Hyppää sisältöön

Hiisi-Golf Lempäälässä – golfidylliä järven rannalla Tampereen kupeessa

Hiisi-Golfin Farmi-kenttä tarjoaa reiluja haasteita oman pelitason mittaamiseen

9+6 reikäiset kentät ja pitkä pelikausi houkuttelevat golfareita Vaihmalan kylässä sijaitsevaan golfkeskukseen, joka sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta.

Hiisi-Golf on toistaiseksi vain pienelle osalle golfia harrastavista nimenä tuttu, vaikka seuran jäsenmäärä on peräti 930 ja kierrosmääräkin 9-reikäisellä Farmi-kentällä ylitti jo elokuun lopulla 18 000:n rajapyykin.

Tampereen talousalueen kentistä se on ainoa, jossa pelaajille on tarjolla järvimaisema, vieläpä molempien kenttien kaikilta väyliltä.

Hiidenvuolle on pelaajien ihailtavana kaikilta väyliltä, sekä kentän alkuperäiseltä rangelta

Hiidenvuolle on pelaajien ihailtavana kaikilta väyliltä, sekä kentän alkuperäiseltä rangelta

Hiisi-Golf

Golfkeskuksen vieressä kulkeva Hiidenvuolle on Vanajaveden Korteselän kapeikko ja osa laaja-alaista Vanajaveden  järvireittiä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa.

Golfliiton sadas jäsenseura 

Golftoiminnan Lempäälässä käynnisti Pekka Isotalo, joka vuokrasi 1990-luvun puolivälissä kunnalta maa-alueen naapuritontilta  rangea varten. Harjoitusalueen valmistuttua sen ympärille rakennettiin vielä ennen vuosituhannen vaihtumista  kuusi reikäinen par 3-kenttä, Hiisi.

”Täysmittainen kenttä tarvittiin sen johdosta, että saisimme Hiisi Golf ry:n Golfliiton jäsenseuraksi”, Isotalo muistelee 1990-luvun loppuvuosia.

Isotalo sai sukutilaa naapuritontilla isännöineen veljensä Risto Isotalon innostumaan golftoiminnan laajentamisesta. 

Jouni Laine (vas.) vastaa opetustoiminnasta, Eeva Isotalo päivittäisestä toiminnasta. Pekka Isotalo pisti 1990-luvun puolivälissä projektin käyntiin.

Jouni Laine (vas.) vastaa opetustoiminnasta, Eeva Isotalo päivittäisestä toiminnasta. Pekka Isotalo pisti 1990-luvun puolivälissä projektin käyntiin.

Teemu Tyry

Viljapellot pantiin pakettiin, Isotalojen perheyhtiö Farmigolf vuokrasi maa-alueet, joille se rakensi Reijo Louhimon suunnitelmien mukaisesti yhdeksän reikäisen kentän, joka valmistui kahdessa osassa 2002 ja 2005.

Vuonna 2000 suomalaisessa golfissa rikottiin merkittävä rajapyykki Hiisi Golf ry:n päästyä Golfliiton sadanneksi jäsenseuraksi

Farmi-kenttää, kuten myös Hiisi-kenttää ja harjoitusalueita on kehitelty vuosien saatossa. 

Golfkeskuksen toinen harjoitusalue, 300 metriä pitkä Mega Range avattiin kilometrin päähän klubitalolta kaudella 2015.

Farmi-kentän yhdeksännen väylän pidentäminen par-neloseksi nosti par-luvun 35:een.  18-reikäisenä mitta keltaiselta tiiltä on  5 524 metriä, punaisilta merkeiltä 900 metriä vähemmän, 4626 metriä

Kesäviheriöt avoinna lähes 300 päivää vuodessa

Kokonaisuutta voidaan luonnehtia kenttien, harjoitusalueiden ja palveluiden osalta erittäin toimivaksi ja monipuoliseksi.

”Olemme profiloituneet matalan kynnyksen keskukseksi golfin aloittamisen ja pelaamisen osalta. Meillä käy vakiintuneen oman jäsenistön lisäksi pelaajia ja harjoittelijoita runsaasti Tampereen talousalueelta. Vieraspelaajien määrä on korkea etenkin varhain keväällä, sekä myöhemmin syksyllä pelikautemme pituuden johdosta”  muistuttaa sukupolven vaihdoksen myötä toimitusjohtajana päivittäisestä toiminnaasta vastaava Eeva Isotalo.

