Hyppää sisältöön

Golflegenda Pete Dye on kuollut – tässä ovat arkkitehdin kolme ikonisinta kenttää

Pete ja Alice Dye suunnittelivat yhdessä lukuisia kenttiä. Niistä yksi on TPC Sawgrass.

Kenttäarkkitehti Pete Dye kuoli torstaina 94 vuoden ikäisenä. Hän on yksi maailman tunnetuimmista kenttäarkkitehdeista.

Pete Dye oli yksi maailman tunnetuimmista golfkenttien suunnittelijoista. Hän on suunnitellut monta ikonista golfkenttää, minkä lisäksi hän on kasvattanut siipiensä suojissa lukuisia maailman maineeseen nousseita kenttäsuunnittelijoita. Heihin luketuvat muun muassa Tom Doak, Bill Coore ja Brian Curley.

Dye suunnitteli kenttiä myös perheenjäsentensä kanssa. Hänen vaimonsa Alice, joka kuoli viime vuonna, oli hänen tärkeä työparinsa.

Pete Dye rupesi kenttäsuunnittelijaksi isänsä viitoittamaa tietä. Hänen isänsä Paul Dye suunnitteli kenttiä oman työnsä ohella.

Vuonna 1925 Ohiossa syntynyt Dye kasvoikin golfin ympäröimä. Hänestä tuli hyvä kilpapelaaja, joka pääsi viisi kertaa mukaan US Amateuriin, minkä lisäksi hän pelasi kerran British Amateurissa ja kerran US Openissa. Tuolloin Dye oli 35-vuotias. Samana vuonna debytoi US Openissa Jack Nicklaus, jonka Dye lli kahdeksalla lyönnillä, kummatkin tosin putosivat cutista.

Kentänsuunnittelija Dye teki läpimurron Crooked Stick -kentällä, joka avattiin Indiapolisiin vuonna 1966. Sitä seurasi Ohioon rakennettu The Golf Club. Molemmat kentät nousivat osavaltioiden parhaiden kenttien joukkoon nopeasti valmistumisen jälkeen.

Lisäpotkun uralleen Dye sai, kun Nicklaus pyysi häntä suunnittelemaan yhteistyössä Harbour Townin kentän. Tämän jälkeen Dyen taidot saivat tunnustusta suuremmalta yleisöltä, sillä The Golf Club ja Crooked Stick olivat yksityisiä klubeja, jotka eivät halunneet pitää meteliä itsesään.

Nopeasti Harbour Townia seurasi Dominikaaniseen tasavaltaan rakennettu Teeth of the Dog -kenttä. Dye oli sen suunnitellessaan 45-vuotias, mutta piti sitä omana suosikkikenttänään. Maa-alue oli kuin kentänsuunnittelijan toiveunesta, sillä alue kulkee parin kilometrin matkalta valtameren rantaa nuollen.

Näin vahvojen näyttöjen jälkeen Dye pääsi suunnittelemaan toinen toistaan hienompia kenttiä eri puolelle maailmaa. Eurooppaan hän on suunnittelut Ranskassa sijaitsevan Golf Club Barbarouxin ja Sveitsissä sijaitsevan Golf Club du Domaine Imperialin.

Yksi Dyen vahvuuksista oli se, että hän otti suunnittelussaan huomioon kaikentasoiset ja -ikäiset pelaajat. Toisaalta hänet tunnetaan myös vaativista championship-tason kentistä ja lähes tavaramerkiksi nousseesta lopetuksesta:

  • 16. reikä on par 5, joka palkitsee riskinottajan
  • 17. vesiesteitä sisältävä par 3 -reikä
  • 18. vaikea par 4 -reikä

Paras esimerkiksi tästä lienee Floridassa sijaitseva TPC Sawgrass, jonka toiseksi viimeisen reiän saariviheriö herättää kauhua vuodesta toiseen, vaikka reikä on mitaltaan sangen lyhyt.

Bill Goodwin, joka teki monta projektia Dyen kanssa,  piti kenttäarkkitehtinä hienona ihmisenä, joka tinki mieluummin omasta palkkiostaan kuin kentän laadusta.

”En unohda koskaan sitä, kun teimme yhdessä töitä Virginia Techissa, jossa kuukausittaiset kulut ylittivät aina budjetin, mutta lopussa kun saimme viimeisen laskun, se osui täydellisesti budjettiin. Huomasin toki, miten se oli mahdollista – Pete oli uhrannut osan suunnittelupalkkiostaan ja käyttänyt rahan kentän suunnitteluun. Hän oli todellinen taiteilija, joka pani taiteensa etusijalle”, Goodwin totesi Golf.comille.

Dye jatkoi uraansa pitkälle päälle 80-vuotiaaksi. Hänen viimeiseksi työkseen jäi Keswickissä sijaitseva Full Cry, joka valmistui kuusi vuotta sitten. Dye oli tuolloin 87-vuotias.

Pete Dyen kolme ikonista kenttää

Maailman sadan parhaan golfkentän listalta löytyy Pete Dyen kenttiä kenties enemmän kuin kenenkään muun .

TPC Sawgrass

Joka vuosi maailman parhaat pelaajat kokoontuvat The Players -kisaan, joka pidetään TPC Sawgrassin kentällä. Kenttä tunnetaan parhaiten 17. reiän saariviheriöstä. Alunperin maan kaivaminen viheriön ympäriltä oli itse asiassa Dyen vaimon Alicen idea.

TPC Sawgrassin toiseksi viimeinen reikä on lyhyt mutta vaikea par 3.

TPC Sawgrassin toiseksi viimeinen reikä on lyhyt mutta vaikea par 3.

Getty Images

Teeth of the Dog

Pete Dye pitää Teeth of Dogia suosikkikenttänään.

Pete Dye pitää Teeth of Dogia suosikkikenttänään.

Dominikaanisessa tasavallassa sijaitseva Teeth of the Dog jakautuu kenttänä kahtia sisämaan reikien ja merenrantaa kulkevien reikien välillä. Sisämaassa sijaitsevat reiät ovat hyviä, mutta tämän kentän nostavat korkealle rankingeissa merenrannalla ja rantakallioiden päällä kulkevat seitsemän reikää.

”Suunnittelin itse 11 reikää ja yläkerran kaveri loput seitsemän”, Pete Dye on vaatimattomasti todennut.

Whistling Straits

Whistling Straits sijaitsee Michigan-järven rannalla.

Whistling Straits sijaitsee Michigan-järven rannalla.

Getty Images

Whistling Straits on Pete ja Alice Dyen suunnittelema mestariteos, joka sijaitsee Michigan-järven rannalla. Kenttä on isännöinyt PGA Championshipin kolme kertaa. Ensi syksynä se pääsee jälleen valokeilaan, sillä kenttä isännöi syyskuussa Ryder Cupia.

Alunperin varsin tasaiselle maalle rakennettu kentälle on tuotu valtavat määrät hiekkaa, koska kentän omistaja halusi maaston muistuttuvan irlantia.

Kenttä tunnetaan lähes tuhannesta bunkkeristaan ja muistetaan vuoden 2010 PGA Championshipistä, jossa Dustin Johnson menetti voittonsa saatuaan lyönnin rangaistuksen päätösreiällä, kun hänen mailan lapansa osui hiekkaan ennen lyöntiä.

Muita Pete Dyen suunnittelimia kenttiä

  • Kiawah Island, Ocean Course
  • Oak Tree Golf Club
  • Harbour Town Golf Links
  • PGA West, Stadium-kenttä
  • Laguna National Golf & Country Club

Etsi luettavaa