Hyppää sisältöön

He ratkaisevat olympiamitalien kohtalon – Ilosen starttiin enää tunti

Tänä moni muukin suomalainen kuin golfari jännittää Mikko Ilosen puolesta.

Mikko Ilonen lähtee olympiagolfin päätöskierrokselle klo 16.17 Suomen aikaa. Kärkikolmikko Justin Rose-Henrik Stenson ja Marcus Fraser 22 minuuttia myöhemmin.

Mikäli Riossa ei tapahdu ihmeitä, mitalikolmikko löytyy 12 seuraavan pelaajan joukosta. Kirkkaimpien mitalien kohtalon näyttäisi olevan Henrik Stenson ja Justin Rosen välinen kaksintaistelu, mutta pronssiin on mahdollisuudet kymmenellä pelaajalla.

Mikko Ilosen valmentaja Timo Rauhala sanoi tänään Ylen haastattelussa, että keli Riossa on tällä hetkellä sellainen, että kisassa tullaan näkemään kovia tuloksia. Sellaista vaaditaan kärkikolmikon takaa tulevilta, mikäli on haluja nousta mitalille.

1. Justin Rose, GBR -12

Justin Rose on pelannut vakuuttavan olympiaturnauksen. Eilinen 65 lyönnin kierros piti sisällään kaksi eagle etuysillä. Lisäksi Rose jää historiaan olympiagolfin ensimmäisenä hole-in-onen tekijänä. Rose on menestynyt mainiosti major-turnauksissa, mistä esimerkkinä muun muassa US Openin voitto kolme vuotta sitten, joten käsi ei välttämättä tärise takaysillä, kun voitto ratkaistaan. Roselta puuttuu voitto vielä tältä vuodelta, joten miksei se tulisi Riosta?

2. Henrik Stenson, SWE, -11

Henrik Stenson on Justin Rosen lisäksi ainoa pelaaja, joka on onnistunut pelaamaan kuudella alkavan kierroksen jokaisella kolmella kierroksella. Mikäli sarja ei rikkoonnut, mitalia voidaan pitää lähes varmana. Himmeä mitali Stensonia tuskin kuitenkaan tyydyttää, sillä nälkäinen ruotsalainen on päässyt isoissa kisoissa nyt voiton makuun. PGA Championshipissä puhti loppui vähän kesken päätöskierroksella, mutta ehkä se oli vain oppia olympiaturnausta varten?

3. Marcus Fraser, AUS, -9

Australialainen Marcus Fraser johtaa Aasian Touria, mutta tuskin kukaan olisi voinut kuvitella häntä mitaleille olympialaisissa, vaikka golfiin aina tietty yllätysmomentti sisältyykin. Fraserin peli on hiipunut päivä päivältä huikean 63 lyönnin avauskierroksen jälkeen. Eilen hän pelasi 72 eli yhden yli parin. Tänään ei ole enää varaa pelata seitsemällä alkavaa kierrosta, sillä muuten joku tulee takaa ohi mitaleille.

4. Bubba Watson, USA, -6

Heikosti sujuneen avauskierroksen jälkeen Watson on nousut omalle tasolleen, mistä osoituksena kaksi 67 lyönnin kierrosta. Watson on kärkikolmikon ulkopuolelta ehkä se suurin mitalikandidaatti ja kokeneena pelimiehenä moni pitää häntä jopa Fraseria suurempana mitalisuosikkina.

5. David Lingmerth, SWE -6

Ruotsalainen on Watsonin tapaan kuusi lyöntiä kärjestä ja kolme pronssista. Pelannut läpi turnauksen tasaisesti, sillä kaikki kierrokset ovat osuneet 68-70 välille. Tänään tarvittaisiin muutaman lyönnin parannusta – löytyykö sellaista varastosta?

6. Emiliano Grillo, ARG -6

Argentiinalainen on parantanut lyönnillä jokaista kierrostaan (70, 69, 68), mutta hänkin tarvitsisi tänään kovempaa parannusta, mikäli meinaa mieliä palkintopallilla, sillä pelikeli on ainakin aamulla helppo. 23-vuotias Grillo on vielä nuori pelaaja, mutta on näyttänyt kyntensä jo PGA Tourilla, missä häneltä on jo yksi voitto. Ei ole mennyt puihin majoreissakaan.

7. Mikko Ilonen, FIN, -5

Mikko Ilonen ja valmentaja Timo Rauhala kävivät eilen keskustelun, jossa Ilonen alkoi jo laskeskella eroa Stensoniin, Roseen ja Fraseriin. Lahtelainen tietää, että heidän tavoittamiseksi pitäisi pelata todella kova tulos. Rauhalan mukaan se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pelissä pitäisi ottaa yltiöpäisiä riskejä. ”Ei pidä höntyillä, sillä se vaan tappaa pelin”, Rauhala sanoi. Ilonen on asettanut itselleen todella alhaisen tulostavoitteen, mutta sitä Rauhala ei paljastanut. Olympic Coursella pitää joka tapauksessa elää hetkessä ja edetä lyönti kerrallaan.

8. Padraig Harrington, IRL, -5

Kokenut irlantilainen nousi eilisen onnistumisen ansiosta mitalitaistoon mukaan. Harringtonilla on olympiagolfareista eniten majoreita vyöllään, mutta kahdeksaan vuoteen ei yhtään voittoa pääkiertueilta. Harrington on taitava lähipelaaja ja kasvanut links-kentillä, joten Olympic Course sopii hänelle hyvin, sillä matalan tuloksen tekeminen edellyttää monipuolista lähipelilyöntirepertoaaria.

9. Matt Kuchar, USA, -5

38-vuotias yhdysvaltalainen on pelannut tasaisen turnauksen ja nyt häneltäkin vaaditaan tasonnostoa. Tänään Riossa ei näyttäisi tuulevan paljon, minkä voisi kuvitellan suosivan jossain määrin tasaisiin olosuhteiseen PGA Tourilla tottunutta Kucharia. 

10. Gregory Bourdy, FRA, -5

Ranskalaisen turnaus alkoi hyvin, mutta päivä päivältä peli on mennyt väärään suuntaan: 67, 69, 72. Tänään hänen pitäisi kääntää pelinsä suunta. 

11. Rafael Cabrera-Bello, ESP, -5

Espanjalaisen turnaus on sujunut lähes identtisesti samaan tapaan kuin Bourdyllä: 67, 70, 71. Tarvittaisiin vähintään 67 lyönnin kierros mitaleille, mutta löytyykö sellaista enää takataskusta olympiagolfin päätöspäivänä?

Kärkiryhmien lähtöajat

16.06 Gregory Bourdy, Rafael Cabrera-Bello, Kiradech Aphibarnrat (-4)

16.17 Mikko Ilonen, Padraig Harrington, Matt Kuchar

16.28 Bubba Watson, David Lingmerth, Emiliano Grillo

16.39 Justin Rose, Henrik Stenson, Marcus Fraser

 

 

 

 

Etsi luettavaa