Hyppää sisältöön

Herrasmiehen teko: Henley käräytti itsensä huomaamattomasta erheestä

Russell Henley käräytti itsensä toisen kierroksen jälkeen

Russell Henley oli jatkaa kovaa tehtyjen cuttien putkeaan seitsemästä kahdeksaan viime viikonlopun Mayakoba Classicissa. Pienen pieni erhe ja äärimmäinen rehellisyys tiputtivat kuitenkin 30-vuotiaan kilpailun viikonlopulta.

Todelliset urheilumiehet ja naiset perustavat arvonsa rehellisyyteen ja ovat valmiita puhaltamaan itselleen virheen jos sellainen on tapahtunut, vaikka muut eivät sitä olisi huomanneet. Erityisesti golfin etiketissä näitä arvoja ei pelkästään arvosteta, vaan käytännössä vaaditaan. Pelaajat ovat myös itsensä tuomareita. 

Toiset toteuttavat näitä arvoja tarkemmin kuin toiset, mutta viikonloppuna nähtiin äärimmäisen hieno esimerkki urheiluhengestä yhdysvaltalaisen Russell Henleyn toteuttamana. 

Henley oli pelannut toisen kierroksen tulokseen 69 ja päässyt helposti jatkoon kokonaistuloksella -7 perjantain kierroksen jälkeen. Allekirjoittaessaan palloja faneille hän huomas ProV1-X -palloissaan jotain erikoista. 

Bägiin oli eksynyt vanhemman mallin palloja uusien mallien lisäksi. Kahta palloa on hyvin vaikea erottaa toisistaan merkinnän perusteella, mutta pienen pieni ero löytyy. Näin Russell pystyi huomaamaan, että on epähuomiossa käyttänyt kisakierroksensa aikana kahta eri mallia, joka on sääntöjen mukaan väärin. 

Mitään pelillistä hyötyä Henley ei toki erheestä ollut saanut tai hakenut, mutta epähuomio oli hänen mielestään silti tuotava tuomareiden tietoon. 

Näin Henley käveli tuomareiden puheille ja alkoi selvittää asiaa. Hän pystyi laskemaan millä väylillä oli todennäköisesti käyttänyt väärää palloa. Hän tuli siihen tulokseen, että väärä pallo olisi ollut käytössä neljän väylän ajan kierroksen keskivaiheilla. 

Tuomaristo teki lopulta päätöksensä ja antoivat jokaiselta väylältä Henleylle kahden lyönnin rangaistuksen. Tämän myötä tulos 69 muuttui kahdeksan lyöntiä huonommaksi ja jenkki missasi cutin uuden tuloksen 77 myötä. 

Niin sanottu yhden pallon sääntö on käytössä käytännössä ainoastaan suurissa ammattilaiskisoissa. Amatööripelaajalle on ihan minkä merkkisiä tai mallisia palloja hän käyttää kierroksen aikana. 

Tuomaristo antoi myös tunnustusta pelaajalle. 

”Hän käyttäytyi todella ammattimaisesti tilanteessa. Se on niin pieni ero palloissa, että olisi ollut helppo olla huomaamatta sitä. Päätös ei todellakaan ollut helppo antaa tästä rangaistuksia”, päätuomari Brad Fabel kertoi. 

Etsi luettavaa