Hyppää sisältöön

Golf yhdistää lapsuuden pelikaverit: ”Nuoruusvuosien muistelut ovat aina antoisia” 

Markku Kanervalla oli keväällä ja alkukesästä tavanomaista enemmän aikaa golfille

Markku Kanerva golfaamisen määrä on kuluvalla kaudella huipussaan , hän seuraa golfia televisiosta pikakelauksella ja peukuttaa entisen oppilaansa Kim Koivun menestyksen puolesta.

Jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku ”Rive” Kanerva rientää Espoon Golfseuran kentälle varttia ennen lähtöaikaa pahoitellen kohteliaasti myöhäistä saapumistaan.

”Puhelinhaastattelu venyi suunniteltua pidemmäksi, en oikein kehdannut sanoa, että pitäisi päästä valmistautumaan golfkierrokselle”, Kanerva sanoo.

Markku Kanerva, Huuhkajat sekä suomalaiset odottavat vuodelle 2021 siirtyneitä EM-kisoja

Markku Kanerva, Huuhkajat sekä suomalaiset odottavat vuodelle 2021 siirtyneitä EM-kisoja

GETTY IMAGES

Parin viimeisen vuoden aikana Kanerva on joutunut tottumaan julkisuuden valokeilaan, kun Huuhkajat raivasivat  hänen alaisuudessaan ensimmäistä kertaa itsensä jalkapallon arvokilpailujen lopputurnaukseen.

EM-kilpailut piti pelata kesä-heinäkuussa, mutta koronaepidemian vuoksi niitä siirrettiin vuodella. Kun myös kansalliset sarjat ovat olleet pysähdyksissä, päävalmentajalle on jäänyt enemmän aikaa omiin harrastuksiin.

Edessä on golfkierros Kanervalle tutulla Espoon Golfseuran kentällä, jossa häntä isännöi toiminnanjohtaja Markku Ignatius. Kolmas pelaaja ryhmässä on Epu Alaranta, joka on molempien Markkujen tavoin syntynyt vuonna 1964 ja Kanervan pelikaveri HJK:n juniorijoukkueista. KäPassa pelanneeseen Ignatiukseen parivaljakko tutustui junnupeleissä jo 70-luvulla.

Kavereiden kanssa ei tarvitse patsastella. "Riven" seurana Markku "Naatti" Ignatius sekä Epu Alaranta.

Kavereiden kanssa ei tarvitse patsastella. ”Riven” seurana Markku ”Naatti” Ignatius sekä Epu Alaranta.

Teemu Tyry

”Tätä golf on minulle tyypillisimmillään. Pelaan paljon vanhojen ystävien, koulu- ja pelikaverien kanssa. Kierroksen aikana ehtii käydä läpi kuulumiset ja muistella vanhoja. Vaikka peli ei aina kuljekaan, kentältä lähtee pää tuulettuneena ja hyvän liikuntasuorituksen tehneenä”, Kanerva sanoo.

Valmentaja iski painetta green cardin suorituksessa

Golfin Kanerva aloitti kaverinsa painostuksesta vuonna 2012. Green cardin hän suoritti Keimolassa PGA-valmentaja Urpo Kuukaupin opastuksella. 

”Olin ennen sitä harjoitellut muutaman kerran. Kuukauppi opetti minua kerran, toisen tapaamisen yhteydessä hän vei minut kentälle pelikoetta suorittamaan.

”Upi löi lopussa, ehkä osittain leikillään, vähän painetta ennen yhdeksän metrin puttiani. Kun laitat tuon sisään, green card on suoritettu. Onnistumisen tunne, kun putti päätyi reikään, on jäänyt pysyvästi mieleeni”, Kanerva tunnustaa.

Myös Kanervan vaimo on suorittanut green cardin, mutta pelaaminen on toistaiseksi jäänyt vähäiseksi.

”Poikamme kanssa pelaan tiukkoja matseja. Eilen hän oli vahvassa iskussa, mutta nuorukaiselta hermo petti lopussa ja korjasin voiton”, Kanerva sanoo, eikä pysty peittämään tyytyväisyyttään. 

Kanervan tasoitus on 13,7. Kierroksia on kertynyt vuosittain 20–30, ennätyskaudella noin 35.

”Alkukausi enteilee uuden ennätyksen syntymistä. Golfkenttien aukeaminen ja jalkapallosarjojen keskeytyminen ovat vapauttaneet aikaa ulkoliikuntaan. Golf on korona-aikana saanut mahtavaa nostetta, kuten lähes täydet varauskirjat osoittavat”, Kanerva summailee.

Oikean kautta kohden viheriötä

Kaverusten kesken lämmittelyt hoidetaan ennen kierrosta enimmäkseen huulta heittämällä. Kanerva käy ainoana ottamassa tuntumaa puttiin harjoitusviheriöllä. Ennen ensimmäistä lyöntiä hän pohtii hetken vastausta kysymykseen: eteneekö hän kentällä kumpaa laitaa myöten vai keskellä väyliä?

”Kuvittelisin, että aika fifty-fifty menen vasurin ja oikean puolen suhteen. Keskelle väylääkin osun toisinaan.”

