Hyppää sisältöön

Golfin uusi kuningas – Scottie Scheffler voitti reikäpelimestaruuden kotikonnuillaan

Scottie Scheffler on voittanut kolme viidestä viimeisestä kilpailustaan. US Masters on seuraava tulikoe. KUVA: GETTY IMAGES

Scottie Scheffler voitti sunnuntaina välierässä Dustin Johnsonin ja finaalissa Kevin Kisnerin saavuttaen uransa ensimmäisen suurkilpailun ykköstilan ja nousten samalla golfin maailmanlistan ykköseksi.

WGC – Dell Technologies Match Play muodostui Scottie Schefflerin ja teksasilaisyleisön suureksi yhteiseksi juhlaksi.

Viiden päivän aikana edellisvuoden finaalin hävinnyt osapuoli pelasi seitsemän peliä joista hävisi yhden ja voitti kuusi.

Alkulohkossa tullut tappio Tommy Fleetwoodille pisti Schefflerin viimeisessä lohkon pelissä tiukille.

Saavutettuaan selvän voiton Matthew Fitzpatrickista, Scheffler joutui vielä uusimaan lohkovoitosta englantilaisen kanssa.

Tie oli nousta pystyyn kuusi reikää vaatineen väiienselvittelyn aikana, mutta Scheffler kesti ja voitti.

Viikonlopun neljässä pelissä hän kukisti Irlannin yllättäjän Seamus Powerin, sekä kisan aiemmat voittajat Billy Horschelin, Dustin Johnsonin ja Kevin Kisnerin.

Kun maailmanlistan ykkönen Jon Rahm putosi jo lauantaina, Scheffler, yleisö ja media tiesivät teksasilaisen nousevan viidenneltä tilalta listan kärkeen voitollaan.

Välierässä Johnsonia vastaan, kuten myös Kisnerin kukistaessaan Scheffler karkasi selvään johtoon jo alkuvaiheilla.

Johnson pääsi kovalla kirillä jo kantaan, mutta ei rinnalle. Kevin Kisnerin paukut eivät loppuottelussa enää riittäneet Schefflerin haastamiseen.

Mestaruus sinetöityi luvuin 4/3.

Yhdeksäs yhdysvaltalainen maailmanlistan ykkönen

Golfin maailmanlistaa on pidetty vuodesta 1986 alkaen.

Ensimmäinen ykkönen oli Bernhard Langer, hänen lyhyen valtakautensa jälkeen alkoi usean vuoden jakso, jolloin Greg Normanin valta-asemaa uhkasi vain Seve Ballesteros.

Eurooppalaisitähdistä Nick Faldo ja Ian Woosnam ehtivät myös viettää pitkiä aikoja listan kärkimiehinä 1990-luvun alussa, ennen ensimmäisen USA:n pelaajan, Fred Couplesin nousua yhteensä 15 viikon ajaksi kukkulan kuninkaaksi kaudella 1992.

Lyömättömän lyhyen ennätyksen , yhden viikon kärkipaikalla, otti nimiinsä USA:n pelaajista Tom Lehman ennen Tiger Woodsin ensimmäistä valtakautta yhteensä 11:sta, jolloin hän on kärkeen kivunnut.

David Duval (14 viikkoa) sai myös maistaa lyhyesti tunnelmaa maailmanlistan ykkösenä 2000-luvun alussa.

2010-luvun puolivälistä USA:ssa on saatu juhlia jo viiden uuden kuninkaan valtaannousua.

Ketjun aloitti Jordan Spieth vuonna 2015 vain 22-vuotiaana. Dustin Johnson kypsyi listaykköseksi ensimmäisen kerran vasta 32-vuotiaana keväällä 2017.

Ennen Schefflerin nousua ykkösenä ovat käväisseet myös Justin Thomas ja Brooks Koepka.

Scheffler on siis USA:n pelaajista yhdeksäs listaykkönen, kaikki pelaajat huomioiden järjestyksessä 25.

Vajaan kolmen vuoden ammattilaisuransa aikana hän on saavuttanut todella kovan sarjan menestyksiä majoreissa ja muissa isoissa kisoissa.

Pitkäkin valtakausi on mahdollinen, mutta ei todennäköinen. Maailmanlistan ykkösen paikka on hyvin tuulinen.

36 vuoden aikana nimi listan kärjessä on vaihtunut yhteensä 90 kertaa.

Listaykkösen asemaa jo maistaneiden tähtien lisäksi omaa vuoroaan odottavat seuraavina muun muassa Collin Morikawa, Viktor Hovland, Patrick Cantlay ja Sam Burns.

Maailmanlista

Tulospalvelu

Etsi luettavaa