Hyppää sisältöön

Golfarin 10 käskyä ukkosen yllättäessä

Sateenvarjo ja salamointi on huono yhdistelmä.

Mikäli sääennusteiden ja -havaintojen mukaan on pienikin ukkosen mahdollisuus, kannattaa golfkentällä olla äärimmäisen varovainen. Tässä kymmenen neuvoamme, jos ukkonen yllättää kesken kierroksen.

Keskiviikkona Tahkon Old Coursella salama kaatoi neljä pelaajaa, kun peliporukka lähti liian aikaisin kohti klubia ukkoskelillä.

Onneksi tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä, mutta monella on edelleen hyvässä muistissa kahden vuoden takainen tapaus Joroisilla, jossa salama tappoi 68-vuotiaan pelaajan. Tämän kohtaloksi koitui se, että hän veti golfkärryä perässään kulkiessaan kohti suojaa. Salama iski kärryihin.

Toimi näin, kun ukkonen yllättää.

1. Älä käytä sateenvarjoa. 

2. Älä mene suojaan puun alle.

3. Hakeudu suojaan, mikäli kentän henkilökunta varoittaa ukkosen vaarasta. Hyviä suojia ovat sisätilat tai auto, jos sellainen on lähettyvillä. Golfkentällä harvemmin on. 

4. Mene kyykkyyn, jos olet aukealla paikalla. Se on ainoa tapa suojautua keskellä golfkenttää, jos ukkonen on suoraan päällä.

5. Jätä mailat ja kärryt kentälle, kun hakeudut suojaan.

6. Vältä korkeita paikkoja, sillä salama isketyy helposti sellaiseen.

7. Vältä myös liikkumista vesirajalla, sillä vesi johtaa sähköä hyvin.

8. Varoita ukkosesta muita pelaajia, mikäli huomaat, etteivät he reagoi ukkoseen millään tavalla, vaan jatkavat peliä.

9. Keskeytä kilpailu ukkosen uhatessa, jos toimit esimerkiksi kilpailunjohtajana. Kannattaa muistaa, että mikäli ukkossadepilvet ovat kentän päällä, peli tulee keskeyttää välittömästi. Vaikka salamat iskisivät useammankin kilometrin päässä, se voi iskeä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

10. Malta pysyä suojassa riittävän pitkään, niin että ukkonen on varmasti mennyt ohi. 

Lähteet: Ilmatieteen laitos ja Suomen Golfliitto.

Etsi luettavaa