Hyppää sisältöön

Golfreita on Suomessa nyt ennätysmäärä – Kurk Golf kasvoi golfseuroista nopeimmin

Nyt on aihetta juhlaan

Suomen Golfliiton jäsenseurojen jäsenmäärä kasvoi merkittävästi vuonna 2020. Nuorten osuus kasvoi, aloittamisen syinä korostuvat etenkin luonnosta nauttiminen, liikunta ja terveydestä huolehtiminen.

Suomen Golfliiton 128 jäsenseuran kokonaisjäsenmäärä oli elokuun lopussa tehdyn vuositarkastuksen mukaan 148 190.Vuosi sitten jäsenmäärä oli 140 228, joten kasvua on tapahtunut 7962 pelaajaa eli lähes 6 prosenttia. Näin ilmenee Suomen Golfliiton tänään lähettämässä tiedotteessa.

Golfareita on Suomessa nyt ennätysmäärä. Rekisteröityneiden harrastajien kokonaismäärä ylitti 140 000 rajapyykin vuonna 2010, ja harrastajamäärä on pysynyt sen tuntumassa siitä asti. 

Erityisen ilahduttavaa on se, että pitkän laskukauden jälkeen junioripelaajien määrä on kääntynyt kasvuun. Tiedotteen mukaan rekisteröityjä junioreita (21 vuotta ja alle) on nyt 15 558 eli 2 354 enemmän kuin vuosi sitten, kasvua lähes viime vuoteen oli lähes viidenneksen verran. Junioreista poikia on 11 901 ja tyttöjä 3657. 

Naisia on noin 38 000, mikä tarkoittaa reilun 3 prosentin kasvua viime vuoteen. Kaikkiaan Suomen golfareista naispuoleisia pelaajia tytöt mukaan lukien on reilut 28 %.

Miesten suhteellinen osuus pelaajista kuitenkin kasvoi vuoteen 2019 verrattuna. Miehiä on nyt 5 prosenttia enemmän kuin 2019 (94 410). Jo muutaman vuoden ajan nuoret miehet ovat olleet yksi isoimpia golfin aloittajaryhmiä.

”Tänä vuonna lajin pariin on tullut vielä enemmän nuoria ja nuoria aikuisia, myös naisia”, liiton tiedotteessa sanotaan.

Koronalla positiivinen vaikutus golfiin

Golfliitossa nähdään merkittävän syynä harrastajien määrän kasvuun se, että koronaepidemian aikana ihmisillä on ollut enemmän aikaa harrastaa lajia. Uusien pelaajien kyselyn vastauksissa toistuivat vapaa-ajan lisääntyminen ja sopivaan tilaisuuteen tarttuminen, liiton tiedotteessa kerrotaan.

”Jäsenmäärän kasvu on upea uutinen koko Suomi Golfille. Olemme erittäin iloisia, että niin moni suomalainen on löytänyt golfin omana ja perheen yhteisenä ulkoliikuntalajinaan sekä palauttavana henkireikänä tämän erikoisen vuoden aikana. Usean vuoden panostus golfin digitaalisiin palveluihin mahdollisti turvallisen pelaamisen poikkeusoloissakin”, puheenjohtaja Hanna Hartikainen kertoo.

Tiedotteen mukaan toiminnanjohtaja Juha Korhonen uskoo taustalla olevan golfin raikastuneen imagon. Laaja somenäkyvyys, Suomi Golfin brändi, #muntapapelata-tarinat sekä lajin arkipäiväistyminen ovat muokanneet maaperää niin että golf nähdään uusin silmin.

Jäsendataa ja muita kauden tunnuslukuja tullaan analysoimaan tarkemmin toimialaraportissa, joka valmistuu kauden päätteeksi marraskuussa.

Kurk Golfissa yli tuplattiin jäsenmäärä

Golfliiton 128 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen, joista kaikilla jäsenmäärä nousi. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 101 seurassa ja laski 27 seurassa. Suurin seura on edelleen Vihti Golf Club, jossa oli elokuun lopussa 5 097 jäsentä.

Alueellisesti eniten kasvua tuli Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa, molemmissa yli 7 %. Uudellamaalla ja koko maassa isoin kasvaja oli Kurk Golf, joka enemmän kuin tuplasi jäsenmääränsä lähes 4000:een. Lounais-Suomessa useat seurat saivat yli parisataa uutta jäsentä.

Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla jäsenmäärä kasvoi noin 5 %. Pohjanmaalle etenkin kasvu oli merkittävää monen pitkän laskusuunnan jälkeen. Keski-Suomessa Tammer-Golf kasvoi yli 300 jäsenellä.

Itä-Suomessa kokonaiskasvua tuli reilu 1 %, josta ilahduttavasti suurin osa junioreita. Pohjois-Suomessa reilun 3 % kasvusta myös noin puolet tuli junioripelaajista. Suurimpina vetureina olivat Oulun Golfkerho ja Virpiniemi Golf.

Lähde: Suomen Golfliiton tiedote

Etsi luettavaa