Hyppää sisältöön

Golfhalliyrittäjän arkea: ”Karkka” odottaa vilkasta talvikautta

Kari Anttila sai aikanaan idean rangen ja hallin yhdistämisestä - lopulta halli nousi

Planmeca Golfareenan kolmeen perustajaan kuuluva Kari ”Karkka” Anttila aloitti golfuransa 1990-luvun lopussa Ringside Golfissa Kevyesti svingaten -tv-ohjelmassa. Idea golfhallin rakentamisesta tuli hänen havaittua hyvän maa-alueen rangen ja hallin yhdistämiseksi. Sinne hallia ei koskaan rakennettu, mutta nyt Vuosaari Golfin kylkeen rakennettu halli aloittaa kolmannen täyden kautensa.

Sateinen tiistai Itä-Helsingissä. Kari Anttila on päivystänyt golfhallillaan keskipäivästä lähtien, sillä hallilla on käynnissä PGA:n järjestämä lähipelikoulutus ja viheriöt ovat täynnä golfopettajia opiskelemassa. Syksy on vielä nuori ja varsinainen sesonki alkaa vasta marraskuusta.

Kari Anttila aloitti golfin omien sanojensa mukaan joskus 90-luvun puolivälissä. Green cardin hän kuitenkin suoritti vasta vuonna 1999 Espoo Ringside Golfissa golfohjelmassa nimeltä Kevyesti svingaten. 

”Ensimmäiset vuodet meni ihan rangella hakatessa, mutta green cardin suorittamisen tein vasta nelisen vuotta ”aloittamisen” jälkeen”, Karkka muistelee. 

Tie vei parin Rinkku-vuoden jälkeen Nevakseen, josta hän osti osakkeen. Pelit olivat vähissä, sillä pienet lapset ja perhe veivät suurimman osan ajasta. Karkka toimi yrittäjänä. Omien sanojensa mukaan hänen firmansa oli se, jonne soitettiin, kun kysyttiin muun muassa bussien aikatauluja. 

”Puhelinalalla, mutta ennen älypuhelimia”, Karkka täsmentää. Vuodet yrittäjänä olivat kuitenkin luoneet jonkinasteisen unelman, että hän voisi joskus yhdistää työn ja harrastuksen. 

Alkuperäinen idea oli yhdistää range ja halli

Itä- ja Pohjois-Helsingissä aina asunut Karkka havaitsi aikanaan alueen Vuosaaresta Mellunmäkeen menevällä tiellä. Loistava peltoalue olisi ollut otollinen rangen ja sisähallin yhdistämiselle, kuten Espoon Season Golfissa on. Se oli alkuperäinen unelma, mutta ei toteutunut. 

”Olin kaupunkiin yhteydessä, ja he olivat todella yhteistyöhaluisia. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että alueella kasvoi jokin harvinainen kasvi, en edes muista mitä, mutta sinne ei voinut rakentaa. Kaupunki auttoi kuitenkin etsinnässä ja lopulta alue löytyi tästä Vuosaaren urheilupuiston ja golfkentän välistä – yhdessä vaiheessa oli paikka tarjolla muun muassa Kivikosta”, Karkka taustoittaa hallin syntyä. 

Rangea ei tietenkään ollut luvassa, mutta unelma golfhallista nytkähti eteenpäin. Seuraavaksi oli ohjelmassa löytää halliin rahoitus. Mukaan hyppäsi Vuosaaren kentältä tuttu pelikaveri Pekka Löfman ja aikanaan yritys nimeltä Planmeca ja sen omistaja Heikki Kyöstilä

Hallin rakentamisen kanssa oli omat vaikeutensa. Aikataulu viivästyi, alunperin hallin piti olla auki jo ennen joulua, mutta lopulta avajaisia vietettiin 16.2.2016. 

