Hyppää sisältöön

Golfpäivä Pärnussa – yöksi kotiin?

Pärnu Bay on korkeatasoinen links-kenttä.

Ensimmäisellä lautalla Viroon ja viimeisellä takaisin. GoGolf selvitti, ehtiikö Pärnun kentät pelata yhden päivän aikana.

Pummilla Tallinnaan? Ei sentään, sillä autokaistan lippuluukulla myyjä äkkää, että olemme varanneet epähuomiossa kansipaikan vain yhdelle matkustajalle. Matka lähtee sopivan gonzolla tavalla liikkeelle.

GoGolf tarjoaa Pärnun kentille edullista green fee -pakettia vielä huomiseen asti (24.7.). Paketin voi hyödyntää koko loppukauden ajan. Halusimme selvittää, ehtiikö suomalaisten suosiman lomakaupungin molemmat golfkentät pelata yhden päivän aikana ja ehtiä vielä illan viimeisellä lautalla Helsinkiin.

Päivän ensimmäinen Tallinnan-lautta lähtee Länsiterminaalista klo 7.30. Automatkustajien suositellaan olevan paikalla tuntia ennen. Saavumme terminaaliin kymmenen yli seitsemän vihoviimeisten joukossa, koska toisella meistä on passi unohtunut kotiin, joten saamme kiirehtiä jo kotimaan kamaralla.

Se ei haittaa, sillä kiireen tunne tulee seuraamaan meitä koko päivän ajan.

Helsingistä Pärnuun viidessä tunnissa

Matka Helsingistä Tallinnaan ei aseta laivan kipparille järin suurta merenkulullista haastetta. Pitää navigoida aikalailla tarkalleen kompassisuuntaan 180 astetta, eli siis etelään.

Matka kestää kaksi tuntia, jonka jälkeen laiva puretaan ihmisistä ja autoista. Se kestää yllättävän pitkään, joten pääsemme ulos vähän ennen kymmentä. Ajomatka Tallinnasta Pärnuun kestää noin kaksi tuntia.

Toisin kuin kapteenimme  Tallink M/S Superstarilla, autokuskimme Sebastian Solomon GoGolf Audi A4 Avantilla kartturinaan Jussi Miettinen onnistuu eksymään matkalla Pärnu Bay Golf Linksiin, jonka pelaamme tänään ensimmäisenä.

Onneksi Tallinnasta Pärnuun johtavalla maantiellä väijyy tutkineen niin monta liikennepoliisia, ettei kestänyt kauan, kun näimme jälleen yhden ja saatoimme kysyä heiltä tietä golfkentälle.

Muutama ylimääräinen mutka Pärnussa ja golfkentälle johtavan tienristeyksen ohittaminen aiheuttivat kuitenkin sen, että jäämme aikataulusta jälkeen.

Kiirettä siis tulee pitämään.

Alkupalaksi par 3 -kenttä

Pärnu Bayn on hienossa kunnossa, vaikka on nuori kenttä.

Pärnu Bayn on hienossa kunnossa, vaikka on nuori kenttä.

Sebastian Solomon

Alun pitäen meidän piti pelata 18 reikää Pärnu Bayssa ja White Beach Golfissa, mutta nälkä kasvaa syödessä, ja päätämme hotkia aamupalaksi Pärnu Bayn mainion viisireikäisen par 3 -kentän. Se toimisi samalla hyvänä alkulämmittelynä varsinaiselle kierrokselle.

Par 3 -kenttä, jonka reikien mitat vaihtelevat vajaan lobberin mitasta täyteen pitching wedgeen, nostaa fiilikset ylös. Upeasti muotoillut kookkaat viheriöt ovat hyvässä iskussa, mikä vain nostaa odotuksia korkealle pääkentänkin suhteen.

Odotukset täyttyvät, sillä Pärnu Bay kaikkien etukäteiskehujen veroinen. Varsinkin kentän viimeiset kolme reikää, jotka kulkevat merenrantaa pitkin, nostavat ihokarvat pystyyn.

Lyhyt mutta vaikea kenttä

Pärnu Bayssä törmäsimme myös gogolfari Tuomas Lehtiseen, joka oli liikkeellä kuuden hengen porukassa.

