Hyppää sisältöön

Haussa stingeri – näin lyöt matalan avauksen raudalla

Kun Oliver Lindell valitsee raudan tiiauspaikalla

Kun ammattilainen tarttuu rautamailaan avauslyönnissä, se on osoitus kypsyydestä. Myös klubipelaajan kannattaa harjoitella turvallinen lyönti tiukkoihin avauksiin.

VIERUMÄEN COOKE-KENTÄN 16. reikä on valkoiselta tiiltä 358 metriä pitkä. Oliver Lindellin lyöntimitoilla avauksessa voi tarttua rautakakkoseen ja silti yltää viheriölle toisella lyönnillä tuulen suunnasta riippuen joko lyhyellä tai keskipitkällä rautamailalla.

Draiverilla peliin voisivat tulla bunkkerit, mutta raudalla niihin asti ei yllä.

”Haluan, että minulla on varastossa turvallinen avauslyönti, joka päätyy väylälle joka tilanteessa. Siksi hankin bägiini rautakakkosen, jolla lyön matalan faden punch-tyyppisellä hieman vajaalla svingillä”, Oliver sanoo.

”Lyönti on ‘ruma’ mutta tehokas.”

PUNCH-LYÖNTI syntyy helposti, kun pallon siirtää alkuasennossa hieman enemmän takajalalle. Tällöin mailaa tulee pallolle jyrkemmässä kulmassa, eikä se nouse yhtä korkealle kuin normaalisti.

Palloa ei kannata siirtää kuitenkaan liian taakse, koska tällöin alkuasennon asetukset muuttuvat liikaa ja normaalin svingin tekeminen muuttuu vaikeaksi.

Oliverin valmentaja Juha Juvonen korostaa, että rauta-avaukseen kannattaa turvautua esimerkiksi silloin, kun väylä on kapea tai puumailalla bunkkerit tulevat peliin.

“Rauta-avaus on ammattilaiselta kypsän pelin merkki”, Juvonen sanoo.

Tällaista kypsyyttä osoitti Tiger Woods vuonna 2006, kun The Open Championship pelattiin Royal Hoylakessa. Woods löi tuolloin poikkeuksellisen paljon matalia rauta-avauksia välttäen näin syvät poterobunkkerit ja nappasi uransa 11. major-voiton.

MYÖS KLUBIPELAAJAN kannattaa turvautua välillä rauta-avaukseen, ja sitä kannattaa harjoitella rangella. Tiin käyttäminen helpottaa palloon osumista, mutta rautamailalla lyötäessä tii kannattaa työntää syvälle maahan. Riittää, että pallo on vain hieman irti maasta – varsinkin, jos haluaa lyödä matalan lyönnin hieman takajalalta.

Matalaa punch-lyöntiä takajalalta ei kannata lyödä täydellä teholla. Lyömällä hieman vajaan svingin varmistaa paremman osuman palloon.

Harjoituskierroksella voi puumailat jättää silloin tällöin kokonaan pois bägistä. Sillä saattaa olla positiivinen vaikutus tulokseen, jos puumailoilla väylään osuminen on ollut hankalaa.

Oliver Lindell on ammattilaispelaaja, joka pelaa Challenge Tourilla. 

3 vinkkiä klubipelaajalle

  1. Vältä erikoislyöntejä, jos et ole harjoitellut niitä. Lopputulos voi olla päinvastainen kuin mitä toivoit.

  2. Aloita avauspelin harjoittelu lyömällä peruslyöntejä pitkillä raudoilla. Harjoittelun myötä voit alkaa työstää matalampaa lyöntikaarta myös kentällä.

  3. Pallo lähtee matalammassa kulmassa, jos se on taaempana stanssissa. Muista, että sillä on vaikutus myös pallon lähtösuuntaan ja kierteeseen. Harjoittele ja opi ymmärtämään pallon käyttäytyminen, kun muutat pallon paikkaa.

Etsi luettavaa