He ovat olympiagolfin suurimmat suosikit – myös Castrén pelaa mitaleista

Ylärivillä on viisi suurinta suosikkia ja alarivillä heidän suurimmat haastajansa.

GoGolf listasi olympiagolfia viisi suosikkia ja viisi haastajaa. Kymmenen ennakkoon kovimman kilpailijan joukkoon nostimme kovassa kunnossa olevan Matilda Castrénin.

Naisten olympiagolf starttaa ensi yönä klo 1.30. Kaikkien pelaajien lähtöajat kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta löydät täältä. Suomen edustajat ovat Matilda Castrén ja Sanna Nuutinen

Mutta ketkä ovat kentän suurimmat mitalisuosikit? Se on ainakin selvää, että kenttä on viritetty melko pitkäksi, mikä tarjoaa edun pitkälyöntisille naisille ja erityisesti pitkät lähestymiset nousevat kisassa arvoon arvaamattomaan.

”Kenttä on vain marginaalisesti lyhyempi kuin miehillä. Tämä tarkoittaa sitä, että naiset lyövät lähestymiset samoihin paikkoihin kuin miehet, mutta he joutuvat ottamaan kahdesta kolmeen mailaa enemmän lähestymissä”, sanoi Ruotsin valmentaja Patrik Jonsson Svensk Golfille.

Samoilla linjoilla oli Suomen valmentaja Petteri Nykky.

”Vaatii hyvää avauspeliä ja pitkiä rautoja. Putti on tärkeä siinä mielessä, että pituushallinta auttaa isoilla griineillä. Toivon, että naiset uskaltavat ja nauttivat pelaamisesta”, Nykky kertoi eilen Golf.fissä.

Viheriöt ovat Jonsonin mukaan yhtä liukkaat kuin miehissä, mutta pieniä helpotuksia kenttään on kuitenkin Jonssonin mukaan tehty. Karheikot viheriöiden ympärillä on leikattu hieman lyhyemmiksi kuin miesten kisassa, joka päättyi Yhdysvaltain Xander Schauffelen juhliin.

Hopeaa miehissä otti Slovenian Rory Sabbatini ja pronssia Taiwanin C.T. Pan. Hopea- ja pronssimitalistia voidaan pitää lähes sensaatioina, sillä ennen kisaa kumpikaan ei mahtunut maailmanlistalla 200 parhaan joukkoon.

Yllätyksiä voi muhia myös naisten kisassa, mutta naisissa mitaleille tuskin noustaan yhtä kaukaa, sillä taso ei ole yhtä laaja kuin miehissä.

Viisi suosikkia

Nelly Korda

Nelly Korda

Nelly Korda

Getty Images

Maailmanlistan ykköstä ei voi sivuuttaa, kun valitaan suosikkia mihin tahansa turnaukseen. Korda on kaiken lisäksi ollut viime aikoina jäätävän kovassa vireessä. Kolmesta edellisestä kisasta, joista kaksi on ollut majoreita, hänellä on kaksi voittoa ja yksi sijoitus 19:nneksi. Viimeisin kisa meni pieleen heikosti sujuneen avauskierroksen takia. Ilman sitä hän pelasi lähes kärjen vauhtia.

Jin Young Ko

Nelly Korda syrjäytti Jin Young Ko’n maailmanlistan kärjestä kesäkuun lopulla. Viime viikkoina Ko on pelannut hieman epätasaisesti. Hän voitti kuukausi takaperin LPGA-kisan, mutta sitä ennen ja sen jälkeen majoreissa hän ei ollut parhaimmillaan. Vireen löytyessä kuuluu kuitenkin ilman muuta voittajaehdokkaisiin.

Lydia Ko

Lydia Ko

Lydia Ko

Entinen maailmanlistan ykkönen oli pitkään varjojen mailla, mutta on noussut tällä kaudella ryminällä takaisin huipulle. Kevätkaudella Uutta-Seelantia edustava Ko otti yhden voiton ja kaksi kakkostilaa. Evian Championshipissä pari viikkoa sitten hän oli kuudes. Huippuluokan puttaaja, kuten Inbee Park. Maailmanlistalla Ko on 11:ntenä. Riossa 2016 hän sijoittui hopealle, joten mielessä on varmasti värin kirkastaminen kullaksi.

