Hyppää sisältöön

Golfkausi jatkuu vielä Kurkissa – tänään viimeistä päivää kesäviheriöillä

Kurk Golfissa oli lokakuun puolivälin jälkeen vielä sangen kuivaa suurimmalla osilla väylistä.

Lokakuu on vaihtumassa marraskuuhun ja lämpömittarissa elohopea nousee hädin tuskin plussalle. Monella suomalaisella golfkentällä kuitenkin vielä pelataan. Kurk Golfissa pääsee pelaamaan kesäviheriöille vielä tänään.

Kurk Golfin Lake-kenttä on laitettu talviteloille, mutta Valley- ja Hill-kentät ovat auki kesäviheriöille – vielä tänään 31.10. Sen jälkeen Valley menee kiinni, eikä marraskuun alusta alkaen 27 reiästä ole auki kuin enää Hill-kenttä

Huomenna Hill-kentälläkin siirrytään talviviheriöihin, ja pelaaminen tapahtuu palloränniperiaatteella. Kun lämpötila painuu pakkaselle pelaaminen on kiellettyä, joten pelaamista suunnittelevien kannattaa seurata sääennusteita tarkasti.

Suurta ryntäystä kentälle ei enää odoteta, sillä golfarien into pelata hiipuu sitä mukaa kuin illat pimenevät ja lämpötila laskee lähellä nollaa. Silti esimerkiksi viikonloppuisin Kurkissa kävi lokakuussakin mukavasti pelaajia.

Kenttä oli lokakuun puolivälin jälkeen ajankohtaan nähden hyvässä kunnossa. Väylät ja greenit vihersivät mukavasti. Muutama väylä oli osittain kostea, mutta muuten kenttä oli säilynyt yllättävän kuivana, ja siirtosäännön ansiosta kosteus ei juurikaan haitannut peliä.

Takana ennätyskesä

 Kurk Golf Valley-kenttä on tänään viimeistä päivää auki.

Kurk Golf Valley-kenttä on tänään viimeistä päivää auki.

Jussi Isotalo

Kurk Golfissa vieraili paljon pelaajia kauden aikana. Itse asiassa Kirkkonummella rikottiin tänä vuonna ennätyksiä, sillä tähän mennessä kentällä on pelattu yli 38 000 kierrosta.

”Kenttä aukesi hyvissä ajoin, hyvässä kunnossa. Toimenpiteet mitä Kurkissa ollaan tehty tunnettavuuden parantamiseksi viime vuosien aikana on alkanut tuottamaan tulosta. Kentällä käy myös paljon vieraspelaajia tutustumassa”, kertoo Kurk Golfin operatiivinen johtaja ja kenttämestari Juuso Rajasvuo.

Moni kierroksista on uusien golfarien pelaamia, kiitos huippusuosittujen Päivässä golfariksi -kurssien. Kahden vuoden aikana Kurkissa on saatu houkuteltua lajin pariin peräti 800 uutta pelaajaa.

”Tämä on ollut merkittävä tekijä pelaajamäärän kasvuun”, Rajasvuo näkee.

Vaikka kesän aikana rikottiin ennätyksiä, Kurkissa on löytynyt pääsääntöisesti hyvin tilaa, ja kenttä on saanut positiivista palautetta. Myös Kurkin klubiravintolan tasonnosto on tuonut kentälle väkeä.

”Kurkissa kaikki kenttäyhdistelmät ovat mahdollisia, joiden järjestämisestä voidaan kiittää osaavia caddiemastereita”, Rajasvuo toteaa.

Kentänhoito syksyllä

Kurk Golfin Valley-kentän neljäs reikä on pitkä par 5.

Kurk Golfin Valley-kentän neljäs reikä on pitkä par 5.

Jussi Isotalo

Syksy ei tarkoita luppoaikaa kenttähenkilökunnalle, sillä nyt se keskittyy siihen, että kenttä talvehtisi mahdollisimman hyvin. Hiljalleen kasvun hiipuessa ruvetaan vähentämään leikkuukertoja ja huoltotoimenpiteitä.

”Kasvun hiipumiseen vaikuttavat muun muassa valo, lämpötila ja käytössä olevien ravinteiden väheneminen”, Rajasvuo sanoo.

Kentällä tehdään myös ilmastuksia, käytännössä kaikille lyhyeksi leikatuille pelialueille. Ilmastuksessa pyritään välttämään ylimääräistä ja tarpeetonta mekaanista rasitusta kentälle, koska syksyllä ruoho ei enää kasva samalla tavalla kuin kesällä.

”Rasitusta pyritään välttämään myös siten, että reikien paikkoja vaihdetaan pelaajamäärään nähden usein ja kuluneiden alueiden annetaan levätä”, Rajasvuo kertoo.

Heinä pyritään pitämään stressittömänä ja hyvävointisena, jotta nurmi pysyisi mahdollisimman terveenä. Syksyllä muun muassa lehtien puhaltaminen pois pelipinnoilta on tärkeä toimenpide. Sillä ehkäistään kasvitautien muodostumista. Osana syystoimenpiteitä tehdään myös ennakoivia kasvinsuojeluruiskutuksia esimerksi viheriöillä, jotka oikein tehtynä ehkäisevät erittäin tehokkaasti muun muassa lumihomeen muodostumista talven aikana.

Kentänhoidon toimenpiteet näkyvät syksyllä enemmän myös pelaajille, varsinkin aamupakkasten tullessa. Kenttähenkilökunta ei tällöin pääse kentälle yhtään sen aikaisemmin kuin intohimoisimmat pelaajatkaan.

Toki syksyllä kentän ollessa hiljaisempi pystytään paremmin valitsemaan alueet, joilla kenttää kulloinkin hoidetaan, jotta se vaikuttaisi pelaamiseen mahdollisimman vähän.

”Olemme viime talvina huolestuneet eniten viheriöiden pinnalle muodostuvan jään vuoksi. Talvet ovat olleet otollisia jään muodostumiselle ja olemme joutuneet mekaanisesti poistamaan jäätä kolmen viime talven aikana ainakin osalta viheriöitämme”, Juuso Rajasvuo sanoo.

”Heinä ei pärjää pitkiä aikoja jään alla, koska juuristosta vapautuvat kaasut jäävät jään alle ja vaurioittavat heinää. Tätä kutsutaan jääpoltteeksi.”

Etsi luettavaa