisten ja miesseniorien henkilökohtaiset mestaruudet. Näiden lisäksi ratkotaan klubien välinen mestaruus sekä Finnish Hickory Open, tasoituksellinen lyöntipelimestaruus. Kilpailu on avoin kaikille golfareille. Perjantaina pelataan jo yhdeksättä kertaa pelattava Nordic Hickory Match eli Suomi – Ruotsi maaottelu.

Keimola Golf ry (KGV) on ollut hallitseva joukkuekilpailuissa, tosin viime vuonna Suur Helsingin Golf (SHG) yllätti kotikentällään. Henkilökohtaiset mestaruudet ratkotaan luonnollisesti ilman tasoituksia. Kilpailuohjelmassa on mukana myös tasoituksellinen Finnish Hickory Open. Siinä kaikki kilpailevat samassa sarjassa ja saavat erikseen annettavan hikkoritasoituksen. SM – kilpailu alkaa klo 9.00 Gumböle Golfin kentällä, joka viettää tänä vuonna 25v juhlavuottaan.

Mitä on hikkorigolf?

Hikkorigolf on tavallista golfia hieman vanhemmilla ja ehkä myös hieman vaativimmilla mailoilla. Ennen vuotta 1935 tehdyillä hikkorivartisilla mailoilla pelaaminen on suosittua monissa golfin suurmaissa, kuten Skotlannissa ja Englannissa, Walesissa, USAssa, Kanadassa, Australiassa ja monissa Keski-Euroopan maissa. Ruotsi on tässä asiassa meitä noin kymmenen vuotta edellä.

Hikkorirautamailat ovat blade-mailoja. Niillä lyötäessä osuman puhtaus on kaiken perusta. Rauhallinen swingi takaa parhaan puhtaan osuman. Hikkoripuumailoissa varret ovat löysiä. Lisäksi puumailojen varret ovat melko ohuita. Mailat on suunniteltu rauhalliseen swingiin, joka oli normaali ja tavoiteltu lyönti hikkoriaikakaudella.

Vaatetuksella tyyliä ja historiaa

Hikkorigolffareiden vaatetus heijastaa golfpukeutumista ennen vuotta 1935. Miesten vaatetuksena on yleensä kovakauluksinen paita ja solmio tai rusetti. Housuina sopivia ovat polvipituiset housut (knickers) ja polvipituiset sukat. Myös suorat housut olivat aikoinaan hyvin yleisiä, joten erityiset golfhousut eivät ole välttämättömät.

Miehet käyttivät myös villapaitaa, villatakkia tai slipoveria. Myös takki ja/tai liivit olivat yleisesti käytössä. Asusteen kruunaa lippalakki, ei kuitenkaan missään tapauksessa nykyaikainen urheilulakki vaan vanhanaikainen ”isoisälippis”. Naisten vaatetukselle luonteenomaista oli tuohon aikaan pitkä hame.

Suomi – Ruotsi maaottelu perjantaina 1.7

SM-kilpailujen edeltävänä päivänä perjantaina 1.7.2016 klo 9.00 alkaen pelataan Nordic Hickory Match eli Suomi-Ruotsi Hikkorimaaottelu. Maaottelu on järjestyksessään yhdeksäs. Ottelu pelataan perinteiseen tapaan reikäpeleinä Ryder Cupin mallin mukaisesti, tosin kolme kertaa yhdeksän reikää. Ensin pelataan Foursome, sitten Fourball Bestball ja lopuksi singelit. Reikäpeliotteluissa sovelletaan perinteistä Sunningdale – sääntöä, joka yleensä pitää ottelut tasaisena viimeiselle reiälle saakka. Ruotsi on vuosien varrella ollut niskanpäällä. Suomi on voittanut kerran ja kerran on ottelu päättynyt tasan. Nyt on Suomen joukkueen näytön paikka.

Suomella nimekäs joukkue

Suomen joukkueen kapteeni Aki Ahlfors on saanut koottua Suomelle nimekkään joukkueen. Varsinaisten hikkoripelaajien lisäksi joukkueeseen kuuluu kuusi golfin ammattilaista, sekä pelaavia että opettavia. Nimekkäimmät pelaajat ovat Rion Olympialaisiin lähtevä Noora Tamminen ja hänen pro Petteri Nykky. Noora ja Petteri ovat noviiseja hikkorimailan päässä, joskin Aki Ahlfors on opastanut heidät hikkorin saloihin. Muilla pelaajilla on jo enemmän kokemusta antiikkimailojen käyttäytymisestä.

 

Etsi luettavaa