Hyppää sisältöön

Helppo nosto – Avaa lapaa mutta pienemmällä loftilla

Tiger Woodsin suosikki lähipelissä on 56° wedge.

Golfissa lyöntivalinta vaikuttaa suuresti onnistumiseen ja tämä pätee etenkin lähipelissä.

Pelaajan tulisi aina pystyä selvittämään ja valitsemaan helpoin tilanteeseen sopiva lyönti. Lähipelissä virhemarginaali vähenee, mitä pienemmällä loftilla lyönti pystytään pelaamaan. Osuman tuottama virhemarginaali paranee kun nostokulma vähenee. 

60° wedgellä lyönnit onnistuvat loistavasti silloin kun palloon osutaan täydellisesti. Mutta suuri nostokulma asettaa myös suuria vaatimuksia osumalle. Raffista 60° leikkaa helposti liikaa pallon alle. Lavan yläreunaan osuva lyönti ei lennä kohteeseen asti. Jos maa on pehmeää tulisi mailaa avata hieman bouncen lisäämiseksi. Silloin 60° wedgen nostokulma kasvaa entisestään ja virhemarginaalit kasvavat jälleen. 

Kuusikymppisen sijaan harjoittele griinin ympärystän pieniä nostoja bägin pieniloftisemmalla wedgellä, joka voi pelaajasta riippuen olla 56-50 asteinen maila. Itselläni tähän tehtävään löytyy 54°. Pienemmällä loftilla on osuma selvästi helpompi tuottaa ja pallon ali leikkaaminen on harvoin ongelma. Yksi oman lähipelini loistavimpia lyöntejä on avatulla lavalla pelattu nosto 54° wedgellä. Näen harvoin edes hyvien amatöörien tai ammattilaisten käyttävän tätä lyöntiä. Pientäkin korkeutta tarvittaessa pelaajat hakeutuvat heti 60° tai 58° wedgeen ja lavan avaaminen tulee usein mieleen vain näillä mailoilla. 

Kevyen noston pelaaminen onnistuu helpoiten kun avaat alkuasennossa 56-50 asteista mailaasi. Bounce lisääntyy eikä pallon ali leikkaamista/duffaamista tarvitse pelätä. Lentokaari on vain hieman matalampi kuin lobilla mutta huomattavasti varmempi. Lyönnin korkeus riittää useimpiin griinin ympärystän haasteisiin. 

60° wedgeä ei tarvitse jättää kotiin sillä se toimii loistavasti bunkkerista ja erikoistilanteissa, joissa pallo on saatava pysähtymään mahdollisimman nopeasti. Lisää kuitenkin 56-50 asteisella pelattu nosto omaan arsenaaliisi. 

Etsi luettavaa