Patty Tavatanakit

Ana Inspiration -major-kilpailun yllätysvoittaja, joka on senkin jälkeen tehnyt LPGA:lla tappavan tasaista jälkeä sijoittumalla seitsemässä seuraavassa kisassa neljä kertaa viiden parhaan joukkoon. Lyö palloa erittäin pitkälle, mutta on myös erittäin hyvä puttaaja. Tällainen yhdistelmä riittää yleensä pitkälle kisassa kuin kisassa.

Nasa Hataoka

Miehissä Hideki Matsuyama ylisi seitsemän pelaajan uusintaan pronssista, mutta jäi kotiyleisön pettymykseksi ilman mitalia. Nyt japanilaisten mitalitoiveet elävät pitkälti Nasa Hataokan varassa. Hataoka pelasi edellisen kerran heinäkuun alkupuoliskolla Marahton Classicin, jonka hän voitti. Sen jälkeen hän jätti väliin major-kilpailu Evian Championshipin, koska halusi keskittyä olympiagolfiin. Kysymys lähinnä kuuluu, kestääkö Hataoka kovat paineet.

Viisi kovinta haastajaa

Matilda Castrén

Suomalainen kuuluu kovien haastajien joukkoon, vaikka asiaa ei katsoisikaan sini-valkoisten lasien läpi. Matilda Castrén on yksi tämän hetken kuumimmista naispelaajista. Kun toukokuun lopussa hänen sijoituksensa maailmanlistalla oli 181, tuoreella listalla hän on jo sijalla 51. Kesä-heinäkuussa hän on ottanut kaksi voittoa – yhden LPGA:lla ja yhden LET:llä – minkä lisäksi hän on sijoittunut kertaalleen toiseksi. Evian Championshipissä pari viikkoa sitten Castrén otti uransa parhaan sijoituksen majoreissa oltuaan 19:s.

Rautahermoisen Castrénin lähestymiset ovat maailmanluokkaa. Jos hän saa puttipelin toimimaan liukkailla viheriöillä, suomalainen pelaa olympiamitaleista.

Inbee Park

Inbee Park

Inbee Park

Puolustava olympiavoittaja on maailmanlistalla sijalla kolme ja pelannut hämmentävän tasaisen kauden. Yksi voitto, seitsemän top 10 -sijoitusta ja heikoin tulos jaettu 40:s. Syttyykö eteläkorelainen jälleen olympialaisissa. Park antaa kuitenkin tällä kentällä tasoitusta muille lyhyiden avaustensa takia. Kauden draivikeskiarvo on vain 241 jaardia eli noin 220 metriä, mutta viheriöillä putteri kädessä hän on elementissään.

Yuka Saso

Yuka Saso

Yuka Saso

US Women’s Openin voittaja kuuluu niiden pelaajien joukkoon, jotka jättivät Evian Championshipin väliin keskittyäkseen Tokion-kisaan. Kovassa kunnossa oleva filippiiniläinen on vasta 20-vuotias, mutta hänellä on major-voiton lisäksi kaksi voitto myös Japanin-kiertueelta. Sason isä on japanilainen, joten hän pelaa puoliksi kotikentällään.

Leona Maquire

Leona Maguire

Matilda Castrénin pelikaveri kahdella ensimmäisellä kierroksella on ollut kova luu tällä kaudella ja käyrä maailmanlistalla on osoittaa vahvasti koilliseen nykyisen sijoituksen ollessa 50:s eli pykälän parempi kuin Matildalla. Vaikka voittoa hän ei ole onnistunut Matildan tapaan ottaamaan, hän on sijoittunut kaksi kertaa toiseksi. Kesä-heinäkuussa hän otti osaa viiteen turnaukseen, joissa heikoin sijoitus oli 15:s (kaksi kertaa).

Minjee Lee

Minjee Lee

Minjee Lee

Australiaa edustava Minjee Lee sai loistavan valmistautumisen olympiagolfiin voittamalla pari viikkoa sitten Evian Championshipin. Muuten kauden aikana taso on vaihdellut sen verran, että mitalisuosikkien sijaan hän on löytyy haastajien listalta. Kun olympialaisissa pelattiin edellisen kerran, Lee oli seitsemäs. Mitaleilta hänet pudotti tuolloin heikohkosti sujunut kolmas kierros.

Olympiagolf käynnistyy ensi yönä klo 1.30 Suomen aikaa. Kilpailun voit katsoa suorana Yle Areenalta.