Farmi-kentän yhdeksäs väylä  (par-4) on uudessa muodossaan peräti 370 metrin mittainen

Farmi-kentän yhdeksäs väylä (par-4) on uudessa muodossaan peräti 370 metrin mittainen

Teemu Tyry

”Tunnettuisuutemme nostaminen on yksi tavoitteista. Helsingin ja Tampereen väliseltä moottoritieltä on matkaa kentälle vain kolme kilometriä, Mega Rangelle vielä vähemmän. Meille on helppo piipahtaa harjoittelemaan ja pelaamaan aikataulusta riippuen yhdeksän reikää tai useampia kierroksia.”

Farmi-kenttä on jo vuosia kilpaillut Suomessa lähinnä Hangon kanssa pisimmästä golfkaudesta.

Kentän pinnanmuodot sekä suotuisa sijainti ovat mahdollistaneet yhtäjaksoisen pelaamisen ilman päivänkään taukoa jopa 292 vuorokauden ajaksi saman kalenterivuoden aikana. Tämä on 80 prosenttia koko vuoden päivistä…

Viheriöt ovat pinnaltaan tasaisia,  kallistuksia löytyy silti  riittävästi useimpien Hiisi-Golfissa pelaajien makuun

Viheriöt ovat pinnaltaan tasaisia, kallistuksia löytyy silti riittävästi useimpien Hiisi-Golfissa pelaajien makuun

Teemu Tyry

Sykähdyttävä vedenylitys Hiisi-kentällä

Pirkanmaan alueella pitkään valmennus -ja opetustoimintaa tehnyt Jouni Laine vastaa Hiisi-Golfin opetustoiminnasta.

Tyylikäs hirsimökki toimii pelaajien taukotupana yhdeksän reiän kierrosten välillä

Tyylikäs hirsimökki toimii pelaajien taukotupana yhdeksän reiän kierrosten välillä

Teemu Tyry

”Tämä on hyvän tuulen golfkeskus, jonne kaiken tasoiset pelaajat ovat tervetulleita.  Farmi-kenttä on etenkin myöhemmin syksyllä vielä erinomaisessa kunnossa. Par 3-kenttä ( Hiisi) on taitaville pelaajille todella hyvä paikka harjoitella ja testata osaamistaan lähipelissä. Tampereen alueen kenttien pelaajia valmentajineen käy Hiisi Golfissa terävöittämässä pelin tärkeintä osasta sekä hakemassa hyviä peliolosuhteita kauden alussa ja loppuvaiheilla. Ne jotka ovat Hiisi-Golfin löytäneet, tulevat hyvällä prosentilla myös takaisin”, Laine painottaa.

GoGolfin vieraillessa Hiisi-Golfissa elokuun lopulla molemmat kentät olivat mainiossa kunnossa. 

Farmi-kenttä on tasaisuudestaan huolimatta muotoiltu vaihtelevaksi. Väylät ovat leveitä, karheikot lyhyitä ja viheriöt pieniä.

Palloa saa lyödä avauksissa alkupään väylillä surutta. Viimeisillä, etenkin seiskalla tarkkuus on arvossaan.  Avoimella alueella tuulikin tuivertaa tavanomaista enemmän pallon lentoon vaikuttaen.

Maisemaan tuovat alkuun vaihtelevuutta kentän laitamien tyylikkäät rakennukset ja aita. Kuudennesta väylästä eteenpäin huomio kiinnittyy  Hiidenvuolteen rantamaisemisin, sekä kapeikon toiselle  puolellerakennettuihin, Lempäälän näyttävimpiin asuinrakennuksiin.

Hiisi-Kentällä ( par-19) väylien mitat vaihtelevat 74-152 metrin välillä. Toinen väylä on muotonsa johdosta par-nelonen.

Hiisi-kentän makupala, viides väylä, 96 metriä. Hotelli-Ravintola Vaihmalan Hovin rakennuksia viheriön oikealla puolella

Hiisi-kentän makupala, viides väylä, 96 metriä. Hotelli-Ravintola Vaihmalan Hovin rakennuksia viheriön oikealla puolella

Teemu Tyry

Tämän kentän ja koko Hiisi-Golfin näyttävin väylä on viides, jossa kahdesta tiiauspaikasta haastavampi on viety niemeen.  

Wow-efekti näkymän vuoksi tulee välittömästi. Veden ylitse matkaa viheriön keskelle on 96 metriä. 