Totuus on kuitenkin toinen. Kierroksen edetessä on helppo havaita, että valtaosa palloista päätyy keskilinjasta oikealle kevyen, toisinaan vähän raskaamman faden tuloksena.

Markku Kanervan vahvuudet ovat lähipelissä. Pallo lentää riittävän pitkälle, mutta haitari on vielä turhan suuri

Markku Kanervan vahvuudet ovat lähipelissä. Pallo lentää riittävän pitkälle, mutta haitari on vielä turhan suuri

Teemu Tyry

”Kyllä minä sen nyt itsekin tiedostan, että olen suurimman osan ajasta oikealla puolella. Ei ole vaan tullut tuota juuri mietittyä.” 

Kakkosväylän lähestymisen Kanerva lyö bunkkerista viheriön takana olevaan esteeseen. Viheriön löytäminen vaatii pari ylimääräistä suoritusta.

”Mä lähden kotiin”, Kanerva toteaa pään painuessa hetkeksi rintaan äänenpainolla, josta ymmärtää heti, että turhautuneena esitetty uhkaus ei varmuudella tule toteutumaan.

Muutama reikä myöhemmin onnistumisen tunteet ovat edelleen vähissä, vaikka hyvät yksittäiset lyönnit antavat vihiä osaamisesta.

”Kyllä tässä nyt täytyy keskittyä siihen, että saisi päivään osumaan edes yhden parin”, hän luo itselleen maltillisen tavoitteen.

Lapsuudesta asti toisensa tunteneiden kaverusten tarinat palaavat kierroksen aikana useaan otteeseen junnuvuosiin, keskinäisiin otteluihin, yksittäisiin tilanteisiin ja unohtumattomiin tunnelmiin.

Eikä koko ajan tarvitse muistella lapsuuden kohtaamisia jalkapallokentällä, koska HJK:n ja KäPan vuonna 1964 syntyneiden välinen jalkapallo-ottelu on järjestetty kerran myös seniori-ikäisenä. Golfissa haasteottelu on vielä pelaamatta, mutta molemmilla puolilla on harrastajia niin paljon, että tapahtuman järjestäminen olisi mahdollista.

Kierroksen aikana tulee selväksi sekin, että perinteisesti pääkaupunkiseudun paras ja Suomessa lähes poikkeuksetta kärkipäähän lukeutuvan HJK:n ”kuusneloset” tekivät joukkueen tuhannennen maalin jo C-junioreissa Epu Alarannan toimesta.

”Tällaiset muistelot ovat golfkierroksella ihan parhaita. Huippujalkapalloon ja työhöni liittyvät keskustelut ja analysoinnit käyn mieluummin muualla kuin golfkentällä. Tänne tullaan rentoutumaan”, Kanerva sanoo.

Etunimi vauhkoontuneen hevosen mukaan

Lempinimi ”Rive” on seurannut Markku Kanervaa lähes puoli vuosisataa. Hän sai sen brasilialaistähti Roberto Rivelinon innottamana. Rivelino loisti Brasilian maajoukkueen keskikentän tähtenä muun muassa vuoden 1970 MM-kisojen voittoisassa joukkueessa.

Hauska syntytarina liittyy myös siihen, miten maajoukkuevalmentaja sai oikean etunimensä. Maajoukkuevalmentaja kertoo sen meille, kun poistumme kahdeksannen reiän viheriöltä, jossa hetkeä aiemmin syntyi päivän ensimmäinen par.

”Isäni oli metsätöissä apumiehenä ja hänellä oli työparina rauhattomaksi tunnettu hevonen nimeltään Markku. Eräänä päivänä he kuljettivat lastia mäkisessä maastossa. Markku pillastui ja vauhdikas tilanne muuttui ohjaksissa olleen isäni kannaltakin vaaralliseksi”, Kanerva aloittaa ja jatkaa:  ”Siinä hetkessä hän teki yhden päätöksen: jos tästä pälkähästä selviän ja perheeseen syntyy poika, tämän nimeksi tulee Markku”, maajoukkueen päävalmentaja hekottelee nimensä taustaa.

Golfkentällä Markku Kanervaa ei saa vauhkoontumaan, hän nauttii pelistä ja kavereiden seurasta

Golfkentällä Markku Kanervaa ei saa vauhkoontumaan, hän nauttii pelistä ja kavereiden seurasta

Jarno Juuti

Pohjois-Helsingissä, Tapaninvainiolla asuvalla Kanervalla on kotona käytössään puttimatto. Lähipeli onkin hänelle selvästi pitkää peliä vahvempi osa-alue. Siviilirohkeudesta kertoo se, että bägistä löytyy tuliterien Titleistin rautojen rinnalta chipperi, joka mielletään viheriöiden ympäristössä epäonnistumisia vastaan taistelevien työvälineeksi.

Kierroksen toisen ja viimeiseksi jäävän parin hän kuittaa reiällä 15, joka on par 5.

”Pelaan kotiseurani Ringsiden lisäksi paljon täällä Espoossa sekä Gumbölessä. Suomessa on ilahduttavan paljon hyviä, kodikkaita ja toisistaan poikkeavia golfkenttiä.

