Hyppää sisältöön

Golfin himo voittaa taudin pelon – siksi kenttien on syytä noudattaa Golfliiton suosituksia

Golfkentillä on mahdollista pitää kunnon turvaväliä. Sen sijaan klubit ovat riskialueita

Golfliitto suositukset minimoivat tartuntariskiä golfissa. Kaikki kentät eivät suosituksia kuitenkaan noudata.

TANSKASSA PELATAAN taas golfia. Juuteilta ”kiellettiin” golf maaliskuussa joksikin aikaa, koska pelaajat eivät noudatettaneet viranomaisten ja Tanskan Golfliiton suosituksia esimerkiksi riittävien turvavälien pitämisestä.

Suomessa golfkenttien aukiolo ei ole ollut liipasimella. Sen sijaan Suomen Golfliitto on esittänyt rajoituksia ja suosituksia, kuinka golfia pitäisi korona-aikana pelata.

”JOS golfkenttä on auki, suosittelemme mm. seuraavia toimenpiteitä koko golfkentän alueella”, liitto aloittaa ohjeistuksen sivuillaan.

Kirjoitin sanan jos tietoisesti isoilla kirjaimilla. Se aloittaa nimittäin sivulauseen, jolla Golfliitto vaikuttaa kirjoittavan itselleen henkisen vastuuvapauslausekkeen kenttien aukioloon liittyen.

Tämä kertoo, kuinka herkästä aiheesta on kysymys.

VAIKKA GOLFLIITTO on golfseurojen eikä golfkenttien kattojärjestö, sen rooli koronakriisin keskellä on ollut melko keskeinen.

Tämä johtuu siitä, että golfkentillä ei ole niitä kaikkia yhdistävää tahoa. On toki olemassa Suomen Golfkentät ry (SGK), mutta siihen kuuluu karkeasti ottaen vain kolmasosa suomalaisista golfkentistä.

Ainoastaan Golfliitto liittää kaikki suomalaiset golfkentät löyhästi yhteen golfseurojen toimiessa liimana.

On toki ollut pelkästään hyvä asia, että liitto on ottanut roolia ja julkaissut selkeät ja turvallisuutta korostavat ohjeet paitsi pelaajille myös golfkentille ja niiden työntekijöille. Monet golfkentät ovatkin ottaneet koronaohjeistuksen kiitollisina vastaan.

Kenttien edustajien on aiemmin kuullut kyseenalaistavan intressiristiriitojen vuoksi Suomen Golfliiton roolia Suomi-golfin suunnannäyttäjänä, mutta nyt ohjeistus yhdistää kenttiä ja Golfliittoa
 

GOLFLIITTO ON laatinut koronaohjeistuksena siten, että tartuntariski golfia pelatessa saataisiin minimoitua ja on myös täydentänyt suosituksiaan tarvittaessa.

Ilolla olen seurannut, kuinka aukiolevat kentät ovat näitä liiton suosituksia pääosin noudattaneet. Ohjeistus tuo niille selkänojaa liiketoiminnan pyörittämiseen tässä oudossa tilanteessa; tietyin reunaehdoin on ihan ok pitää kenttää avoinna pelaajille.

Kaikki kentät eivät kuitenkaan kaikkia liiton ohjeistuksia noudata. Ainakaan Tapiola Golf ja Hiekkaharju Golf eivät noudata esimerkiksi ohjetta rajoittaa yhteen lähtöön osallistuvien pelaajien määrää kahteen henkilöön.

Hiekkaharju rajoittaa yhteen lähdön koon kolmeen henkilöön, mutta suosittelee pelaamaan vain tutussa porukassa. Tapiolassa mennään edelleen täysillä flaiteilla.

Vilkaisin Tapiola Golfin varaustilannetta lauantaina ja sunnuntaina, ja kenttä oli kymmenestä eteenpäin käytönnössä täyteen myyty neljän hengen lähtöjä. Johtopäätös on, että ilman kenttien omia rajoittavia toimenpiteitä lähdöt täyttyvät, kun golfin himo voittaa taudin pelon.

Omasta mielestäni nyt leikitään tulella monessakin mielessä:

  1. Täyteen ammutulla kentällä tartuntariski kasvaa, kun ihmisiä kokoontuu väistämättä enemmän yhteen paikkaan.
  2. Golfin maine voi kärsiä, jos klubin ympäristöstä leviää kuvia, joissa pienessä tilassa kokoontuu paljon ihmisiä.
  3. Golf saatetaan kieltää kaikilta, jos osa kentistä ei noudata mielestäni perusteltuja suosituksia.

Ymmärrän kyllä, että kassaan tarvitaan kipeästi rahaa, mutta tästä huolimatta kaikkien kenttien pitäisi nyt noudattaa samoja suosituksia.

SUOMESSA KORONARAJOITUKSET näyttävät nyt yleisesti ottaen purevan, eikä esimerkiksi tehohoidossa olevien ja kuolleiden määrä ole niin rajussa kasvussa kuin etukäteen pelättiin.

Tällaiset uutiset herättävät luottamusta, että tämän viheliäisen kulkutaudin voisi saada kuriin myös ilman ulkonaliikkumiskieltoa, johon pahiten epidemiasta kärsivissä Euroopan maissa on jouduttu turvautumaan.

Olemme kuitenkin edelleen vasta alkutaipaleella epidemian selättämisessä. Noudatetaan siis tarkasti Golfliiton suosituksia kentällä ja viranomaisten ohjeistuksia ja määräyksiä muilla elämänalueilla. Silloin ulkoilu voi olla mahdollista jatkossakin –  mailojen kanssa ja ilman.

PS. Minua on hieman huvittanut, kuinka jotkut ovat perustelleet golfin pelaamista sillä, että riski saada tartunta on paljon suurempi ruokakaupassa kuin golfkentällä. Tämä on tietysti totta, mutta kokeilepa olla pari viikkoa syömättä. Se voi osoittautua kohtalokkaammaksi kuin koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin sairastuminen.

Etsi luettavaa