Tämä reikä kelpaisi lähes sellaisenaan minkä tahansa huippukentän lyhyeksi signature-väyläksi.

Klubitalon ympärillä oli neljä metriä korkea aita

Isotalon sukutilan ja kunnalta vuokratun maa-alueen historia on, kuten Vaihmalan koko kylän pitkä sekä vaiherikas.

Hiisi-Golfin klubitalona on kunnostettu, kodikkaaksi sisustettu  rakennus, joka aiemmin toimi Lempäälään kunnalliskodin hoitolaitoksena.

Kunnalliskodin aikoina nykyistä klubitalo ympäröi korkea aita. Nykyään sen edessä on yksi harjoitusviheriöistä.

Kunnalliskodin aikoina nykyistä klubitalo ympäröi korkea aita. Nykyään sen edessä on yksi harjoitusviheriöistä.

Teemu Tyry

”Pienenä poikana tämän talon läheisyydessä kulkeminen jännitti, sillä sen ympärillä oli neljä metriä korkea aita. Asukkkaina olivat kunnalliskodin hoidokeista ne, joita ei heidän arvaamattomuutensa vuoksi voitu laskea yksin porttien ulkopuolelle. Aika ajoin sieltä joku kuitenkin karkasi aiheuttaen ohjelmaa ja keskustelunaiheen koko kylälle”, Pekka Isotalo taustoittaa.

Nykyinen aidaton näkymä kentälle ja rantamaisemaan klubilta tuo väkisinkin mieleen ajatuksen, että nyt ollaan aidoissa maalaismaisemissa, silti vain 20 minuuttia Tampereelta 

Kenttäalueen naapurustossa  toimii myös näyttävän oloinen hotelli-ravintola Vaihmalan Hovi, joka sijaintinsa vuoksi on mitä mainioin tukikohta golflomaa suunnitteleville.

”Naapurustossamme sijaitsee myös erittäin arvostettu ratsastustalli, jonka ratsukot ovat saavuttaneet runsaasti menestystä SM-tasolla”, Eeva Isotalo nostaa esiin toisen vetovoimatekijän.

Toteutin vierailun Hiisi-Golfiin yhdistettynä toisaalle Tampereen seudulle tekemääni työmatkaan. Kohde oli internetin kautta tuttu ja kiinnostava, sekä kentälle aiemmin käyneiden kollegojen ja tuttujen kehuma.

Silti visiitti Lempäälään ylitti kokemuksena kaikki odotukset ja jätti syvän, positiivisen muistijäjen.

Hiisi-Golfilla on upea ja aito tarina, joka käynnistyi  Pekka Isotalon innostuksesta golfiin. Tunnelma golfkeskuksessa on rauhoittava, puitteet kentän ja rakennusten osalta poikkeavan erilaisia siitä,  mihin meidät on totutettu.

Hiisi-Golfissa maksuvälineeksi kelpaa taukotuvassa vielä käteinen

Hiisi-Golfissa maksuvälineeksi kelpaa taukotuvassa vielä käteinen

Teemu Tyry

Viisi syytä vierailla Hiisi-Golfissa:

#1. Erinomainen sijainti. 20 minuuttia Tampereen keskustasta, 3 kilometriä Helsinki-Tampere moottoritieltä

#2. Farmi-kentän kausi on yksi pisimmistä Suomessa. Yhdeksänreikäinen haastaa pelaajan moninaisemmin kuin ensivaikutelma antaa ymmärtää

#3. Kenttäalueen maisemat kokonaisuutena. Melkein kuin maalla, järvenrannalla.

#4. Hiisi-kenttä ja erityisesti sen viides reikä veden yli. Ota varapallo(ja) mukaan niemen kärkeen. Kännykamera valmiiksi.

 #5. Kaksi rangea ja puistomaisen kaunis alue lähipelin harjoitteluun klubitalon vieressä

Klubitalon terassilta aukeavat näkymät paitsi kentälle, myös harjoitusviheriölle, sekä viereisen tointin Vaihmalan Hoviin

Klubitalon terassilta aukeavat näkymät paitsi kentälle, myös harjoitusviheriölle, sekä viereisen tointin Vaihmalan Hoviin

Teemu Tyry

Hiisi-Golf, maisemakartta

Hiisi-Golf

GoGolf, verkkokauppa, green fee kahdelle 39 e

Etsi luettavaa