Mixu Paatelainen vei Skotlannin huippukentille

Hole-in-onea Kanerva ei ole onnistunut tekemään, mutta hän on päässyt hyvin lähelle golfin ydintä ja maailman kuuluisinta kenttää eli St Andrewsin Old Coursea.

”Kun Mixu Paatelainen oli päävalmentajana, hän järjesti Palloliiton isännöimälle ryhmälle unohtumattoman mahdollisuuden pelata Skotlannin huippukenttiä. St Andrewsin Jubileumin lisäksi saimme ihastella muun muassa Ladybankin ja Gleneaglesin links-kenttiä ja niiden mahtavia maisemia.”

Ulkomaille hän ei aktiivisesti golfmailat mukanaan ole suunnannut.

”Lähes perinteeksi on kuitenkin muodostunut jalkapalloystävieni kanssa kaupunkimatkat Euroopassa. Niissä yhdistyvät toimivalla tavalla heidän poikiensa ottelujen seuraaminen ja golfkierrokset saman viikonlopun aikana.” 

Huippugolfia televisiosta pikakelauksella

Markku Kanerva seuraa säännöllisesti kansainvälistä huippugolfia televisiosta.

”Hyvin usein katson sitä jälkilähetyksinä nopeutettuna. Kelaan taukoja ja kuolleita hetkiä pois”, hän perustelee.

”Varsinkin kanttia koettelevat tilanteet ja ratkaisevat hetket etenkin viheriöillä ovat kiintoisaa katsottavaa. Miten huippu latautuu ja rentoutuu, millainen on hänen sielun maailmansa.”

Suomalaispelaajista Kim Koivu oli Kanervan oppilaana Haagassa peruskouluikäisenä. Koivu lukeutui juniorina vuosien ajan suuriin lupauksiin sekä jalkapallossa että salibandyssa.

”Muistan katsoneeni entistä huippupelaajaa ja valmentajaa ylöspäin ja kuunnelleeni häntä tarkasti. ”Rive” painotti elämässä ja urheilussa oman kultaisen keskitien löytämistä, oikean ja väärän erottamista. Se jäi syvälle mieleeni elämänohjeena”, Koivu muistelee.

”Hän oli tosi rento opettaja, mutta tarvittaessa äärettömän tiukka. Hölmöily ei ollut sallittua, hän osasi asettaa rajat ja sanat tavalla, joka toimi ja tuntui reilulta.”

Viimeksi Kanerva ja Koivu tapasivat toisensa lyhyesti Ringsidessa pelatun ammattilaiskilpailun yhteydessä toukokuussa.

”Luonnollisesti seuraan tarkkaan Kimin tekemisiä. Suomalaispelaajien menestys ammattilaiskentillä on lajille ja sen imagolle hyvin tärkeä asia”, Kanerva muistuttaa.

Golfmailojen lisäksi Markku Kanervan kädessä pysyvät hyvin tennis -ja padelmailat

Golfmailojen lisäksi Markku Kanervan kädessä pysyvät hyvin tennis -ja padelmailat

Jarno Juuti

Jalkapallokaverusten kierros Espoossa päättyy poseeraukseen päätösviheriön takana.

Tulosten sijasta keskustelu kääntyy jo seuraaviin yhteisiin golfkierroksiin, joihin olisi tarkoitus saada mukaan enemmänkin kuusnelosia.

Isäntä Markku Ignatius kiirehtii työpaikaltaan squash-hallille, Markku Kanervalla on illalla ohjelmassa vielä kovassa nosteessa oleva padelia.

”Golf on todella hieno ajanviete ja harraste. Sen vastapainona tiukempaa intensiteettiä ja fyysistä venymistä vaativa padel on minulle hyvin mieluisa peli. Sielläkin seurana on pitkäaikaisia kavereita eri elämänaloilta. Tässä iässä on hyvä pitää itsensä kunnossa ja ladata myös henkisiä akkuja työelämän haasteita varten”, Kanerva muistuttaa lopuksi.

Jalkapallon EM-kisat käynnistyvät kesäkuussa 2021. Markku Kanerva ja Huuhkajat ovat tuolloin suuren mahdollisuuden edessä.

Markku ”Rive” Kanerva…

…pelasi aktiiviurallaan enimmäkseen topparina, mutta myös hyökkääjänä, keskikentällä sekä laitapuolustajana..

…edusti Suomea maajoukkueessa 59 kertaa ja teki yhden maalin. Voitti viisi Suomen mestaruutta HJK:ssa.

…valittiin nykyiseen pestiinsä maajoukkueen päävalmentajaksi joulukuussa 2016, kun Hans Backe sai potkut. Toimi vt. päävalmentajana seitsemässä ottelussa vuosina 2011 ja 2015.

… johdatti 21-vuotiaiden maajoukkueen ensimmäistä kertaa EM-kisojen lopputurnaukseen

…on valittu jo kolme kertaa Suomessa vuoden valmentajaksi (2009,2018,2019)

Juttu on alunperin julkaistu GoGolf-lehdessä 3/20.

Etsi luettavaa