Hyppää sisältöön

GoGolf kysyi, miksi poliisi on vieraillut golfkentillä: ”Poliisi valvoo siellä, missä ihmiset ja ravitsemisliikkeet ovat”

Poliisi on tehnyt tarkastuskäyntejä golfkentille ainakin Etelä-Suomessa.

Poliisi ei ole löytänyt golfkentiltä ei ole löytynyt huomautettavaa poikkeusoloissa. Eniten poliisia kiinnostaa, noudattavatko golfkenttien yhteydessä toimivat ravintolat ravitsemistoimintaan asetettua poikkeuslakia. Myös kokoontumisrajoitusten noudattaminen kiinnostaa.

Poliisi on tehnyt tarkastuskäyntejä useille suomalaisille golfkentille ainakin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.  Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoi GoGolfille, että poliisi ei ole ottanut golfkenttiä silmätikuksi.

”Poliisi on todennäköisesti tarkastanut osaltaan, että valtioneuvoston 16.3.2020 antamia suosituksia, jotka viranomaiset, lähinnä aluehallintovirastot ja poliisi, ovat laittaneet täytäntöön, on noudatettu. Tämän lisäksi on tarkastettu ravitsemistoimintaa, jollaista golfkentilläkin on”, Arvelin vastasi sähköpostitse.

Maaliskuussa julkisia kokoontumisia rajattiin siten, että samaan paikkaan saa kokoontua kerrallaan korkeintaan kymmenen ihmistä. Ravintolatoiminta puolestaan määrättiin huhtikuun alussa suljettavaksi take away -myyntiä ja henkilöstöravintoloita lukuunottamatta.

”Poliisi valvoo siellä, missä ihmiset ja ravitsemisliikkeet ovat. Valvontaa tehdään koko maassa ja valvonnan intensiteetti vaihtelee sen mukaan, miten toimintaa on”, hän tarkensi.

Arvelin ei ole kuullut, että golfkentiltä olisi löytynyt jotain huomautettavaa.

”Yleisesti ottaen suosituksia, ohjeita, kieltoja, määräyksiä ja lakia noudatetaan hyvin. Varsinkin ravitsemistoiminnanharjoittajat ovat ottaneet toimintakiellon vakavissaan ja pitävät pääosin ravitsemisliikkeitä suljettuina. Muu kuin pääosa on muuttanut toimintamuotoa joko take away -paikaksi tai sitten jatkaneet henkilöstöravintolana”, hän kirjoitti.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kokoontumisrajoitukset on syytä ottaa vakavasti, ettei virus pääse leviämään. Hän penää golfareilta vastuullisuutta myös jatkossa.

”Niiden (rajoitusten) tarkoituksena on kieltää enemmän kuin 10 ihmisen kokoontuminen ja oleskelu ajallisesti ja alueellisesti siten, että edellytykset yleisvaarallisen tartuntataudin leviämiselle kasvavat”, hän huomautti.

”Yksinkertainen organismi ei tunnista ihmisen luomia abstrakteja asioita, kuten lakia. Koronavirus leviää golfkentilläkin, jos edellytykset tälle on olemassa. Tämä kannattaakin pitää mielessä, kun kelit lämpenevät. Jos juuri nyt herää innostus lähteä kentälle, voi olla, että muutama muu on asiasta samaa mieltä. Tällöin myös vaaran paikat ovat olemassa.”

Vihjesoittoja poliisille golfkenttien toiminnasta ei  ole juuri tullut, vaan poliisi on jalkautunut golfkentille oma-aloitteisesti. 

”Enemmän poliisille ilmoitetaan nuorison mopo- ja automiiteistä kuin muista vapaa-ajan harrastuksista”, Arvelin kertoo.

Toisaalta myös golfyhtiöiden edustajat ovat kysyneet poliisilta neuvoja, miten liiketoimintaa voi harjoittaa poikkeusolosuhteissa ja kokoontumisrajoitusten puittessa.

”Kelien lämmetessä hämmennys tuntuu kasvavan, kun liiketoimintaa pitäisi aloittaa, mutta viranomaisten kiellot askarruttavat”, hän toteaa.

Etsi luettavaa