Pärnu Bayssä törmäsimme myös gogolfari Tuomas Lehtiseen, joka oli liikkeellä kuuden hengen porukassa.

Sebastian Solomon

Links-henkisen kentän par on 71, ja se poikkeaa ihailtavalla tavalla nykystandardista, jossa uusista huippukentistä halutaan luoda toinen toistaan haastavampia etenkin pituuden perusteella.

Täällä sitä ongelmaa ei ole, sillä takatiiltä kenttä on hieman päälle kuusi kilometriä ja klubitiiltä puolisen kilometriä vähemmän. Väylät ovat mukavan leveät.

Niinpä kentän pääkasiakaskunta, eli me tavalliset golfarit, saamme nauttia hienosta pelikokemuksesta. Vaikeusastetta nostavat suuret, muodokkaat ja liukkaat viheriöt paitsi puttaamisen myös muun lähipelin ja lähestymisten osalta.

Pelaaminen täällä on ehtaa links-golfia, koska palloa pitäisi osata lyödä lipulle usein pitkiä matkoja rullitellen, ja välillä putteri on käypä työkalua vähän kauempaakin viheriötä.

Tunnuksenomaista kentälle ovat laajat wasteland-alueet, jotka rankaisevat sinne lyönyttä, mutta toisaalta ne estävät usein pallojen katoamisen, koska pallo pysähtyy pehmeään hiekkaan.

Kaiken kaikkiaan erinomaista työtä kentän suunnitelleelta Lassi Pekka Tilanderilta. Myös kenttämestari ansaitsee kehut, sillä ei uskoisi, että kenttä avattiin vasta viime syksynä.

Ensimmäinen ohitus ykkösen tiillä

Lähdimme Pärnu Bayn kierrokselle tasan kello yksi. Tai rehellisesti sanottuna meidän piti lähteä tasan kello yksi, mutta varastimme kymmenellä minuutilla, sillä neuvottelimme tiiauspaikalla ohitusluvan kolmen venäläispelaajan ryhmästä: благодарю eli kiitos paljon venäjäksi.

Kierros on ohi kolme ja puoli tuntia myöhemmin. Matkantekoa hidasti se, että kierroksen puolessävälissä Sebastian joutui sammuttamaan tulipalon. Ei kuitenkaan oikeaa tulipaloa, vaan tekemään kiireisen työtehtävän, joka ei voinut odottaa huomiseen.

Tauon aikana venäläiskolmikko ehti uudelleen edellemme. Käytämme pienen odotusajan hyväksemme ja teemme Facebookiin lyhyen live-lähetyksen.

Kahdennellatoista reiällä pääsemme jo toisen kerran ohitse venäläiskolmikosta. Trion toisella miespelaajalla lyönti ei ollut ilmeestä päätellen sujunut kuin течениеостров eli Strömsössä.

Mutta hei, spasiba tavaritsit jo toisesta ohituksesta, ja toivottavasti peli alkaa taas kulkea!

Loppukierros menee vauhdilla ja kun päätösreiällä säkitän 13-metrisen birdie-putin voidaan sanoa, että ainakin toinen meistä oli vihdoin ja viimein päässyt sinuiksi Pärnu Bayn kinkkisten griinien kanssa.

White Beach muistuttaa Pickalan Seasidea

Aamupalaksi olimme tosiaan hotkineet Pärnu Bayn par 3 -kentän, emmekä päivän mittaan olleet ehtineet syödä juuri mitään muuta. Niinpä teemme noin 20 minuutin ajomatkalla Pärnu Baysta White Beach Golfiin peliliikkeen ja tilaamme päivän ensimmäisen kunnon aterian puhelimitse kentän toimitusjohtajalta Vahur Tammilta.

Kello on vähän vaille viisi ja lunchner eli lounaan ja päivällisen yhdistelmä odottaa meitä lähes valmiina White Beach Golfin uudehkolla ja hienolla klubilla. Sebastian nautti herkullista possun sisäfilettä ja minä grillattua lohta perunahernepyreellä.

