Hyppää sisältöön

Golfia tammikuussa Suomessa? Tulipahan tehtyä!

Vuosaari Golfissa pelataan talvigolfia.

Suomessa on pelattu tammikuussa lähes kymmenellä eri kentällä. Lienee oikein sanoa, että näin ei ole käynyt koskaan ennen suomalaisessa golfhistoriassa. Onko pelaamisessa tähän aikaan vuodesta mitään järkeä?

Heitin pienen piikin pari viikkoa sitten Vuosaaren kenttätyöntekijälle vieressä sijaitsevassa golfhallissa. Miksei kenttä ole auki, vaikka ulkona on +5 astetta ja sataa vettä. Brad vastasi, että kenttäkin tarvitsee leponsa – varmasti myös työntekijät lomansa. Silloin sama kaveri epäili, että pelejä jatketaan vasta huhtikuussa. 

Tämänkin myötä hieman yllätyin kun oma lähikenttä meni avaamaan tammikuun 16:s päivä kenttänsä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Tällä tiedolla pelataan ainakin sunnuntaihin saakka. 

Oma aiempi ennätys talvipelaamisesta osui tapaninpäivään reilun kymmenen vuoden takaa. Omana nyrkkisääntönä on ollut talvipeleissä varsinkin se, että ihan hirveän kauas ei viitsi ajaa kun kierros on lähtökohtaisesti enemmän extreme-kokemus kuin golfkierros. 

Sen osasin kuitenkin odottaa Vuosaaresta, että he eivät avaa kenttää ihan vain rahastamismielessä, vaan viheriöt ovat aina edes jollain tasolla putattavat ja rullaavat. Muiden kenttien tilanteeseen on mahdoton ottaa kantaa, mutta täyteen kaikki tuntuvat kenttänsä vetävän jos vain keli on inhimillinen! 

Vuosaaressa viheriöiden holkitukset olivat jo kasvaneet erittäin hyvin umpeen jättäen jäljelle vain ohuita reikiä. Tottakai pallo pomppi viheriöllä jonkinverran, mutta samalla rullasi ajankohtaan nähden hienosti! Ensimmäisen seitsemän reiän ajan tykitin kaiken kaksi metriä pitkäksi. 

Vuosaari Golfin 17:s viheriö 16.1.2010

Vuosaari Golfin 17:s viheriö 16.1.2010

Raha on erittäin tervetullutta kentille

Rahaa ei ole koskaan yritystoiminnassa liikaa. Vuosaari Golfilla menee varmasti reilusti paremmin kuin keskivertokentällä, mutta toimitusjohtaja Harri Mankki myöntää, että talvipäivinä kenttä tekee myös hyvän tilin. 

”Kun on näin vähän kenttiä auki, niin se tarkoittaa prosentuaalisesti suurempaa määrää vieraspelaajia. Noin puolet kaikista varauksista on vieraiden tekemiä ja tietenkin se on tervetullutta rahaa yhtiölle. Myös pelioikeuksia aktivoidaan toki ennen ensimmäisiä kierroksia”, Mankki taustoittaa. 

Sama homma kaikilla kentillä. Vihdissä ja Rönnäsissä on panostettu Scramble-kisoihin. Muun muassa Vihdissä pelataan ainakin vielä viikonloppuna Scramble. Kentälle saa helposti noin 50 paria, eli sata pelaajaa yhteislähdöllä tai kahdelta tiiltä startaten. 

Jos keskimääräinen pelaaja maksaa esimerkiksi 30 euroa, on helppo laskea kentän tekevän oikein mukavan tilin. Päälle vielä ravintolan tuotot  niin päivä on reilusti normaalia kesäpäivää parempi taloudellisesti, jolloin suurin osa pelaajista on kausipelimaksun suorittaneita. 

Kaikkien aukiolevien kenttien bisnekselle ja koko alalle on erittäin tervetullutta saada extraa greenfee -tuottoihin pidentyneen kauden hyödyntämisestä. 

”Me mietimme myös kisan järjestämistä, mutta osakkaat ovat aina etusijalla ja he mielummin pelaavat itse kuin kilpailussa. Ainakin toistaseksi me pelaamme kahden tiin lähdöillä kello 9.30-11.30. Vielä ei tiedä mitä sääennuste tuo tullessaan seuraavalle viikolle ja pelataanko vielä silloin”, Mankki kertoo arvoituksellisesti. 

Oma viikonloppu saattaa pitää sisällään vielä tutustumiskierroksen Hiekkaharjuun, joka on omasta sijainnista siedettävän matkan päässä. Vuosaari Golf tulee olemaan viikonloppuna täynnä. 

”Jo tänään torstaina meni varaukset täyteen viikonlopun osalta. Selvästi golfareilla on halua päästä kokemaan golfia tammikuussa. Viikonloppuna saattaa olla vielä mahdollista myydä ”iltaysejä” noin kello 14.00 alkaen josta jää pari tuntia peliaikaa”, Mankki iloitsee. 

Ihan rehellisest: Vuosaari Golf oli ajankohtaan nähden aivan uskomattoman hienossa kunnossa. Keskiviikon sateista oli syntynyt joitain lätäköitä mataliin kohtiin, väyläruoho oli lyhyttä ja ajoittain vähän veden pehmentämää. Reilulla siirtosäännöllä selvisi kuitenkin helposti. Viheriöitä ei voinut syyttää juurikaan ohimenneistä puteista, vaan niihin osui hyvin adjektiivi: putattavat. Palloja ei hävinnyt raffiin ja kenttä rullasi. 

Pelasimme neljän pelaajan ryhmässä viimeisessä lähdössä kierrosajan 3.45. Tuntuu, että tammikuussa golfarit eivät liikaa lue puttilinjoja tai pohdi lyöntejään!

Suosittelen lämpimästi paitsi kokemuksen puolesta, mutta myös kenttien talouden kannalta kantamaan omat parikymppiä sisään ja käydä vetämässä golfkierros tai extreme-ulkoilu vielä ulkosalla kun se on mahdollista! 

Etsi luettavaa