”Kuplan lupa-asiat olivat aika vaikeat. Rakennusvirastollakaan ei tuntunut aina olevan asiat kovin selkeitä, sillä kupla ei varsinaisesti ole minkäänlainen rakennus. Siinä oli pitkiä päiviä ja erikoisia lupa-anomuksia, sekä selvittelyitä tehtävänä. Ei ollut helppoa ja täytyy olla tyytyväinen, että se on ohi”, Karkka nauraa. 

Myös Miss-Suomi finalistit ovat käyneet hallissa tutustumiskäynnillä pari vuotta sitten

Planmeca Golf Areena ja muut sisäharjoitushallit saavat jatkaa toimintaansa

Asiakkaat eivät löytäneet hallia helpolla

Vaikka puitteet olivat ylivertaiset talviharjoitteluun ja sijainnin piti olla mahtava, oli ensimmäinen kevät kohtalaisen vaikea. Hallilla pyöri usein samat naamat ja asiakkaat eivät tuntuneet löytävän Planmeca Golfareenaa, kuten yrittäjät olivat toivoneet. 

Ensimmäisellä täydellä kaudella tilanne oli jo parempi, mutta edelleen halli haki omaa paikkaansa. Toinen täysi kausi (2018-2019) oli jo loistava. 

”Se tuli yllätyksenä kuinka paljon piti tehdä töitä, että olemassaolomme ja puitteemme tuli julki. Asiakkaat olivat kyllä tyytyväisiä, mutta edelleen meillä käy paljon pelaajia, jotka tulevat ensimmäistä kertaa kylään. Paras markkinointi on varmasti lopulta ollut se keskustelun ja kokemuksen myötä syntynyt, mutta helpolla asiakkaat eivät aluksi löytäneet”, Karkka myöntää. 

Halliyrittäjän arkea ja unelmaa elävä Anttila on jopa yllättynyt minkälaiseksi asiakaskunta on muodostunut. Varsinaisia kilpapelaajia on vain murto-osa. 

”Suurin osa on ihan samanlaisia klubituuppareita kuin me kaikki muutkin. Moni on sanonut, että on aloittanut talviharjoittelun vasta meillä. Se on loppujenlopuksi pieni määrä golfareita, jotka vaivautuvat talvisin kaivamaan mailoja varastosta. Toivottavasti olemme saaneet sitä määrää kasvatettua”, Karkka pohtii. 

Pari kausityöntekijää vähentää työtaakkaa

Arki on kuten missä tahansa yrittäjänä. Paljon enemmän kuin mitä ulospäin näkyy. 

”Jos halli aukeaa yhdeksältä, tulen paikalle viimeistään kahdeksalta. Pitää kerätä pallot, laittaa paikat siistiksi ja laittaa kahvit tippumaan, pullat uuniin ja varmistaa, että kaikki on kunnossa. Tietenkin pitää myös hoitaa tilaukset ja tehdä ihan sitä perushommaa mitä varmasti suurin osa yrittäjistä tekee”, hän taustoittaa. 

Hallia pyörittävät molemmat yrittäjinä toimivat Karkka ja Pekka (Löfman), jonka lisäksi työtaakkaa helpottaa 1-2 kausityöntekijää, joita työllistetään tarpeen mukaan. Vuodessa hallissa järjestetään myös parikymmentä erilaista yritystapahtumaa. Suurin osa niistä on koulutuksia, lajiin tutustumisia, jopa pikkujouluja. 

Yrittäjät tekevät myös virheitä ja virhearvioita. Niin kävi Karkan mukaan myös Planmecalla erityisesti hinnoittelun kanssa ensimmäisillä kausilla. 

”Aluksi meidän hinnoittelu oli liian epäselkeä. Oli paikkamaksu ja poletit erikseen. Sitten kun oli vielä polettien osalta paljousalennus niin se meni vähän vaikeaksi. Päätimme yksinkertaistaa viime vuodeksi ja ottaa vain yhden hinnan. Kukaan ei valittanut hinnasta enää viime vuonna”, Anttila pohtii. 

