Hyppää sisältöön

Hahmota symmetrinen svingi peilikuvaharjoitteiden avulla

Golflyönnissä usea asia tapahtuu geometrisesti symmetrisenä peilikuvana taakseviennin ja läpilyönnin välillä, muistuttaa PGA-valmentaja Timo Karvinen.

Vartalon kierrossa, käsivarsien taipumisessa ja kyynärpäiden etäisyydessä on paljon yhtenäisiä piirteitä osuman molemmin puolin. Tällä viikolla perehdytään harjoitteisiin, joista kaikentasoiset pelaajat hyötyvät sekä sisäkaudella että pelikauden aikana.

Varsi vaakatasossa

Jussi Miettinen

Lavan ja varren asento vaakatasossa ennen ja jälkeen osuman auttavat hahmottamaan ranteiden toimintasuuntaa ja käsivarsien kiertymistä svingin aikana.

Vaikka ranteet toimivat osuma-alueella passiivisesti, käsivarsien rotaatio myötäilee hartiankiertoa. Harjoite auttaa lavan asennon kontrolloinnissa ja pallon lähettämisessä suoraan linjaan.

Käsivarret vaakatasossa

Jussi Miettinen

Hartioiden kierron määrä svingin puolivälissä ei ole symmetrinen. Osumaan tultaessa vartalo kiertyy taaksevientiä aiemmin, joten käsivarret suuntautuvat kohteesta vasemmalle.

Puolikkaissa svingeissä on oleellista, että kämmenet pysyvät vartalon edessä ja maila heilahtaa vapaasti. Taakseviennissä oikea kyynärvarsi ja läpiviennissä vasen kyynärvarsi taipuvat symmetrisesti.

Kyynärpäät kehon edessä

Jussi Miettinen

Kehon ja käsivarsien yhteys on toistettavan lyönnin merkittävimpiä tekijöitä. Tunne, kuinka kyynärpäät pysyvät samalla etäisyydellä toisistaan ennen ja jälkeen osuman. Harjoittele 3/4 svingejä, joissa kyynärpäät pysyvät kehon edessä.

Varsi lyöntilinjan suuntainen

Jussi Miettinen

Mailan varren symmetria vaikuttaa svingin planeen ja lavan kiertymiseen. Varren suunta yläasennossa on varsin kriittinen vaihe alastulolle. Jos varsi osoittaa merkittävästi kohteesta vasemmalle tai oikealle, se kiertyy alastullessa planelle haluamaansa reittiä.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.

Etsi luettavaa