Hyppää sisältöön

Golfvalmennuksen edelläkävijä haki jatkuvasti oppia maailmalta  – Jan Forsell on poissa

Jan Forsell oli golfvalmentajana kutsumusammatissaan.

Kotimaisen golfin merkittäviin vaikuttajiin lukeutunut valmentaja Jan Forsell kuoli 68-vuoden ikäisenä koronaviruksen vauhdittaman lyhyen sairauden uuvuttamana läheistensä läsnäollessa perjantaina 15. heinäkuuta.

Jan Forsell aloitti golfin aikuisiällä ja kehittyi kansallisen tason kilpapelaajaksi varsin nopeasti 1980-luvulla.

Kilpauransa aikana kasvanut polte golfiin ja svingin kehittämiseen sai nuoren miehen tekemään päätöksen golfvalmentajaksi kouluttautumisesta.

1980-luvun toisella puoliskolla Forsell suuntasi Ruotsiin opiskelemaan.

Koulutuksen aikana ja valmistuttuaan Forsell työskenteli valmentajana muun muassa maan parhaisiin golfkeskuksiin kuuluvassa Barsebäckissa, sekä head-prona Vellingessä.

Mika Piltz kehittyi tähdeksi Forsellin opissa

Suomessakin Forsellin nimi nousi tunnetuksi jo hänen Ruotsin vuosinaan. 

Hän valmensi serkkunsa Mika Piltzin maamme ykköspelaajaksi, ensimmäiseksi Challenge Tourin kisan voittajaksi, sekä European Tourin kortin haltijaksi.

”Olen luonnollisesti shokissa ja sanaton hänen kuolemastaan. Tuli täysin yllättäen”, Piltz kertoi GoGolfille sunnuntaina.

Forsell ja Piltz tekivät yhteistyötä noin 20 vuotta.

”Janne oli Suomessa ensimmäinen valmentaja, joka haki aktiivisesti oppia ulkomailta. Opimme ja kehityimme valmennussuhteemme aikana valtavan paljon, jäi paljon hienoja muistoja.”

”Olen myös ikuisesti kiitollinen siitä kaikesta tiedosta ja opista, jota Jannen kanssa ammensin nykyiseen valmennustyöhöni”, Kalle Samoojan sekä Roope Kakon DP World Tourin voittajaksi valmentanut Piltz antaa tunnustusta aisaparilleen.

Jan Forsellin opinto- ja työmatka Ruotsiin venyi lopulta lähes 15 vuoden mittaiseksi. 

Vuosituhannen vaihteessa Forsell siirtyi takaisin Suomeen ja aloitti Nordcenterissa Jan Forsell Golf Academyn toiminnan. 

Forsellin esimerkki toi golfstudiot Suomeen

Janne Forsellin golfstudio Kullossa avattiin 2003, se antoi merkittävän sysäyksen vastaavien hankkimiseksi muihin golfkeskuksiin ympäri Suomen.

Ruotsin lisäksi ahkerasti muualta maailmalta oppia ja koulutusta hakenut Forsell oli Suomessa uranuurtaja uusimman teknologian ja digitalisaation yhdistämisessä golfopetukseen ja valmennukseen.

Hänen aktiivisuutensa ja tieto-taitonsa johdosta myöhempiin työpaikkoihin (Kullo 2003), (Pickala 2016) avattiin ensiluokkaiset golfstudiot valmennuksen tehokkuutta lisäämään.

Forsellin esimerkillä oli suuri vauhdittava merkitys golfstudioiden yleistymiseen myös muissa golfkeskuksissa.

Kullo Golfissa Forsell jakoi oppejaan kahteen eri otteeseen. Meneillään oleva kausi oli Kullossa järjestyksessään 17.

Koko valmennusuransa ajan Jan Forsell jatkoi lajiin liittyvää tutkimustyötä, tehden tutustumismatkoja muun muassa USA:han maailman arvostetuimpien valmentajien, David Leadbetterin, Butch Harmonin ja Jim McLeanin akatemioihin. 

Forsell oli koulutusluokitukseltaan Ruotsissa PGA-valmentajista (M5) ylimmällä mahdollisella tasolla, ja Suomessa samoilla mittareilla ehdotonta ykkösketjua, ellei peräti ykkönen.

Forsell koki etuoikeudekseen ja velvollisuudekseen valmennusoppien jakamisen paitsi valmentamilleen huipuille ja harrastelijoille, myös suomalaisille valmentajakollegoilleen.

 ”Janne korosti aina ensisijaisesti golfopettajan jatkuvan kouluttautumisen merkitystä, ja näytti omalla aktiivisuudellaan muille esimerkkiä”, painottaa Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso.

“PGA:n hallituksessa 2010-2015 toiminut Forsell vaikutti myös koulutustoimikunnassa, ja antoi tämän kautta laajan kokemuksensa suomalaisen golfopetuksen kehittämiseen”, Laakso muistuttaa.

Suomen ensimmäinen juniorien golfakatemia

Forsell teki uraauurtavaa työtä myös maamme ensimmäisen nuorille pelaajille suunnatun akatemian, Finnish Junior Golf Academyn perustajana ja valmentajan yhdessä Pasi Purhosen ja Bosse Backmanin kanssa.

“Jannen sitoutuminen suomalaisen golfin ja itsensä kehittämiseen, sekä valmennettavien hyvinvoinnista huolehtimiseen olivat poikkeuksellisella tasolla. Hänellä oli iso sydän ja aina tarmoa auttaa läheisiään”, kuvailee Purhonen edesmennyttä valmentajaansa, kollegaa ja ystävää.

Jan Forsellin kuolema tuli yllätyksenä ja järkytyksenä paitsi hänen perheelleen ja lähipiirillleen, myös Forsellin kanssa golfin kautta vuorovaikutuksessa olleille.

Forsell työskenteli Suomessa kolmessa eri golfkeskuksessa. Hänellä oli reilun 20 vuoden aikana oppilaita yli sadasta eri seurasta Suomessa.

Golfin kautta vahvasti eläneen tutkimusmatkailijan kokemukset ja opit kiinnostivat, vetivät oppilaita ympäri maata puoleensa.

Jan Forsell jätti maalliset golfkentät liian varhain, ja lajin pariin kaipaamaan suuren joukon ystäviä sekä oppilaita kiitollisina yhdessä koetuista hetkistä.

Etsi luettavaa