Hyppää sisältöön

GoGolfin treenihaaste viikko 13: Eroon kynttilä-draiveista

Viimeisessä treenissä harjoitellaan draivaamista.

60 minuutin treenihaasteen viimeisessä jaksossa draivataan, opetellaan korkea pitch ja harjoitellaan etäisyyden hallintaa putissa.

Olen marraskuusta lähtien vetänyt GoGolfin sivustolla viikoittaisen tunnin mittaisen treenihaasteen. Treenien rakenne on ollut aina sama: puoli tuntia lyöntiä sekä vartti lähipeliä ja puttia kumpaakin.

Lukijoita olen kehottanut tekemään treenit joko sellaisenaan tai nappaamaan niistä ideoita omiin harjoituksiin. Videoita on julkaistu tähän mennessä tusina. Sarjan päätösosassa keskitymme draiveriosumaan, korkeaan pitchiin ja svingin pituuteen putissa.

Harjoittele draivia puoli tuntia

Klubipelaajan on vaikeaa saada hyvä osuma palloon draiverilla. Yleinen ongelma on, että draiveri menee pallon alle. Tuloksena on ns. ”kynttilä”, jolloin lyönnistä tulee korkea ja lyhyt. Kaupan päälle lavan yläosa eli hattu naarmuuntuu.

Eivät kilpakenttien ammattilaisetkaan virheettömiä ole, mutta kynttilää tuskin koskaan näet heidän lyövän. Tämä johtuu siitä, että pelurien maila kulkee osuman läpi niin laakeasti, ettei se yksinkertaisesti voi sukeltaa pallon alle.

Myös klubipelaajien olisi hyvä opetella samaa laajuutta, sillä laakeassa draiverisvingissä lapa nousee jo osumahetkellä ylöspäin, kuten pitääkin. Tämän mahdollistaa oikeaoppinen lähtöasento, jota draiverilla tulee harjoitella erikseen.

Valtaosa golfareista tietää, että pallon paikka draiverilla tulee olla edempänä kuin raudoilla. Oleellista on myös se, kuinka ylävartalo asettuu pallon taakse.

Voit tarkistaa lähtöasennon roikottamalla mailaa rintalastasta. Lavan pitäisi olla noin 20 cm pallon takana, toki riippuen lyöjän hartioiden leveydestä. Tuo kohta 20 cm pallon takana antaa samalla mielikuvan siitä, missä mailan pohjan tulisi kevyesti harjata maata (tai ainakin melkein) matkalla osumaan.

Toimi näin:

1. Ota kevyitä harjoitussvingejä, jossa keskityt siihen, missä maila käy alimmillaan. Veikkaan, että monelle tunne oikeasta alimmasta kohdasta draiverisvingissä on uusi.

2. Käytä lyöntiajasta 10 minuuttia keskittyen lähtöasentoon ja svingin alimpaan kohtaan. 

Huomaa, että draiveja ei kannata kovin monta tässä ajassa lyödä, jotta jaksat myös seuraavan testin. Lyö harkitusti ja huolellisesti keskittyen stanssiin ja laakeaan osumaan.

Pelinomainen harjoite

Ota sivuun yhdeksän palloa. Valitse hallin seinästä kolme kohdetta, jotka mielestäsi voisivat vastata väyläosumaa. Lyö kohteisiin vuorotellen kolme draivia ja katso, saatko jokaiseen kohteeseen vähintään kaksi osumaa.

Käytä lähipeliin 15 minuuttia

Lähipelissä harjoitellaan korkeaa pitch-lyöntiä. Monelle lyönti on mahdottoman vaikea. Tämä johtuu usein siitä, että lapa kääntyy kiinni backsvingin aikana, koska taaempi käsivarsi ei pysy riittävän rentona ja kierrä myötäpäivään, jolloin lapa sulkeutuu.

Nyt treenaamme sitä ehkä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla eli opettelemalla lyömään yhden käden pitch-lyöntiä sand wedgellä. Tämä voi tuntua alkuun vaikealta, mutta kun sen oppii, tavallinen kahden käden pitchi muuttuu yksinkertaisen helpoksi. Käytä tähän aikaa 5–8 minuuttia.

Lyö lopuksi erimittaisia pitchejä, aivan kuin olisit kentällä. Siirrä tikut pois ja jos mahdollista, lyö vain yhdellä pallolla vaihtaen lähtöpaikkaa tai reikää. Koita visualisoida onnistunut lyönti joka kerta. Katso saatko upotettua yhden pitchin.

Harjoittele vartti puttisvingin pituutta

Seuraavaksi putataan vartti. Ota griiniltä paikka, josta saat kohteet kolmeen eri mittaan, esimerkiksi noin kolmen, kuuden ja yhdeksän metriin päähän. Vietä pari ensimmäistä minuuttia ilman palloa ja varmista, että osaat ensin harjoitussvingata eri mittaisilla liikkeillä jokaiseen kohteeseen.

Kiinnitä huomiosi backvingin pituuteen, eikä mihinkään muuhun. Sen tulee olla suhteessa oikean mittainen jokaiseen matkaan.

Tämän jälkeen puttaa palloja jokaiseen kohteeseen. Jos backsvingin pituus on putin mittaan nähden sopiva, löydät liikkeeseen tasaisen rytmin. Visualisoi itsellesi noin metrin alue jokaisen reiän ympärille ja katso kuinka helposti saat palloa rullattua alueelle.

Lopuksi pelaa yhdellä pallolla 9 reikää. Valitse itsellesi sopiva tavoitetulos, vaikkapa 18 lyönnin alittaminen.

Tämä oli tosiaan viimeinen treeni tässä sarjassa. Kiitoksia kaikille lukijoille, aika moni teistä on viime viikkoina tullut halleilla juttelemaan. Laittakaa vain lisää viestejä tulemaan, myös ideoita jatkosta otetaan mielellään vastaan.

Treeniterveisin Antti

Antti Vaalas on GoGolfin headpro, joka opettaa kesäisin Kytäjällä, Kurk Golfissa ja Leppävaaran GoGolf Rangella. Talvella hänen opetuspaikkana on mm. Golf Skyn uusi myymälä Espoon Suomenojalla ja Planmeca Areena Vuosaaressa. Antin opetuksista ja matkoista löydät lisää täältä.

Etsi luettavaa