Ruoat maksavat klubiravintolassa hieman päälle kympin, kun Suomessa samantasoisista annoksista saisi pulittaa lähes tuplasti enemmän. Kierroksen jälkeen suosittemmekin ruokailua golfklubilla.

Emme ehtineet jäädä keskustelemaan annoksiemme hienouksista ja jälkiruokakin jäi väliin, sillä meillä oli tehtävä kesken: yrittää ehtiä ajoissa lauttaan ja yöksi kotiin.

Ilman autoa emme olisi ehtineet pelata molempia kenttiä.

Ilman autoa emme olisi ehtineet pelata molempia kenttiä.

Jussi Miettinen

Puoli viideltä pääsemme lähtemään kohti ykkösen tiitä. Vahur toivottaa meille pelionnea ja sanoo, että tunnin päästä etuysillä alkaa klubin oma yhteislähtökisa, jota ennen meidän pitäisi ehtiä pelata ensimmäinen puolikas – niin kuin emme olisi muuten halunneet pitää vauhtia yllä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lyönteihin ei ollut paljon aikaa valmistautua ja ripeän autoilun ohella meidän pitää ottaa myös juoksuaskelia viheriöllä. Tulokseen kiirehtimisellä ei ole suurta vaikutusta.

White Beach Golf on mukava kenttä, joka muistuttaa Pickalan Seaside-kenttää ilman korkeuseroja: merihenkinen ja vesiesteitä on paljon, joillakin rei’illä molemmin puolin väylää.

Kenttä oli kuulemma jo kentällä hienossa kunnossa ja niin se on nytkin. Ei ole hullumpi idea jatkaa kautta syksyllä täällä, jossa on Suomea pitempään hyvät pelikelit.

White Beachissa tuloksenteko on helpompaa kuin Pärnu Bayssä, vaikka kenttä on paljon pitempi. Syynä ovat helpommat viheriöt, jotka ottavat pallon hyvin vastaan ja melko tasaisina ja vähän hitaampina, niillä on naapurikenttää helpompi putata.

Yhdennellätoista reiällä tie on nousta pystyy

Ensimmäiset yhdeksän reikää sujuvat varsin vauhdikkaasti ja ehdimme juuri ja juuri kisailjoiden alta pois. Yhdennellätoista reiällä tie näytti kuitenkin nousevan pystyyn, sillä edessä oli lukuisia kahden hengen ryhmiä, jotka etenevät sangen hitaasti.

Jos bägissäni olisi ollut kirves ja lähistöllä kaivo, olisin ollut valmis heittämään teräaseen vedenottokuiluun.

 

Pelastukseksemme koituivat edessämme pelanneet Jyrki ja Katja Holla. He seuraavat kierroksensa aikana live-lähetyksiämme Facebookissa ja lupasivat päästää kommenttikentässä meidät ohitseen: sosiaalinen media on todellakin kaikkialla.

Muutaman ohituksen jälkeen (kiitos myös Markku ja Tytti Laitila) olemmekin jälleen aikataulussa. Aikaa jää vielä pikasuihkulle ja muutamalle löylylle White Beachin kelpo saunassa.

Paluumatka sujuu kaikessa rauhassa

Paluumatka laivaan menee liikennevirran vauhdissa, eikä meidän tarvitse ajaa ylinopeutta. Olemme Tallinnan satamassa kymmeneltä – jälleen viimeisten joukossa, mutta kuitenkin ajoissa.

Kahden tunnin laivamatka kotiin menee unta vastaan taistellen. Kun väsynein silmin löydämme pienen seikkailun jälkeen laivakannen autoviidakosta oman menopelimme ja astumme sisään odottamaan kiinnittymistä laituriin, kiitämme toisiamme hauskasta golfseikkailusta.

Ennen keulaportin aukeamista, myös auton sisään kantautuu  kuulutus, jossa risteilymatkustajia informoidaan poistumaan laivasta kuudennen kannen peräaukosta.

Melko epämiellyttävä tapa astua laivasta, joten oli onni, että olimme liikkeellä omalla autolla.


Pärnu Bay Golf Linksin ja White Beach Golfin diilit ovat voimassa koko kauden ajan. Ne pitää kuitenkin ostaa viimeistään sunnuntaina klo 24.7.


 

Etsi luettavaa