Planmecalla paikka ja pallot tunniksi maksaa 22 euroa. Siihen sisältyy myös lähipelialueen rajaton käyttö. Pelkän lähipelialueen käyttö maksaa 8 euroa. Viime vuosi oli myös taloudellisesti paras ja kasvun toivotaan jatkuvan myös tänä vuonna. 

”Ennakkovarausten mukaan näyttää todella hyvältä. Meillä käy kymmenkunta eri seuraa treenaamassa. Osilla sen on kilparyhmä, toisilla vaikka seniorit. Hauskinta on kuulla tarinoita kun pelaajat tulevat jopa Imatralta asti harjoittelemaan. Yksi lupaava tyttö käy Salosta ja hänen valmentajansa saapuu Kouvolasta”, Karkka kertoo treenaajien ääripäitä. 

Lindell pitää Planmecan viheriöillä oman golfkoulunsa tunteja

Lindell pitää Planmecan viheriöillä oman golfkoulunsa tunteja

Planmeca Golf Areena

Huippupelaajat ovat tervetulleita

Hallilla nähdään päivittäin myös Suomen huippuja. Mikko Ilonen oli tuttu näky kun hän vielä pelasi. Minni ja Roope tuovat akatemialaisiaan treenaamaan ajoittain. European Tour -pelaajat ja nuoret sinne pyrkivät ovat aina lämpimästi tervetulleita. 

”Haluamme tottakai tukea kovia pelureita ja mahdollistaa heidän treenaamistaan. Ollaan myös tehty diilejä nuorten pelureiden kanssa, jotka treenaavat tosissaan. Tietenkin haluamme, että suomalaiset kilpapelaajat pystyvät treenaamaan niin laadukkaissa olosuhteissa kuin mahdollista.”

Lämmitys on ylivoimaisesti suurin kustannus

Planmeca Golfareenalla lämpötila on 16 astetta. Jokainen aste ulkona saattaa tarkoittaa satoja euroja kuukaudessa. Suomennettuna lämmitys ei ole halpaa hommaa jos ulkona on 20 astetta pakkasta.

”Liikuntaviraston tuella maa-alueen vuokra on erittäin kohtuullinen. Suurin kustannus ylivoimaisesti on lämmitys. Jos tulee kylmä kuukausi, se näkyy hinnassa useammalla tonnilla. Toisaalta lämpimät kuukaudet tietenkin säästävät paljon. Se on paljon myös tuurista kiinni kuinka suuri sähkölasku tulee”, Karkka kertoo.

Halli avattiin tänä vuonna lokakuun alkupuolella, mutta vain arkisin välille 15-20.00. Marraskuussa siirrytään normaaleihin aukioloaikoihin, jolloin lyömistä, simulaattoria ja lähipeliä voi treenata välillä 9-21.00 arkisin. 

Planmeca Golfareenan vuokrasopimus tehdään kymmeneksi vuodeksi kerrallaan. Itse kuplan käyttöikä on sen sijaan yli 30 vuotta. Vielä pitäisi keksiä mitä hallissa voisi tehdä kesällä. 

”Aluksi oli ideana jopa kehittää lumilautailijoiden kesäharjoittelupaikka. Paljon on ideoitu, mutta varsinaista käyttötarkoitusta ei ole vielä kesäisin löydetty. Toki paljon siitä ajasta menee aina kunnostaessa, joten ei tässä ole kirjaimellisesti etsitä mitään kissojen ja koirien kanssa”, Karkka kertoo.

Yksi asia halliyrittämisessä oli kuitenkin myytti. 

”Luulin, että tulee itse lyötyä palloja jatkuvasti ja treenattua, mutta siinä ei kyllä ollut mitään muuta kuin unelmointia. Kyllä hommia riittää”, tasoituksella 8.3 pelaava Karkka päättää.

Lisätietoja hallista: Planmeca Areena

Etsi luettavaa